Jmenování Rexe Tillersona americkým ministrem zahraničí by potvrdilo, že americké volby vyhrál Putin

12. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Bez ohledu na to, zda ruské hackerské útoky ovlivnily americké prezidentské volby nebo ne, jmenování šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona americkým ministrem zahraničních věcí by bylo pro Moskvu velkou výhrou, píše z Washingtonu Julian Borger.

Tillerson má historii blízkých podnikatelských vztahů s Vladimírem Putinem, který mu r. 2013 udělil Řád přátelství. Wall Street Journal napsal: "Přátelé a společníci uvedli, že málo amerických občanů stojí blíže Vladimíru Putinovi než Rex Tillerson."

Tillerson je čtyřiašedesátiletý texaský ropný podnikatel, který strávil většinu své kariéry připravováním dohod s Ruskem, včetně dohody z r. 2011, jejímž prostřednictvím získal Exxon Mobil přístup k obrovským ropným zdrojům v ruské Arktidě a oplátkou za to získala ruská státní ropná firma Rosněft možnost investovat do operací Exxon Mobilu v zahraničí.

Tillerson se také přátelí s šéfem Rosněftu Igorem Sečinem, bývalým tlumočníkem, který pracoval jako šéf štábu Vladimíra Putina, když ten byl v polovině devadesátých let náměstkem primátora v Petrohradu. Sečin je někdy charakterizován jako druhý nejmocnější muž v Rusku a je nyní terčem amerických sankcí.

Když byly r. 2014 po anexi Krymu a ruské vojenské intervenci na Ukrajině uvaleny na Rusko sankce, dohoda Exxon-Rosněft z roku 2011 byla uložena k ledu. Exxon Mobil odhaduje, že tuto firmu americké sankce stály miliardu dolarů a Tillerson silně argumentuje pro jejich zrušení.

"Trumpova volba Rexe Tillersona naznačuje, že Trump chce s Ruskem uzavírat dohody, nikoliv ho izolovat," konstatuje Thomas Wright z Brookings Institution.

"Tillerson má přátelský vztah s Putinem a staví se proti sankcím proti Rusku, uvaleným po anexi Krymu. To znepokojí ty, kdo se obávají ruských úmyslů v Evropě."

Tillerson byl v Exxon Mobilu šéfem státu uvnitř USA. Exxon Mobil je ekonomicky větší než mnohé země. Má vlastní zahraniční politiku a vlastní bezpečnostní jednotky. Jako stát má mnoho společného se státem, který řídí Putin a Sečin.

"Exxon Mobil používá ve svých externích vztazích i uvnitř firmy kulturu zastrašování. Způsobují, že se jich lidé bojí," vysvětlil Steve Coll, autor knihy Private Empire o firmě Exxon Mobil.

Tillersona by však musel schválit skeptický Senát. V sobotu ho čelní Demokraté už vykreslovali jako loutku Moskvy. Senátor Bob Menendez napsal na Twitteru: "Rex Tillerson jako ministr zahraničí by byl zárukou, že bude mít Rusko ochotného spojence v Trumpově vládě."

Andrej Kozyrev, bývalý ruský ministr zahraničí, však argumentuje, že by si měl Kreml dávat pozor na to, co připravuje.

"Paradoxní situace nyní je ta, že Rusko doufá, že Spojené státy budou prosazovat zahraniční politiku založenou na reálpolitice a nikoliv na hodnotách, ale to by bylo pro Rusko katastrofou. Proč? Protože Amerika má zájem na ukončení konfliktů na Ukrajině a v Sýrii jen kvůli svým hodnotám - že Amerika musí být znepokojena a odstranit humanitární příkoří a napomoci národům k demokracii.

Situace z ohledu reálpolitiky je taková, že Rusko uvízlo v obou vojenských konfliktech. Amerika by na to mohla pohlédnout chladně a říct: Tak ať si užijí stejnou katastrofu, jakou vytvořili na východní Ukrajině," zdůraznil Kozyrev.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5418

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016