Nečas činí milosrdenství tunelářům

9. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Premiér této země mluví o milosrdenství! Katolík Nečas, zdá se, navrací se k evangeliu a dojal se nad chudými a slabými. Slyšme jeho slova: "Nečas zdůraznil, že amnestie je "plošným aktem milosrdenství" a jako taková je na rozdíl od milostí "slepá". "Milosrdenství narušuje spravedlnost," dodal Nečas s tím, že amnestie není politickým aktem."

Zaslzel jsem. O kom to mluví? O Romech z ostravského Přednádraží? O důchodcích, o lidech bez práce, o obětech lichvářů? O nemocných? O sirotcích a vdovách?

Česká vláda svými škrty a absencí ekonomické strategie způsobila už nezaměstnanost 545 311 lidí

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nezaměstnanost v ČR v prosinci stoupla na 9,4 procenta. Oproti listopadu je nezaměstnaných o 40 000 víc. Volných míst ubyla desetina. Česko má nyní bez práce 545 311 tisíc lidí, což je o 36 813 víc než na konci listopadu.

Česká vláda nemá žádnou strategii na rozvoj ekonomicky slibných odvětví, jakou realizuje například Německo už přes dvacet let. Nesmyslnými škrty (ČR je jedna z nejméně zadlužených zemí v Evropě) česká vláda omezuje koupěschopnost obyvatelstva a jeho poptávku a zvyšuje nezaměstnanost.

Zdroj: ZDE

K tomu: Profesor Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty ZDE

Spojené státy "nevylučují" úplné stažení z Afghánistánu

9. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa po nejdelší válce v historii USA nevylučuje variantu, že po roce 2014 dojde k úplnému stažení amerických jednotek z Afghánistánu. Oznámil to včera Bílý dům - jen několik dnů před Obamovou schůzkou s afghánským protějškem Karzáím.

Na prezidenta mám asi stejné nároky jako na průvodčího

9. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se na Britských listech objevuje řada příspěvků, v nichž autoři vyjadřují své osobní preference před přímou volbou prezidenta. Dalo se to samozřejmě čekat a nelze se divit, nicméně nutně to neznamená, že je třeba na danou hru přistoupit. Nechystám se tedy psát o tom, koho bych chtěl za prezidenta. Jednak proto, že bych nerad někomu konkrétnímu nahrával, jednak a snad především proto, že pokud by příští "hlava státu" dodržovala pravidla hry, bylo by mi do značné míry jedno, kdo se jí stane.

Dvojí občanství kandidátů na prezidenta ČR

8. 1. 2013 / Čestmír Kubát

čas čtení 25 minut

Z veřejně dostupných zdrojů víme, že Jiří Dienstbier je občanem nejen českým, ale i občanem Spojených států amerických a Karel Schwarzenberg má kromě českého také švýcarské státní občanství. Poměr k České republice a jejímu lidu, zejména otázka, zda má kandidát na prezidenta republiky občanství výlučně české či nikoliv, přitom je jednou ze základních politických otázek pro uchazeče o funkci prezidenta republiky. Podle rozšířeného názoru Ústava dvojí občanství hlavy státu nezakazuje. Můj právní názor je právě opačný.

Hlupáci, nebo vykukové?

8. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Tak, jako se před krajskými volbami objevovala doporučení hlupáků vhazovat do volební urny přetržené volební lístky, tak se dnes objevuje podobně hloupá iniciativa přeškrtnout jméno kandidáta na volebním hlasovacím lístku a napsat tam místo něj jméno Tomia Okamury, nebo na volební lístek napsat, že si daný volič přeje raději návrat monarchie, píše Milan Balada.

Přemysl Sobotka: "Humanitární" obory nevytvářejí žádné hodnoty

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tak to je opravdu, jak se říká foyer. Přemysl Sobotka v prezidentské debatě mluvil o humanitárních oborech (myslel tím humanitní), které podle něj nevytvářejí žádnou hodnotu a je potřeba je utlumovat, protože pouze spotřebovávají. Krása, krása. Tak se mi zdá, že tak moudrou hlavu státu si asi už opravdu nemůžeme dovolit. Viz 57. minuta pořadu ZDE, píše Aleš Merenus.

Za dopravní nehody cyklistů může chybějící infrastruktura

9. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Auto*mat

Lidi jezdí na kole víc, protože mají méně peněz, víc jich tedy v důsledku chybějící infrastruktury přichází o život

PRAHA -- Při dopravních nehodách loni v ČR zahynulo 146 chodců a 64 cyklistů. Zatímco chodců zahynulo o 10 méně, cyklistů o 14 více než v roce 2011. V Praze se počet všech usmrcených při dopravních nehodách snížil oproti roku 2011 o třetinu, na celkem 26. Vyplývá to z nově zveřejněných statistik Policie České republiky. Podle iniciativy Auto*Mat může za vyšší počet nehod cyklistů chybějící infrastruktura.

Ještě k prezidentským volbám

9. 1. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

V poslední době se objevují názory, že lidé volící kandidáty "bez šancí" (např. paní Roithová, Fischerová, pan Sobotka apod.) by měli přesměrovat a vsadit např. na pana Dienstbiera. Má to svou logiku -- vytěsnit alespoň jednoho z tandemu Fischer -- Zeman, aby druhé kolo voleb bylo opravdu o volbě, a ne z nouze ctnost.

Problém je ale v tom, že lidé by se měli rozhodovat podle svého názorového souznění s kandidáty a ne podle toho, jaké předvolební preference jim nějaký ten předvolební průzkum přisoudí. Jednou jsem si dal práci a těsně před volbami si opsal několik předvolebních průzkumů a výsledky voleb se pak u jedné strany lišily až o 5%. Takže kdo je třetí a má šanci?

Jak to bylo s Nadací Charty 77 a s financováním disidentů

9. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Britské listy uveřejnily článeček "stařičkého vědce" (Jiřího Jírovce) "Mé mladé přítelkyni", jehož jedna pasáž se dotýká i Nadace Charty 77, píše František Janouch. Praví se v ní:

"O penězích pro Chartu 77 se rovněž moc nemluví. V nejlepším případu proti sobě stojí tvrzení, že všechno bylo v pořádku, proti tvrzení jiných chartistů, že tomu tak nebylo. Pokud jakýsi redaktor tvrdí, že neexistovalo financování Charty, nechť laskavě vysvětlí, kdo a proč dostával prostředky posílané do Československa prostřednictvím Nadace Charty 77. Fyzik Janouch ji ve Švédsku založil již v roce 1978. Původ oněch peněz je ovšem zamlžen eufemismem "soukromí dárci"."

Chtěl bych v této souvislosti udělat několik poznámek. Nadace Charty 77, kterou jsem v prosinci 1978 založil ve Stockholmu, pomáhala nejen signatářům Charty 77, ale i jiným osobám, které se v důsledku politického pronásledování dostaly do hmotné nouze. V archivu Nadace jsou např. dva dojemné dopisy Biskupa starokališné církve Augustina Podoláka, ve kterých děkuje za tuzexové bony, poslané hladovějícímu věřícímu.

Kritický bloc-notes: I. 1. 2013

9. 1. 2013 / Josef Brož

čas čtení 11 minut

Amnestie. Mohl to být nezajímavý novoroční projev -- glosovalo by se, že prezident vypadá trochu utrápeně, že hovoří o nějakých "našeptáváčích", má košili s manžetami a dvouřadé sako, chybí mu kapesník, nebo že mluví o plných supermarketech, tvrdé práci, o neklidu, a že zkusil nečekaně i "zdravý rozum", i když se mu třásly ruce - kdyby...

Zvolme do prezidentského úřadu ženu

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Když už nám politická vrchnost dala konečně alespoň nějakou šanci přímého rozhodování, tak ji opravdu využijme. Měli jsme už deset prezidentů...a nic moc. Takže je, podle mého uvážení, už konečně načase mít prezidentku. Jděme tedy volit pod heslem: "UDĚLEJME KONEČNĚ ZMĚNU, ZA PREZIDENTA VOLME ŽENU. A měly by se takto chovat především voličky. Je jich přece víc. Kandidátky jsou tři, díky nimž je zastoupeno poměrně široké názorové spektrum, takže si většina volících dokáže vybrat. A jak tak hodnotím kandidáty, opět je to...nic moc. Po bedlivějším pohledu jsem dokonce dospěl k názoru, že nejméně dvě kandidující jsou lepší než všichni ti "mačové", míní Stanislav Hošek.

Past na občany aneb jenom nezdeptaní vzdorují

9. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Ve svém textu Tisíc a jedna frustrace jsem upozorňoval na pro celou společnost nebezpečný jev, kdy mocenská zvůle opakovaně drtí naděje občanů, aby rezignovali, otupěli, podřídili se. Není nic snazšího než jim až pod nos strčit lákavou kost i s nějakými těmi zbytky masa -- a v nejlepším ucuknout. Kolikrát jsme to v poslední době zažili. Přísliby pádu krajně asociální a nekompetentní vlády s tím, že tentokrát to již zaručeně vyjde. Avizované rozvíření některých kauz (sKarty, CASA), aby vše utichlo a kromě Rathova případu šlo k ledu. On je jaksi u ledu jen ten Rath, jenom na rozdíl od různých Dalíků, Janoušků a Parkanových hnije několik měsíců ve vazbě.

ČMKOS poskytne pracujícím důchodcům bezplatnou právní pomoc

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

ČMKOS má dlouhodobé výhrady k politice finančních škrtů současné vlády, zejména v oblasti veřejných financí. Protestovala i proti poslednímu balíčku ministra financí, kterým dochází k diskriminačnímu odnětím daňových úlev ve výši 24 840 korun u pracujících důchodců, kterým se tak sníží o tuto částku jejich roční příjem. Listina základních práv a svobod zajišťuje rovné podmínky a zacházení - tzv. rovnost subjektů, v tomto případě tedy i daňových . Pokud je jedna skupina vyloučena, dochází k porušování tohoto principu a jedná se o diskriminaci. Pokud tedy pracující důchodce vydělává a platí daně, sociální a zdravotní pojištění jako kterýkoliv jiný občan, má mít stejná práva. Navíc platí sociální pojištění, které mu standardně nezvyšuje důchod.

Svět podle CIA

9. 1. 2013 / Oskar Krejčí

čas čtení 10 minut

Málokterý dokument bývá očekáván s takovým napětím jako prognóza, kterou každé čtyři roky zveřejňuje National Intelligence Council, analytické centrum zpravodajské komunity USA. Ta poslední, téměř stopadesátistránková, spatřila světlo světa pod názvem Globální trendy 2030. Alternativní světy v prosinci, tedy tradičně až po prezidentských volbách. Prognóza neobsahuje fakta, která by nebyla již někde diskutována. Hodna pozornosti však není pouze proto, že nic důležitého nevynechává. Závažné je, na která fakta klade důraz, neboť toto je informace, jak dnes uvažuje či co chce zveřejnit významná část mocenské elity v USA. Vždyť byla zpracovávána specialisty 16 vládních zpravodajských agentur a přizvanými civilními experty na základě otevřených zdrojů i jinak získaných informací.

22546

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM ODS NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Přemysl Sobotka: Smlouvu o přistoupení k euru bych nepodepsal bez souhlasu občanů v referendu

9. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 50 minut

Při schůzi Senátu, který se sešel mezi Vánocemi a Silvestrem 28. 12. 2012 k hlasování o platech ústavních činitelů, jsme získali rozhovor s místopředsedou Senátu MUDr. Přemyslem Sobotkou. Jako kandidáta na prezidenta republiky jsme jej zpovídali s cílem zjistit, jak by vykonával v případě svého zvolení pravomoci svěřené Ústavou prezidentu republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Proč budu volit Táňu Fischerovou

9. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Přiznám se, že k napsání tohoto článku mě inspiroval článek Proč budu volit Jiřího Dienstbiera. Proti Jiřímu Dienstbierovi osobně nic nemám a myslím si, že je to člověk čestný, nesledující jen vlastní zájem. Myslím si však také, že mnohem více může dokázat při rekonstrukci strany jako potenciální předseda ČSSD než jako prezident naší země, píše Tomáš Rychetský.

Dle mého názoru by prezident kromě kvalit, které sám Jiří Dienstbier bezpochyby má, měl být schopen naslouchat i různým alternativním debatám (jako například odvolatelnost politiků, změna volebního systému, lokální měny a podobně) a to i takovým, které nezapadají do stranické politiky. Měl by být schopen pojmout řešení na základě jeho vhodnosti pro společenský systém, nikoliv na základě toho zda jde o řešení levicové či pravicové. A proto budu volit Táňu Fischerovou, která je v těchto kompetencích mnohem aktivnější.

Předvolební průzkumy demokracii škodí

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Názor pana Cveka na volbu prezidenta má logiku, ale v principu mi na něm vadí jedna věc, a to, že bych měl volit s ohledem na volební průzkumy a ne čistě podle svého názoru a svědomí. Toto u mě ale není demokracie. V lepším případě, a sice pokud lze věřit, že průzkumy nejsou zmanipulované, bych se tedy při svém rozhodování ohlížel na to, co si myslí "stádo", v horším případě - pokud jsou průzkumy zmanipulované - bych šel na ruku tomu, kdo je zmanipuloval, píše Jakub Ryppel.

Kalouskovsko

9. 1. 2013 / Ladislav Hinner

čas čtení 1 minuta

Ministr a vládní mistři všech možných i nemožných nápadů nás znovu obšťastňují projevy své mimořádné inteligence. Hluboce se zamysleli a napadlo je hledat kompenzační mechanizmy k odškodnění občanů poškozených amnestií. Na amnestii mají svůj názor, ale asi s ním v hloubi svých modrých duší nesouhlasí. Kalousek má navzdory všemu pořád Klause na zdi, ale už se těší na obrázek knížete všech luhů, lesů a hájů.

Dovolím si poradit našim nejmoudřejším. Kompenzace by nás občany nemusela nic stát, kdyby se prosadil zákon o majetkovém přiznání a majetky, u nichž by nebyl prokázán původ, by byly zkonfiskovány. Pochybuji, že omilostění zloději by se při důsledném vyšetřování vyhli postihu. To ovšem předpokládá také snahu vlády o zjištění úložek v daňových rájích , švýcarských bankách a vlastnictví akcií na doručitele. A tady narazíme na Kalouska a spol, kteří nemohou mít zájem, jak se již v minulosti prokázalo, když jim některé informace byly nabízeny.

Druhým kandidátem by měl být Dienstbier

8. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dovolím si ještě malou poznámku k blížícím se prezidentským volbám. Máme mnoho kandidátů a můžeme se z toho radovat, nicméně měli bychom mít na paměti, že do druhého kola postoupí pouze dva.

Radost z plurality může skončit tak, že všichni ostatní kandidáti, kromě dvou, kteří jsou dlouhou dobu na prvních místech, budou mít pár procent a budou sloužit jako pouhá ozdoba nástupu Zemana či Fischera na Hrad.

Nevěřím, že by někdo ze stoupenců třeba paní Roithové nebo Fischerové chtěl vědomě hrát tuhle komedii. Z dobrých úmyslů a z radosti nad představou, že jejich kandidátka bude na Hradě, zvolí de facto Fischera či Zemana.

Demonstrace na podporu Romana Smetany se bude v pondělí konat jinde

8. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vzhledem k omezenému místu před budovou okresního soudu v Olomouci a předpokládanému počtu účastníků měníme místo konání shromáždění plánovaného na pondělí 14. 1. v 15 hodin odpoledne na prostranství před orlojem na Horním náměstí v Olomouci.

Bližší informace: ZDE

ROZHOVOR S KANDIDÁTKOU NA PREZIDENTKU ČESKÉ REPUBLIKY

Jana Bobošíková: Eurohujerům budu sypat štěrk do soukolí federalizace Evropy

7. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 43 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty, nichž se pokoušíme zjistit, jak by vykonávali pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

28292

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval!

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 68 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Tentokrát s bývalým předsedou vlády v letech 1998 - 2002 a předsedou Poslanecké Sněmovny z let 1996 -- 1998, který byl letech 1993 -- 2001 předsedou ČSSD. Před jeho druhým pokusem dobýt Hrad se pokoušíme zjistit, jak by vykonával pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Prezident není razítkovací polštářek, říká Miloš Zeman.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

28294

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumu

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 90 minut

S prof. JUDr. Vladimírem Franzem jsme o náplni práce prezidenta republiky jak je zakotvena v jednotlivých prezidentských pravomocech podle čl. 62 a 63 Ústavy a ve zvláštních zákonech diskutovali dvakrát. V případě prvního rozhovoru natočeného ještě před Vánoci, bohužel selhala technika. Při přepisu rozhovoru jsem zjistil, že diktafon zaznamenal pouze dvě odpovědi. V nouzi jsem tedy byl nucen požádat, zdali by byl ochoten na otázky odpovědět znovu. A protože byl tak laskav a mezi svátky přerušil skládání hudby a sešel se se mnou znovu, mohu jeho pohled na výkon prezidentského úřadu nakonec v tomto rozhovoru zprostředkovat. Rád bych mu za jeho toleranci tímto způsobem vyslovil dík.

Zodpovědný prezident zbytečně nezdržuje, říká kandidát na prezidenta.

15375

ROZHOVOR S KANDIDÁTKOU NA PREZIDENTKU ČESKÉ REPUBLIKY

Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa

22. 12. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 57 minut

Tímto čtenářům předkládáme první ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. V rozhovorech se pokusíme zjistit, jak by vykonávali pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Jediný, kdo odmítl živý rozhovor a chtěl otázky mailem, je Tomio Okamura. To autor odmítl. Autora, redakci i čtenáře zajímá názor kandidáta, schopnost formulovat odpovědi a ne to, co by mu napsali jeho poradci.

Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

DEBATNÍ KLUB:

Jiří Dienstbier - Lukáš Jelínek

25. 12. 2012

čas čtení 1 minuta



Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier se v debatě s politologem Lukášem Jelínkem představí jako "člověk, kterého si dosud nikdo nekoupil". Lukáše Jelínka například zajímá, jakou si Jiří Dienstbier odnesl zkušenost ze svého působení na magistrátu hlavního města Prahy, či - jak je schopen nahlédnout na problematiku exekucí a zda má konkrétní představu nějakého řešení.

K rozhodování o prezidentovi

Nepotřebujeme prezidenta s ideologií jako základním východiskem pro jeho chování

4. 1. 2013 / Libor Prudký

čas čtení 7 minut

Pořád jsem to odkládal, ale termín prezidentských voleb se rychle blíží. Už je nejvyšší čas uspořádat si rozhodování před volbou prezidenta. Prošel jsem několik „bodovacích“ systémů nabízejících posouzení blízkosti hodnotícího k jednotlivým kandidátům, které kolují na internetu, ale vesměs se týkaly konkrétních a v zásadě aktuálních politických témat. Ale ta mohou být za rok- dva úplně jiná. A prezident se nevolí na krátký čas. Navíc konkrétní politická řešení vždy vycházejí z hlubších hledisek, než je „jen“ posouzení momentální politické vhodnosti. Hodnotové zakotvení a osobnostní dispozice a jejich odolnost vůči konfrontaci s nátlaky a pochopením vývojových změn, trendů, národní a nadnárodní lokalizace, to patří ke stěžejním zdrojům pro taková hlubinná hlediska.

Kde domov Karla Schwarzenberga

4. 1. 2013 / Mojmír Grygar

čas čtení 9 minut

1. Karel Schwarzenberg (dále SB) se stal "Čechem jako poleno", protože se v Čechách narodil a zdědil tu velký majetek. Princip Augšpurské smlouvy (1555) "cuius regio eius religio" (kdo je vládcem kraje, ten určuje i náboženství) se dá také vykládat národnostně: patříš tam, kde máš (větší) majetek. Pan SB rád vykládá anekdotu, jak se malá tasemnice dívá s maminkou ven, kde se jí všecko -- louka, květinky, sluníčko -- tuze líbí, a na její udivenou otázku, proč nežijí tam venku a trčí v temné díře, jí maminka řekne: nedá se nic dělat, to je jednou, holt, náš domov. Nechme stranou, že anekdota urážlivým způsobem definuje domov (tu věčnou českou otázku "kde domov můj?"), a z občanů, kteří zůstali doma a nešli ven za krásným barevným světem, dělá pitomce, ale podívejme se, jaká se v ní skrývá paradoxní pointa. Proč se vlastně pan SB vrátil domů, přestože žil téměř celý život tam venku na sluníčku? Co ho pudilo oprášit ztracenou a zapomínanou otovskou řeč a vrátit se do "díry"? Tou silou nebyla česká řeč, krása krajiny ani české historické vědomí, ani nostalgie po starých pověstech českých, po Dalimilovi, Husovi, Komenském, Masarykovi, ale velký majetek, pro který jeho předkové válčili, vdávali se, ženili a který s pomocí Boží neustále rozšiřovali. Návrat do díry byl návrat k milovanému majetku. Vždyť pan SB hned, jak to bylo možné, žaloval český stát, že mu komunisté zazaplavili rozlehlé lesy pod Orlíkem, napsal Mojmír Grygar.

Lstivý český lev

9. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Tak jako každý řádný občan jsem bedlivě sledoval novoroční projev mého nejoblíbenějšího pana prezidenta Václava Klause. Milovaný prezident mluvil plynule a dobře vyslovoval a přesto jsem si máloco dokázal zapamatovat nebo pochopit. Nechci tím říci, že nejlepší evropský prezident, náš prezident, se nedokáže srozumitelně vyjádřit, že není schopen koncipovat byť jednoduché věty o konkrétním problému. Naopak, bylo zřejmé, že nemůže mluvit otevřeně o nešvarech v naší zemi. Mrzí mne, že málokdo si našeho prezidenta dost cení. Málokdo ještě dnes doceňuje, jak mnoho dělá Prezident Sjednotitel pro naši vlast, píše Miroslav Sedláček.

EXKLUZIVNĚ: Komu slouží novela exekučního řízení ?

4. 1. 2013

čas čtení 41 minut

Bohužel musím souhlasit s Filipem Mahďákem, se kterým bych si rád za fungující justici připlatil. Vlastně bych si připlatil mnohem víc (a pana Kalouska bych to ještě i nechal dvakrát superhrubě zdanit), protože nedostupnost a nevymahatelnost spravedlnosti už mě samotného stála desítky tisíc. A i kdyby nestála, měl bych prostě z fungujícího třetího pilíře demokracie (soudnictví) dětinskou radost, jakou jsem ještě donedávna měl z bezplatné zdravotní péče a vysokého školství. Bohužel 146 exekutorů si může dovolit mít na své straně mnohem víc poslanců, než kolik jich nezbytně potřebuje k pouhému holému přežití, píše autor, jehož totožnost je redakci známa.

Nostalgie nebo lež -- těžko si dnes vybereš

9. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Jsem dlouholetým čtenářem" Britských listů" a moje poděkování a obdiv patří těm, kteří je tvoří i těm, kteří do nich přispívají. Za celá ta léta jsem přečetl stovky článků, ale žádný mne nezvedl tak ze židle, vlastně neposadil ke klávesnici, jako článek pana Dolejšího, uveřejněný dne 7.1. tohoto roku. Nechci tento článek hodnotit tak povrchně a na základě dojmů, jako se autor snaží hodnotit souvislosti dnešních mega zlodějen se zlodějnami minulého režimu. Uvedu jen pár skutečných případů, kterých jsem byl osobně v té "strašné" době svědkem a nechť si každý čtenář udělá úsudek sám na čem je vlastně filozofování autora založeno a o co se svým článkem pokouší, píše Václav Sladovník.

Bez komentáře...

9. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

...Hlavný aktér doteraz najväčšej kauzy politickej korupcie v histórii bývalého Československa je dnes známy miestny podnikateľ.

Babinského, predsedu spotrebného družstva Jednota a bývalého riaditeľa Okresného priemyselného podniku v Trstenej, poslal súd 30. júna 1987 do väzenia na 14,5 roka. Bolo to za rozkrádanie majetku v socialistickom vlastníctve a ďalšie trestné činy.

Do prípadu boli zapojení vysokí funkcionári komunistickej strany a informovali o tom aj médiá, čo nebolo dva roky pred pádom komunizmu bežné. Mal to byť signál, že režim vie zasiahnuť aj proti vysokým kádrom...

Na základe svedectiev Stanislava Babinského začala polícia po roku 1989 vyšetrovať viac funkcionárov komunistického režimu. Nič im však nedokázali.

"Najväčšou prekážkou bol najmä časový odstup od spáchania činov," konštatoval v roku 1991 v správe pre poslancov Federálneho zhromaždenia vtedajší generálny prokurátor Ivan Gašparovič.

Pred súd sa dostal aj bývalý predseda vlády Peter Colotka - rodák z Dolného Kubína. Prokuratúra ho obžalovala, že si prisvojil vzácne obrazy zo zbierok Oravskej galérie, Úradu vlády či SNM. Diela potom dal darom napríklad Gustávovi Husákovi, Jozefovi Lenártovi či Vasiľovi Biľakovi.

Podrobnosti ve slovenštině: ZDE

Mrtvola na pochodu

8. 1. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Svatá země 1. týdne roku 2013: Za prvních pár dní nového roku toho nebylo mnoho, došlo k nepokojím v Janinu, proti Netanjahuovi se postavili jeho velvyslanci, Fatah oslavuje v Gaze a Izrael bude stavět další plot. Ano, a mírový proces je mrtvý.

Peníze a iluze

8. 1. 2013 / Petr Fiala

čas čtení 6 minut

V minulé stati "Peníze a významy" (následující dvě stati na dané téma vznikly jako reakce na podněty čtenářů a byly spíše dovysvětlením prvotní úvahy) jsme si řekli, jak došlo k tomu, že peníze zaujaly pozici boha. Dnes si povíme něco o tom, jak se tato kardinální změna, srovnatelná s přechodem společnosti ze stadia loveckého do stadia zemědělského, projevuje v každodenním životě.

Ostalgie, aneb Sen o demokratické zlodějině

7. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V posledních letech se během rozhovorů o minulém režimu s různými pamětníky opakovaně setkávám s pozoruhodným názorovým vzorcem. Zpočátku mě docela překvapoval, se stoupající četností výskytu jsem jej však musel vzít vážně a dnes ho považuji pro pochopení nostalgického vztahu k "reálnému socialismu" ve vzorku svých přátel a náhodných známých za klíčový.

Naposledy to byl tuším taxikář, který mě na Štědrý den brzy ráno vezl k vlaku.

Výsledek zmíněného srovnání "tehdy" a "dnes" lze v zásadě shrnout do následujícího výroku: "Tehdy mohli stát okrádat všichni, ale dnes jen ti, kdo mají patřičné kontakty a umějí v tom chodit. A to je nespravedlivé."

Šlechtic ve službách Kalouskova absolutismu

7. 1. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Republikánské zřízení v naší zemi upadá. Klesá důvěra ve vládu, parlament i justici, zatímco skupina podnikavých dravců beztrestně pustoší hospodářství a prezident dělá v zahraničí ostudu. Bezútěšná situace probouzí nostalgii po starých časech: po jistotách pro posušné v komunistické diktatuře, po přehledných názorových šablonách zatuchlé církve pro tápající, po ideálu šlechtické cti z rytířské literatury pro romantiky. V prezidentské kampani Karla Schwarzenberga se ukazuje, že romantickou duši mají i mnozí úctyhodní lidé (Jan Svěrák, Miloš Forman, Helena Illnerová, Jiřina Šiklová, Libor Pešek, Bolek Polívka a další), pro které už odraná Republika není sexy a snaží se voliče přesvědčit, že z marasmu nás vyvede KNÍŽE. Předurčuje šlechtický původ člověka k čestnému a prozíravému jednání? Bohatá historie zemí Koruny české přináší jasnou odpověď.

Exekutoři šíří nepravdivé informace o poslední novele zákonů o exekucích

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o. s.

Mezi právnickou veřejností jsou šířeny nepravdivé informace o tom, že poslední novela zákonů o exekucích přiznává soukromým exekutorům monopol na výkon rozhodnutí. Jedná se o otázku tzv. dvojkolejnosti výkonu rozhodnutí, kdy věřitel si může vybrat, zda o vymáhání své pohledávky požádá soud (tento způsob je pro věřitele i pro dlužníka levnější) anebo soukromého exekutora.

Buďme rádi, že český prezident nemá stejné pravomoci jako americký

7. 1. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Zatímco u nás vrcholí hysterie ohledně prezidentské volby, americký prezident Barack Obama minulý týden opět podepsal kontroverzní zákon NDAA, jenž mu umožňuje věznit skutečné i domnělé nepřátele americké vlády včetně amerických občanů ZDE. Nádavkem je přijetím tohoto zákona znemožněno uzavření americké věznice Guantánamo. V tomto ohledu můžeme být skutečně rádi, že stávající prezident České republiky, byť silně nepopulární, ani budoucí prezident obdobné pravomoci včetně seznamu osob určených k likvidaci ZDE nemá a mít nebude.

Justiční úřední šiml kontra spravedlnost

Po ženě chtějí exekutoři 330 000 Kč, ačkoliv na černo nejezdila

7. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jaroslava Čiháková z Prahy je obětí exekutorů. Chtějí po ní platbu 330 000 Kč. Byl jí ukraden občanský průkaz, jímž se neznámá černá pasažérka prokazovala revizorům Dopravního podniku. Krádež občanky byla včas oficiálně nahlášena policii, takže tím by byl v každé civilizované zemi případ skončil. Ne tak v České republice. Přestože je prokázáno, že Jaroslava Čiháková načerno nejezdila, exekuce platí. Jaroslava Čiháková je obětí domácího násilí, proto se skrývala a nevybírala svou poštu. O exekucích nevěděla a prošvihla tak veškeré lhůty pro odvolání. Soudci jistě řeknou, že se nedá nic dělat. Občané mohou mít jiný názor.

O případu informuje v deníku Právo Jindřich Ginter, který se exekučním bezprávím zabývá systematicky.

Případ Jaroslavy Čihákové se stane zřejmě vedle případu Romana Svobody symbolem bezpráví české justice i exekuční praxe - přestože všechny paragrafy byly jistě dodrženy do puntíku.

Jindřich Ginter, Exekutor chce po oběti domácího násilí 330 tisíc, přestože na černo nejezdila ZDE

Stařičký vědec: Mým kritikům

7. 1. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Dopis původně určený mé mladé přítelkyni vzbudil po vyvěšení v BL velmi kladný ohlas. Dvě nebo tři záporné reakce mi nicméně dávají možnost uplatnit mně vlastní těžkopádnou jízlivost a grafomanství.

Karatelům, které znepokojuje moje stáří, odpovídám částí dopisu, který jsem před časem poslal Jiřímu Suchém (grafoman holt píše, kam a komu se dá):

Jaké to bývalo za knížete pána

7. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta



Tento předvolební klip z českých filmových archivů věnuje knížeti pánu a jeho dnešním obdivovatelům - Himmel, Hergott, das waren Zeiten, nicht Wahr? František Řezáč aus Pilsen.

Staré hodnoty

7. 1. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Václav Bělohradský se ve svém článku "Prezidentova řeč" publikovaném v Právu 5. ledna 2013 zamýšlí nad novoročním projevem prezidenta. Chápu, že důvodů k odlišným názorům, případně i ke kritice prezidentova projevu je mnoho. Zejména varování před "našeptávači", o kterých se prezident zmínil, vyvolává pochybnosti o tom, zda je správně chápán stav společnosti, která se ze své velké části stala našeptávačskou, neboť její stav málokoho uspokojuje a ve slovech mnohých "našeptávačů" je velmi racionální jádro. Stejně tak ovšem jako v mnohých není.

Václav Žák: Za Klausovu amnestii nese odpovědnost vláda

6. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Český prezident je podle ústavy politicky neodpovědný. Za jeho akty, které podléhají kontrasignaci, nese odpovědnost vláda. Ve skutečnosti tedy u kontrasignovaných aktů nerozhoduje prezident, ale vláda. Jak by mohl rozhodovat někdo, kdo nemá odpovědnost? Prezident může projevit přání amnestii udělit a pak jí propůjčuje důstojnost svého úřadu. O jejím rozsahu ovšem rozhoduje vláda, která za to také nese odpovědnost.

Takže pokud se v civilizované zemi - a tím mám na mysli i Slovensko - prezident rozhodne, že udělí amnestii, obrátí se s tím požadavkem na Ministerstvo spravedlnosti, které prezidentovi připraví podklady, v nichž pochopitelně uvede varianty amnestie a její případné dopady. Vláda prezidentovi naznačí, jakou amnestii bude ochotna kontrasignovat, protože za ni nese politickou odpovědnost. Kdyby prezident prosazoval svoji variantu, suše mu oznámí, že takovou amnestii kontrasignovat nebude.

Divím se opozici, že nepožádá Ústavní soud o posouzení ústavnosti amnestie. Situace, kdy premiér nahrazuje rozhodnutí vlády individuálním rozhodnutím, nemá s ústavností nic společného.

V poslední době se pokaždé kauze zdá, že česká politika už nemůže hlouběji klesnout.

Kompletní článek ZDE

Apokalyptický úpadek České republiky

5. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Komentář anonymního čtenáře k velkému počtu vězňů v České republice...

Statistiky statistiky... tady se pořád mění a znovu hledá koncepce ve všem, trestní politika není výjimkou. Právo nemá respekt, justice nemá respekt, morálka je k smíchu. Takže nikdo si nic nedělá z podmíněného odsouzení a páchá v podmínce dál totéž, za co byl odsouzen. Co je na tom nepochopitelného? V cizině se bojí nezaplatit dluh a šetří. Natož jít krást. Tady mávnou rukou, protože i když se snaží, stejně to nezvládnou a ještě je u toho někdo chytřejší okrade. Je to dlouhodobý úpadek legislativní kultury. Nepřehledné právo, příliš časté změny, systém se stává chaosem a džunglí pro nejsilnější zvířata, rájem pro podvodníky a příživníky, zaprodaní poslanci se točí v kruhu, hlasují pro věci, které nečetli a podstrkují do tisků věci, které nikdo číst raději nemá, zákony se mění při čteních a nikoliv na legislativních odborech, univerzitách a úřadech, důvodové zprávy se opisují jako poslední věc po přípravě zákona, ne jako pilotní studie.

Proč budu volit Jiřího Dienstbiera

5. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dlouho jsem bral prezidentskou volbu jako něco nepodstatného a spíše jsem si jen tak pohrával s představou, co by průměrný český lid říkal na prezidenta, pomalovaného tetováním. To byly doby, kdy jsem preferoval pana Franze. Nebo jinak řečeno: prezidentská volba jako recese a výsměch politickému systému. Jiří Dienstbier byl pro mne od počátku jeho kandidatury člověk, kterého je na kladeče věnců škoda a který utíká od své odpovědnosti za podobu sociálnědemokratické politiky k nadstranickým výšinám.

V posledních měsících si však hlouběji uvědomuji, že k velké politické změně, kterou potřebujeme, nestačí neurčité vítězství levice v příštích volbách. Levice má již dlouho v programu registrační pokladny, majetková přiznání, zrušení anonymních akcií atd. Nemohla to prosadit, protože nikdy pořádně nevyhrála volby a protože se po vítězství ČSSD Vladimíra Špidly dala přednost (a já jsem s tím tehdy velmi souhlasil) koaliční vládě s pravicí a nikoli s komunisty.

Pozoruhodná originalita České televize, aneb Že ji BBC nežaluje?

5. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta



Porovnejte znělky volebního vysílání BBC z května 2010 a prezidentských volebních debat na ČT v roce 2013....

(Kromě toho, nějací českoslovenští prezidenti ze znělky ČT jaksi vypadli - že by zmizíkovala Česká televize historii? Dělat historická ohlédnutí jen z těch lidí či událostí, které se nám líbí, no to je dobrý přístup!)

PROALT:

Klaus-Nečasova amnestie vystihuje podstatu dnešní české pravice

5. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Prezident ČR Václav Klaus vyhlásil při svém novoročním projevu 1. ledna 2013 poměrně rozsáhlou amnestii, jejíž 2. článek ve svých důsledcích vyjímá z moci trestní spravedlnosti některé podezřelé i usvědčené pachatele závažných hospodářských deliktů. Tento akt představuje výmluvnou tečku za Klausovou prezidentskou érou a ztělesňuje její podstatu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40175