Bílý dům: Není pochyb o tom, že ruský hacking voleb prospěl Trumpovi

13. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest přešel do útoku proti zvolenému prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho spojencům kvůli podezření, že ruská vláda zasáhla do voleb, aby pomohla jeho kandidatuře.


Earnest prohlásil, že nelze popřít, že Trump v průběhu kampaně profitoval z ruského hackingu politických organizací.

"Nepotřebujete bezpečnostní prověrku, abyste zjistili, komu prospěla zlovolná ruská kybernetická aktivita," prohlásil tajemník během pravidelného brífingu.

"Zvolený prezident to nezpochybňuje," pokračoval. "Určitě je mu velmi dobře jasné, na čí stranu tato aktivita přidala."

Earnest poukázal na dlouhý seznam vazeb mezi Trumpovým týmem a Ruskem, přičemž naznačil, že kongresmani i veřejnost o těchto vazbách věděli před volbami.

Mluvčí rovněž za Bílý dům podpořil úsilí Kongresu vyšetřit tvrzení, která se objevila v pátek ve zprávě listu Washington Post.

Prezident Obama minulý týden nařídil zpravodajské komunitě, aby zkompilovala zprávu o ruském hackingu spojeném s americkými volbami. Earnest prohlásil, že výsledky mohou pomoci kongresovému šetření.

Poznamenal, že jediné informace získané hackingem, který údajně zasáhl Demokratické i Republikánské struktury, patřil Demokratům.

"To jsou všechny informace, které jsou, pokud mohu říci, nepochybné," řekl Earnest. "Jeden závěr, k němuž mě to vede, je mimořádná zodpovědnost kongresmanů za to, aby se na to pozorně podívali. Zejména ti kongresmani, kteří ve volbách podpořili Trumpa."

Poznamenal, že někteří Republikánští zákonodárci podporující Trumpa nad tím "lomí rukama". "Myslím, že by nás měli ušetřil lomení rukama a splnit svou základní odpovědnost," dodal.

Prohlášení Bílého domu se velmi blíží podpoře hodnocení CIA, že Rusko intervenovalo s úmyslem pomoci Trumpovi, což je závěr, který některé jiné zpravodajské organizace zpochybňují. (FBI tento závěr nepodporuje, aniž by ovšem zpochybňovala fakt, že k ruské intervenci došlo. Její vnitřní předpisy jí neumožňují učinit v této fázi jasný závěr o motivaci interventa - red.)

Hrozí, že kauza hrozí rozkolem v době, kdy Obama slíbil hladké předání moci.

Trumpův tým silně nesouhlasí se zpravodajským hodnocením, že ruský hacking směřoval k podpoře jeho prezidentské kandidatury.

Budoucí prezident obvinil z kauzy Demokraty, kteří podle něj jsou dosud zahořklí kvůli listopadové prohře.

Zatímco Trump v souvislosti s obviněním použil výraz "konspirační teorie", bývalý velvyslanec při OSN John Bolton dokonce naznačil, že mohlo jít o "operaci pod falešnou vlajkou", ačkoliv později dodal, že tím nemyslel operaci Obamovy adminsitrativy.

Poznámky Trumpa a jeho spojenců prohloubily rozkol mezi novým prezidentem a zpravodajskou komunitou. Vyvolaly také konfrontaci se senátory z obou stran, kteří žádají zvláštní šetření ruského hackingu, jež může zastínit prvních 100 Trumpových dní ve funkci.

Lídr Republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell podpořil vyšetřování ve formátu senátního zpravodajského výboru.

Naproti tomu Trumpův mluvčí Jason Miller odmítl myšlenku kongresového šetření a označil ji za pokus "delegitimizovat" Trumpovo vítězství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4843

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016