Italští školáci zařadili na seznam oblíbených knih Hitlerův Mein Kampf

12. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Průzkum italského ministerstva školství provedený s cílem propagovat čtení zjišťoval, které knihy mají školáci nejvíce v oblibě. Ukázal trvající oblibu klasických pohádek, ale v deseti školách se do první desítky dostalo nemilé překvapení.


Několik středních škol do seznamu nejčtenějších knih přidalo Mein Kampf, manifest nacistického lídra Adolfa Hitlera.

Alessandro Fusacchia z ministerstva školství označil tuto volbu za "obzvláště nechutný případ" a dodal, že kniha neměla být volena, protože žáci byli žádáni, aby vybrali knihy italských autorů publikované po roce 2000.

Prohlásil: "Díváme se na to, ale jsme přesvědčeni, že to nebyla špatná interpretace požadavku, ale spíše svobodná volba."

Případ se neomezil na jeden region, ale objevil se ve třídách v Palermu, Catanzaru v Kalábrii, Potenze v Basilicatě, Tivoli a Gaetě v Laziu, v Terstu, Udine a Piacenze. Všude zde žáci zařadili na seznam svých oblíbených knih Hitlerův spis.

Děti základních škol, které měly možnost vybírat oblíbené knihy bez omezení, vybraly na prvním místě Malého prince Antoina de Saint-Exupéryho, Pinocchiova dobrodružství od Carla Collodiho a Karlíka a továrnu na čokoládu od Roalda Dahla.

Žáci uvedli přes 10 000 titulů. Průzkumu se zúčastnilo 138 000 škol a 3,5 milionu žáků v době mezi 1. červnem a 1. prosincem.

Studie z roku 2015 ukázala, že 60 % Italů starších šesti let nikdy nečetlo pro radost. Na chudém jihu to bylo 30 %.

V červnu letošního roku byl pravicový italský list Il Giornale vlastněný bratrem Silvia Berlusconiho široce odsouzen za to, že rozdával zdarma výtisky Mein Kampfu.

Po 70 let německý spolkový stát Bavorsko, který v roce 1945 převzal autorská práva, odmítal povolit reedici knihy z úcty k obětem nacistů a také proto, aby předcházel vyvolávání nenávisti.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5747

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2016