OSN: Aleppo: provládní jednotky vstupují do civilních příbytků a zabíjejí tam osoby, které v nich najdou, včetně žen a dětí

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Rupert Colville, mluvčí OSN: "Civilisté zaplatili běhom tohoto konfliktu brutální cenu, a jsme naplněni nejhlubšími obavami pro ty, kdož zůstávají v tomto posledním děsivém koutu východního Aleppa, ovládaného opozicí. I když se některým údajně včera podařilo uniknout, někteří byli údajně chyceni a na místě usmrceni. Jiní byli zatčeni.

Předpokládá se, že ve čtvrtích, které byly donedávna pod kontrolou opozice jsou ještě tisíce civilistů, včetně aktivistů a členů civilní obrany, jimž hrozí riziko vážného porušování lidských práv, včetně věznění, mučení a zabíjení. Dostáváme zprávy, že mnoho civilistů bylo zatčeno provládními jednotkami.

Byli jsme také informováni, že provládní jednotky vstupují do civilních příbytků a zabíjejí tam osoby, které v nich najdou, včetně žen a dětí. Z mnohonásobných zdrojů přišly informace, že včera byly na náměstí Al-Ahra a ve čtvrti Al-Kalasa a také v Bustan al-Qasru zastřeleny desítky civilistů vládními jednotkami a jejich spojenci. Včera večer jsme obdrželi další hluboce znepokojující zprávy, že v ulicích leží četné mrtvoly, ale obyvatelé se k nim v důsledku intenzivního bombardování nemohou dostat a proto, že se obávají, že by byli okamžitě zastřeleni. Do včerejšího večera jsme obdrželi zprávy, že provládní jednotky usmrtily nejméně 82 civilistů, včetně 11 žen a 13 dětí, a to ve čtyřech různých čtvrtích.

0
Vytisknout
4071

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016