Kde se ve Francii vzala všechna ta nenávist k Židům?

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Židé ve Francii tvoří 0,7 % obyvatelstva, takže proč je tu tolik nenávisti proti nim? John Lichfield zkoumá důvody dalšího vyvrcholení antisemitismu v zemi, která má politováníhodnou historii animozity vůči židovské komunitě.


Ve Francii žije 467 500 židů, méně než procento populace. A přesto více jak polovina rasistických činů zde zaznamenaných představuje antisemitská graffitti nebo slovní či fyzické útoky na židy.

Zatímco se v Paříži připravovaly tisícové protesty proti antisemitismu, bylo znesvěceno svastikami 80 náhrobků na židovském hřbitově v Alsasku. Poslední víkendové protesty žlutých vest byly poznamenány násilným útokem na židovského filozofa Alaina Finkielkrauta, když vystoupil z taxíku poblíž skupinky demonstrantů na Montparnasu.

Nezvykle rozsáhlý průzkum mínění (vzorek 10 000 osob) provedený společností Elabe zjistil, že 73 % Francouzů je "šťastných". Pokud je to pravda, kde se bere všechna ta nenávist?

Proč je tak velká část nenávisti zaměřená na 0,7 % populace?

Nemělo by být třeba hájit francouzské židy. 467 000 jich představuje nepřiměřený příspěvek k francouzskému životu, zejména v medicíně a uměleckých profesích. Není pravda, že ovládají francouzský obchod či bankovnictví nebo politiku či vládu, jak tvrdí absurdní konspirační teorie.

Ne všichni francouzští židé jsou bohatí. Jednou jsem navštívil košer kavárnu na severovýchodním předměstí Paříže. Společníky mi dělali židovští řidiči kamiónů a židovští textilní dělníci.

Moderní antisemitismus není jen francouzský fenomén, jak ukazují skandály v britské Labour Party.

Ve Francii se různé druhy antisemitismu navzájem kříží. Existuje pravolevý, nacionalisticko-dělnický, muslimsko-bílý antisemitismus prosazovaný komikem Dieudonnéem a bývalým autorem projevů Jean-Marie Le Pena Alainem Soralem.

Je tu také módní levicově-islamistický antisemitismus populární mezi některými intelektuály, kteří považují židy za pretoriánskou gardu kapitalisticko-rasistické globální elity. Něco podobného infikovalo část Labour Party v Británii za Jeremyho Corbyna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10360

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2019