"Rozdrťte sabotéry": Leninismus v anglické politice!

20. 4. 2017

čas čtení 4 minuty

To, že ultrapravicový britský list Daily Mail používá nyní leninskou a stalinskou rétoriku proti odpůrcům brexitu, neušlo komentátoru Stevu Pooleovi:



Nenávist vůči odlišným názorům je, jak se zdá, v britské politice nyní normální. "Rozdrťte sabotéry!" řval deník Daily Mail, když oznámil, že Theresa Mayová chce uspořádat předčasné volby. "Rozdrťte sabotéry, paní premiérko!" přidal se bulvární deník The Sun.

Je překvapující, že jazyk anglických stoupenců tvrdého brexitu přijímá nyní výrazivo ruské bolševické revoluce. V roce 1918 rozpustili bolševici ruské demokraticky zvolené ústavní shromáždění na základě argumentace, že je to jen záminka pro buržoazní kontrarevoluci. "Všechnu moc Sovětům!" vyhlásil Lenin. "Rozdrtíme sabotéry!" Loni na podzim byli obdobným způsobem vláčeni britským pravicovým tiskem tři soudci, kteří se odvážili rozhodnout ve prospěch pravomocí britského parlamentu oproti vládě. Byli označeni za "Nepřátele lidu". (Je docela dojemné, že 19. dubna věnoval deník Daily Mail stránky 2 a 3 hrdinské poctě sovětského stylu jednomu britskému zemědělci, který oře svá pole s koňmi. Je to asi dobře, protože po brexitu si ten farmář stejně nebude moci dovolit traktor.)




Političtí sabotéři, na něž si stěžoval Lenin, byli údajní spiklenci, kteří pracovali za scénou ve snaze zkazit jeho ctnostné plány, avšak slovo "sabotér" má původ ve stávkách v průmyslu. Slova "sabotér" a "sabotáž" jsou francouzského původu a lidová etymologie je spojuje se "saboty", tedy dřeváky, které luddité údajně vhazovali do strojů, aby je rozbili.

Slova "sabotéři" premiérka Theresa Mayová nepoužila, avšak její projev, jímž oznámila konání předčasných voleb, byl hluboce protidemokratický. "V této chvíli obrovského celonárodního významu by měla zde v Dolní sněmovně existovat jednota, namísto toho existují rozbroje." Tento výrok šarmantně spojit naprosto vymyšlený fakt (že se Británie sjednocuje) s bizarním bědováním, že demokracie funguje tak, jak má. Konec konců, jakákoliv trvalá totální jednota ve zvoleném parlamentě by znamenala, že parlamentu se zmocnil fašista. Kdyby v Dolní sněmovně neexistovaly "rozbroje", byli bychom de facto státem jediné strany, v němž by moudrost jediného milovaného vůdce byla vším - byla by to vize "silného vedení", nad níž by moudře pokyvoval i Vladimír Putin.


Pohrdání Mayové pro demokratické fungování vlády přesně odráží Leninovo pohrdání téměř před sto lety, kdy Lenin tvrdil, že dělnické rady jsou lepší než jakékoliv zvolené shromáždění. "Sověty, protože jsou to revoluční organizace všeho lidu, jsou samozřejmě daleko nadřazenější všem parlamentům světa."

Podle implicitního názoru Theresy Mayové by také bylo nadřazenější všem parlamentům světa, kdyby britský establishment neprojevoval vůbec žádný odpor vůči "její práci" a nechal ji dělat to, co ona sama považuje pro britský lid za nejlepší (ať už je to cokoliv, vzhledem  k tomu, že to prý nikdo právě teď nemusí vědět).

Jak to Mayová teď říká často, normální práce parlamentu - kdy poslanci a členové Horní sněmovny často nesouhlasí s plány vlády - jsou jen "politickou manipulací", které je nutno učinit přítrž v zájmu "jistoty a stability". Charakterizovat nesouhlas jako politické hry znamená charakterizovat disent jako svou podstatou neseriozní a zdiskreditovat tak samu ideu politiky.

V závěrečném dílu televizního dramatu Homeland nařizuje nově zvolená americká prezidentka Elizabeth Keane zatýkání senátorů a kongresmanů. Teď se tento závěr  zdá být aktuální pro jak britskou, tak americkou politiku. Když máte kladivo, všechno vypadá jako hřebík. Když jste paranoidní vůdce, aspirující na autokrata, všichni jsou potenciálními sabotéry.

V románu George Orwella si Winston Smith vymyslel hrdinskou postavu soudruha Ogilvyho, který "nemá žádný jiný životní cíl než porazit nepřátele Eurasie a zatknout špiony, sabotéry, myšlenkové zločince a všechny zrádce všeobecně". Svět Theresy Mayové se také zredukoval na prostor, v němž jsou nejhoršími nepřáteli vnitřní nepřátelé a demokracie musí být v zájmu dobra lidu demokraticky eliminována.

Kompletní článek v angličtině  ZDE

0
Vytisknout
9284

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017