Aleppo: Proč nás zabíjejí, když přicházíme do vládních oblastí?

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Aktivisté v Aleppu posílají na Twitteru svá poslední, děsivá rozloučení, Téměř jistě budou uvězněni, mučeni a usmrceni, jakmile budou zajati:

V roce 2012 Asadův režim učinil trestným činem práci lékařů a mediální práci ve vzbouřeneckých oblastech. Nemají naději: Poslední zpráva. Díky za všechno. Sdíleli jsme mnoho společných chvil. Poslední zprávy na twitteru byly od jednoho emocionálního otce. Sbohem, #Aleppo: Rozumím tomu. Nemohu se prostě vzdát a stát se zajatcem. Mluvím otevřeně a to je zločin. Mohl bych žádat o smrt, ale nedostat ji. Teď ještě mohu psát na Twiteru, ale to nemusí trvat věčně. Prosím, zachraňte život mé dcery a ostatních. Tohle je prosba od otce.
Waad al-Kateab, kameramanka: Je to tu teď velmi špatná situace. Mnoho rodin je teď na ulici. Kolem nemocnice se těžce ostřeluje. Jsou to dělostřelecké granáty a letadla létají a útočí. Takže nevím, jestli je to v pořádku.

V posledních dnech jsme dostávali zprávy o dohodě mezi syrskou vládou a vzbouřenci, mezi Spojenými státy a Ruskem, ale žádné ty zprávy nepřicházely odsud. Takže nevíme, co se teď děje.

Víme ale přesně, že režim je nám příliš blízko a doje k velkému masakru, pokud ovládnou naši čtvrť. Spousta raněných lidí se stala v posledních dnech terčem útoků, když se dali dohromady, že společně odejdou do vládou ovládaných oblastí.

Vidím spoustu dětí, spoustu žen, tak strašně se bály. Strašně je to překvapilo, protože říkali, "Vždyť jdeme do vládních oblastí, proč nás zabíjejí?"

Nechci odejít z města. Je to moje Aleppo, moje krásné město.

Možná je je to jen nějaká víra v našich srdcích, abychom byli silní. Možná tahle katastrofa skončí a budeme v pořádku.

0
Vytisknout
6066

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016