Znečištění ovzduší: Řidiči aut na naftu zřejmě budou v Británii muset platit za vjezd do měst

3. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Britská vláda ve středu přijala rozhodnutí vysokého soudu, že její plány na odstraňování znečištění vzduchu v Británii jsou tak chabé, že porušují zákon. Je to už druhá soudní porážka britské vlády v této věci za posledního půldruhého roku. Vláda se octla na pranýři za to, že neřeší problém, v jehož důsledku v Británii předčasně umírá 50 000 lidí ročně. Znečištění ovzduší způsobuje množství smrtelných chorob, včetně rakoviny a infarktů.

Největším problémem jsou vozidla na naftu, která silně znečišťují vzduch kysličníky dusíku NOx. Koncentrace dusíku je na 90 procent území Velké Británie od roku 2010 vyšší než jsou legální normy, a porušuje tak zákon. Zdá se, že vláda nyní rychle vyřeší problém uvalením vysokých poplatků na vjezd naftových vozidel do britských měst. Původně vláda zavedení těchto poplatků odložila, protože se obávala, že to bude volebně nepopulární. Jiným rychlým řešením, jak uvedl jeden odborník v britském rozhlase, by mělo být rychlé vyřazení starších autobusů a nákladních vozů na naftu z veřejné dopravy. Tato vozidla prý tvoří jen 10 procent současného vozového parku a jejich eliminací by se snížilo znečištění ovzduší o 50 procent.

Navzdory vysokému znečištění ovzduší v britských městech je pozoruhodné, že po každém příletu do Prahy z Británie především v podzimních, zimních a jarních měsících, udeří člověka do nosu už v Praze-Ruzyni daleko silněji znečištěný vzduch, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4885

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2016