Londýnská vláda chce snížit počet mezinárodních studentů v Británii téměř o polovinu

12. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Londýnská vláda uvažuje o snížení počtu mezinárodních studentů studujících v Británii z nynějších 300 000 ročně na 170 000 ročně. Vedení britských univerzit to považuje za šílené. Zahraniční studenti přinášejí britské ekonomice více než 10,7 miliard liber ročně, ovšem londýnská vláda trvá na tom, že zahraniční studenty zahrnuje do počtu imigrantů přijíždějících do Británie, přestože po ukončení studia odjíždějí, a chce "snížit počet imigrantů na desetitisíce ročně".

Jeden rektor jedné britské univerzity charakterizoval tyto snahy jako "šílené. Politice je dáván přednost před ekonomikou." Univerzity se ale bojí protestovat nahlas, aby se na ně ministerstvo vnitra nezaměřilo.

Britské ministerstvo vnitra provádí pohovory se zahraničními studenty, kteří chtějí studovat v Británii, a často jim nyní odmítá udělit studijní vízum na základě pochybných závěrů. Jednomu studentu například bylo odmítnuto vízum, protože neznal přesně otevírací dobu univerzitní knihovny. Jiný proto, že neznal jméno rektora univerzity. Někteří studenti byli dotazováni na "věci, na něž bychom se nikdy neptali našich studentů, například co budou dělat, až jim bude třicet, a kolik v té době budou vydělávat," stěžují si univerzity.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5501

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016