28. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2003

Investiční přístav premiéra Špidly

"Dobrým vlastníkem těžební společnosti může být pouze strategický investor s dlouhodobým záměrem. Proto se ucházíme o Severočeské doly... S Mosteckou uhelnou jsme prokázali, že umíme spravovat doly s maximální efektivitou a citlivým přístupem k sociálním otázkám a životnímu prostředí."
Antonín Koláček, generální ředitel a předseda představenstva Appian Group

Zájem médií o privatizaci Severočeských dolů kontrastuje s relativním nedostakem informací o zákulisí "americké firmy", která je všeobecně považována za favorita vlády a některých s ní spřízněných osob. Otázky o skutečných vlastnických poměrech konglomerátu firem sdružených okolo tří osob - Antonína Koláčka, Ivana Diviše a Jacquese de Grote je tedy na místě.

A to přesto, že se důvody pro "pozitivní přijetí" zachránců Mostecka hledají snadno: "Základem cesty k dlouhodobému "přežití" těžby hnědého uhlí je integrace hnědouhelných společností, těžících v Severočeské hnědouhelné pánvi. Pro zajištění konsolidace celého hnědouhelného hornictví a ekonomicko-sociální stability severozápadních Čech je rozhodující sjednotit další postup těžby...", praví se na www stránkách Appian Group.

"Vytápění plynem, které bylo zpočátku považováno za pohodlné, ekologické a levné, se s postupným zdražováním přestává vyplácet. Lidé hledají levnější zdroje tepla a často se také vracejí k pevným palivům, kterých se před časem zbavovali. Stoupající zájem o uhlí pro topení v domácnostech, " tvrdí mluvčí Mostecké uhelné společnosti L. Novotná. To, že o vzniku a historii skupiny jsou na www stránkách Appian Group publikovány nepravdivé či zkreslené informace a s kontinuitou firem tohoto jména je to poněkud jinak, objasnily Briské listy už v březnu 2003.

Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách, 5. 3. 2003 BL

Od té doby se alé mnohé událo a mnohé další informace přestaly být tajemstvím.

Rozšiřování investičních aktivit v kontextu přijaté investiční strategie, potřeba vytvoření transparentní platformy pro financování nových investic vedlo k rozhodnutí o změně struktury skupiny. Ve spolupráci s Credit Suisse byl v letošním roce vytvořen investiční fond Appian Central European Development Investment Fund (s) PCC Limited se sídlem v Guernsey (reg.č. 41135) s autorizovaným kapitálem jedné miliardy Euro. ...

... Držení aktiv je realizováno prostřednictvím dvou holdingových společností (Appian Energy Plc a Appian Machinery Plc) sídlících v Londýně. Správou majetkových účastí obou holdingových společností a realizací schválených akvizic byla pověřena společnost Appian Group Plc, která je centrálou skupiny se sídlem v Londýně.

To o sobě tvrdí sama firma. Pomiňme fakt, že daňový ráj není zrovan vhodným místem pro domicil seriózní firmy. Daňové optimalizace - tzn. minimalizace znamenají většinou agresivní politiku na "exploatovaném" území a malou ochotu k sociálnímu chování společnosti. Identifikační údaje tří londýnských firem bychom na českých webových stránkách Appian Group hledali marně. Podle našich informací je struktura následující:

  • Appian Machinery Plc [IČ: 04756910, sídlo: Second Floor Lombard Street, London, EC3V 9BQ] byla založena 8. 5. 2003. Osoby a obsazení: Eugene Christopher Lantry, Jiří Diviš, Richard Ashley Smith.
  • Appian Energy Plc. [IČ: 04756942, sídlo: Second Floor Lombard Street, London, EC3V 9BQ] byal založena 8. 5. 2003. Osoby a obsazení: Eugene Christopher Lantry, Jiří Diviš, Richard Ashley Smith.
  • Appian Group Plc. [IČ: 04475462, sídlo: Second Floor Lombard Street, London, EC3V 9BQ] byla založena 2. 7. 2002. Osoby a obsazení: Eugene Christopher Lantry, Jiří Diviš, Richard Ashley Smith.
  • Tato firma bylka jako jediná založena už v minulém roce, kdy se jakoby náhodou v Londýně učil Antonín Koláček anglicky... Překvapením, prozatím nikde nezmiňovaným, je další z rodiny londýnských firem, sídlící na stejné adrese.

  • Appian Financial Services Limited [IČ: 04669914, sídlo: Second Floor Lombard Street, London, EC3V 9BQ] byla založena 19. 2. 2003. Osoby a obsazení: Eugene Christopher Lantry, Jiří Diviš, Richard Ashley Smith.
  • Možná, že tato firma zůstává tajemná i proto, že jsou v ní navíc jako tzv. "nom secretary" a "nom director" dvě další zúčastněné firmy, a to:

    • Wildman and Battelb Ltd
    • Same Day Company Services Ltd. > Tato firma se specializuje na výrobu a administrování "prázdných" firem za 80 -400 GBP, zejména s ohledem na daňovou výhodnost. Za 352.50 GBP ročně vám zařídí i ředitele...

Zaměříme li se na Eugene Christophera Lantryho, a jeho ekonomické aktivity, rázem zjistíme, že kromě čtyř výše uvedených firem figuruje i v

  • Charterhouse Commercial Contracts Ltd.
  • Freelance Professional Services Plc >, člen Charterhouse Group International > zaměřená na dočasné najímání pracovníků na mezinárodní offshore servis, zřizování a administraci společností, daňové a účetní řešení. Má kanceláře v Londýně, Dublinu, ostrově Man, Jersey a na Kypru.
  • Freelance Professional Services International Ltd

Jinými slovy daňově optimalizační účetní...

Aktivity v České republice obhospodařuje Appian Group a.s. [IČO 25764284, dříve SYNERGO GROUP, a.s.], vlastněná 100% švýcarskou firmou Investenergy SA (CH-217-0138492-9), v níž figuroval Jiří Diviš. O té se ale stránka Struktura vedení Appian Group nezmiňuje, stejně jako se nezmiňuje o dalších firmách. Dozorčí radě Appian Group a.s. ale předsedá opět stejný Jiří Diviš , nar. 16. 3. 1956 a členem je stále Jacques Marie Joseph Chislain de Groote, nar. 25. 5. 1927. Předsedou představenstva je Antonín Koláček. Aby tomu propletenci ještě nebyl konec, Appian Group ze 100% vlastní dvě firmy i v České republice tak oblíbeném daňovém ráji Lichenštejnsku:

  • PORTOINVEST Establishment Založeno 26. 11. 1998 [Sídlo: VADUZ, adresa v sídle trustu, který tuto firmu spravuje: WalPart Trust AG, Zollstrasse 9, 9490 Vaduz, dceřinná společnost právní kanceláře Walch&Schurti] Ernst J. Walch je prezidentem lichenštejnského parlamentu za European Democrat Union (EDU), specialista na mezinárodní transakce za účelem snížení daní; Andreas Schurti je specialista na offshore]

    Správní rada: Luboš Měkota, r.č. 570522/0521, Antonín Koláček, Jiří Diviš ... a další.

    V současnosti má podle informací Britských listů tato společnost hodnotu 150.000.000 USD.

  • PORTEUROINVEST Anstalt Založeno 5. 4. 2001 [Sídlo: VADUZ, adresa v sídle trustu, který tuto firmu spravuje: WalPart Trust AG, Zollstrasse 9, 9490 Vaduz]

    Správní rada: Luboš Měkota, r.č. 570522/0521, Antonín Koláček, Jiří Diviš ... a další.

    Základní kapitál této firmy byl podle dostupných informací 130.000.000 EUR

"Neziskové" aktivity ziskových osob

Appian Group a.s. je spolu s a Bankovní akademií a.s. (IČ 63998181, předseda představenstva Ing. Antonín Koláček, založeno: 05.09.1995 ) zakladatelem a investorem Vysoké školy finanční a správní o.p .s. [IČ 26138077 ] Ta patří mezi první čtyři soukromé vysoké školy, které začaly v České republice působit. Zárukou spolupráce obou společností je - jak jinak - Antonín Koláček (bývalý generální ředitel, nyní předseda dozorčí rady Mostecké uhelné společnosti, a.s., právní nástupce), který je taktéž předsedou správní rady VŠFS. Členem správní rady je mostecký primátor Ing. Vladimír Bártl (ODS), předseda představenstva a generální ředitel MUS Luboš Měkota, předseda prezídia Asociace českých pojišťovacích makléřů JUDr. František Stach a ředitel firmy Teleaxis, ne-přítel Václava Klause Peter Kovarčík...

Ještě zajímavější jména nalezneme v akademické radě. V té první seděl i místopředseda sociálně demokratické vlády, dnes předseda Ústavního soudu Rychetský. Ve shodě vedle dnes (podle aktuálního seznamu, ve kterém nejsou zaneseny poslední změny) sebe sedí: bývalý odborový předák Richard Falbr, Jacques de Groote, odbojný poslanec ČSSD Josef Hojdar, bývalý ministr financí za ODS Ivan Kočárník, předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, docent Radim Valenčík (ČSSD), Eduard Janota - od roku 1978 pracovník odboru státního rozpočtu Ministerstva financí ČR, od roku 1999 náměstek ministra financí sekretář Rady vlády pro výzkum a vývoj Marek Blažka, předseda burzovní komory Burzy cenných papírů Praha a prorektor VŠFS Petr Budinský, vedoucí Katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Jaroslav Daňhel, expert na úlohu islámu v mezinárodních vztazích Eduard Gombár, ředitelka Centra pro zahraniční pomoc ministerstva financí Jana Hendrichová, ...

Seznam všech členů akademické rady VŠFS >

Výplatu všech těchto politiků a státních úředníků samozřejmě nemá na starosti Antonín Koláček, o konfliktu zájmů u mnohých z nich se dá mluvit zcela určitě. Navíc - mezi studenty, žadonící o zkoušku se najdou jak někteří poslanci, tak i další politici...

Zaštítěni co nejvyšší péčí o blaho státu, regionu, obcí či svých resortů, mají všichni svědomí -- jak jinak -- čisté. I premiér? Koaliční či opoziční rozmíšky přeci na akademickou půdu nepatří, zde vládne věda. Jak rozmnožit své peníze.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2003
29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"
28. 11. 2003 Britská charitativní organizace umlčena z USA
28. 11. 2003 Cenzura v Itálii: zakázána televizní satira
28. 11. 2003 Čí je IPB?! Naše.....!!! Ladislav  Žák
28. 11. 2003 Není dostatek lidí? Michal  Giboda
28. 11. 2003 Velké zvíře, Miloš Forman, Milan Kundera, Jerzy Stuhr a současné Polsko Jan  Čulík
28. 11. 2003 K volbám v Ulsteru: Rozvět či rozklad? Jan  Čulík
28. 11. 2003 Investiční přístav premiéra Špidly Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
27. 11. 2003 The privatisation of North Bohemian coalmines may have been corrupt, but will we ever know?
28. 11. 2003 Čemu mám věřit, pane ministře? Chcete velryby chránit nebo lovit? Miroslav  Šuta
27. 11. 2003 S Jaklem se nemluví - aneb jeden proti všem Štěpán  Kotrba
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
28. 11. 2003 Eduard Zeman: S ultrapravicovou filozofií nesouhlasím ani jako sociální demokrat, ani jako člověk Ivan  David
27. 11. 2003 Státní dluh, reforma a životní úroveň Valtr  Komárek
28. 11. 2003 Americké ropné koncerny a případ Michaila Chodorkovského Jiří G. Müller
27. 11. 2003 Skandál u Evropského soudu pro lidská práva? Zdeněk  Jemelík
28. 11. 2003 Evropský soud pro lidská práva
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
26. 11. 2003 Podnikatelská univerzita - po česku Robin  Healey
27. 11. 2003 The Enterpreneurial University - Czech Style Robin  Healey
27. 11. 2003 Oč nám asi ve škole taky jde (i běží) Miloš  Dokulil
27. 11. 2003 Je přípustný potrat kvůli rozštěpu patra?
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech