OSN: Naprostý rozklad lidskosti: Asadovy jednotky vraždí v Aleppu civilisty

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Jednotky podporující režim prezidenta Asada vstupují do domovů civilistů ve východním Aleppu a na místě je vraždí, konstatuje OSN.

Rupert Colville, mluvčí OSN pro lidská práva, uvedl, že 82 civilistů bylo vyvražděno ve čtyřech různých čtvrtích Aleppa. Charakterizoval to jako "naprostý rozklad lidskosti".

Za poslední dny přicházejí neověřené zprávy o mimosoudním vraždění, které provádějí jednotky loajální prezidentu Asadovi. Dochází také k masovému zatýkání. Na jedné fotografii, kterou rozšířil Asadův poslanec, stojí desítky syrských mužů a chlapců ve vězeňském táboře před Asadovými vojáky.

Syrská Observatoř pro lidská práva konstauje, že v ulicích leží mrtvoly a obyvatelstvo je příliš zděšeno bombardováním na to, aby je pohřbilo. Ve městě dochází k masakrování lidí.

Červený kříž naléhavě žádá, aby byli civilisté ve východním Aleppu ochráněni, "než bude pozdě". Nabízí, že je ochoten pomoci při evakuaci ohrožených osob.

Musíme jednat nyní, zdůraznil Pawel Krzysiek, šéf komunikací Mezinárodního výboru Červeného kříže, který je v Aleppu. Musíme odpolitizovat proces ochrany civilistů. To je naše role jako neutrálního prostředníka a jsme připraveni. Ale dochází nám také čas a musíme jednat, než bude příliš pozdě, abychom zachránili ty životy civilistů, které je ještě možné zachránit.

Desítky tisíc civilistů zůstává stále ve zmenšující se oblasti opozičního území ve východním Aleppu. Posílají zoufalé žádosti o pomoc a apely na mezinárodní společenství, aby je zachránilo. Předpovídají, že buď zemřou v pokračujícím intenzivním bombardování, anebo budou mučeni a usmrceni, pokud se vzdají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5639

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016