Britská poslankyně firmě Google:

"Pácháte zlo"

17. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Firmy Amazon a Google se staly terčem nových útoků ohledně svého tvrzení, že jejich mnohomiliardové podnikání v Británii by nemělo být zdaňováno

Na podniky Google a Amazon ve čtvrtek ostře zaútočili poslanci a daňoví aktivisté poté, co údaje od whistleblowerů dále zpochybnily obranu od ředitelství obou firem, že jejich mnohomiliardové britské operace by neměly být zdaňovány.

Poslankyně Margaret Hodgeová, předsedkyně poslaneckého výboru pro veřejné finance, řekla severoevropskému řediteli firmy Google Battu Brittinovi, že chování jeho firmy ohledně daní je "vychytrale záludné, vypočítavé a podle mého názoru neetické".

Brittina si znovu zavolali do parlamentu na kobereček britští poslanci a obvinili ho, že před půl rokem předložil parlamentu zavádějící informcae. Hodgeová zdůraznila: "Jste firma, která tvrdí, že nepáchá zlo. Ale já si myslím, že zlo pácháte."

Obdobné kritice čelí firma Amazon.

Firmy Google a Amazon tvrdí, že jejich prodeje v Británii jsou fakturovány z jiných území a jejich zisky by proto neměly být zdaňovány v Británii, navzdory tomu, že američtí šéfové těchto firem informovali své investory, že v Británii loni od zákazníků firmy vydělaly 2,3 (Google) a 4,2 (Amazon) miliardy liber. Zaplatily ale jen 3,4 a 3,2 miliony liber na daních.

Poslanci uvedli, že jim celá řada whistleblowerů z obou firem poskytla množství důkazů o tom, že podnikají v Británii. Brittin tvrdil, že žádný zaměstnanec Googlu v Británii nemá právo uzavřít prodej - že to se dělá v Irsku. Whistlebloweři však údajně poskytli informace, které toto popírají.

Když se poslanci Brittina dotázali, proč jako náměstek ředitele odpovědný za prodej a operace v severní Evropě nepracuje v Irsku, odpověděl: "Jsem Brit a v Británii se mi líbí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10383

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013