Kdy ruští hackeři naposledy zasáhli do voleb?

4. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Zatímco se Američané teprve vyrovnávají s vyhlídkami na politické kyberútoky spojené s Ruskem, není to poprvé, co jsou hackeři napojení na Kreml obviňováni ze snahy ovlivnit voliče v jiných zemích.


Pár dní před volbami v roce 2014 vyřadily sofistikované kyberútoky počítačové systémy ukrajinské Ústřední volební komise. Proruská skupina CyberBerkut se přihlásila k zodpovědnosti za útok.

Administrátoři dokázali obnovit systém v den hlasování, avšak další zásah spočíval ve vyvěšení fotografie ultrapravicového kandidáta s falešným tvrzením, že volby vyhrál. Ruská státní televize odvysílala snímek a informovala o této falešné kauze.

Podle vyšetřovatelů byl nalezen malware, od nějž vedou stopy ke skupině APT28, která je také známa jako Fancy Bear - a která je rovněž spojena s politickými útoky v USA.

Ačkoliv útoky z roku 2014 neovlivnily výsledky ukrajinských voleb, podle velvyslance NATO pro kybernetickou obranu Kennetha Geerse hackeři dosáhli svého cíle.

Geers je přesvědčen, že šlo o ruský pokus diskreditovat volby a "kalit vodu".

Ukrajina právě volila nástupce proruského Viktora Janukovyče, který koncem roku 2013 odešel z funkce kvůli veřejným protestům a uprchl do Ruska.

Podle Christophera Portera, analytika firmy FireEye zabývající se kybernetickou bezpečností, vykazují útoky na Ukrajině a v USA shodné rysy.

Americké dokumenty ukradené při nedávných útocích byly zveřejněny prostřednictvím WikiLeaks a takřka současně ruskými médii.

Výzkumníci FireEye spojují organizaci APT s Ruskem částečně proto, že byl nalezen stejný zdrojový kód napsaný v ruštině a proto, že malware byl zkompilován v ruské pracovní době.

Malware spojovaný s APT28 byl také údajně nalezen v počítačích německých poslanců, kteří se podle vyšetřovatelů stali terčem špionážní kampaně.

Kromě toho se APT28 na svém webu přihlásila k odpovědnosti za únik zdravotních záznamů atletů z databáze Světové antidopingové agentury, poté co byla ruským atletům zakázána účast na OH v Riu.

Ačkoliv zásahy v USA více poškozují Demokraty a jejich kandidátku, podle Portera jde o "podrývání demokracie určitým vágním způsobem", o "zasévání nedůvěry".

Američtí zpravodajci se obávají, že útočníci spojení s Ruskem se mohou snažit publikovat falešné dokumenty s cílem podrýt důvěru ve výsledek voleb a zasít obavy z jejich zfalšování.

Do Illinois a Arizony byla již v srpnu zaslána varování poté, co hackeři infiltrovali do registračních záznamů voličů v těchto dvou státech. Online je již nabízeno ke koupi velké množství dat o voličích, varují experti.

Ačkoliv vysocí američtí představitelé tvrdí, že za útoky stojí Rusko, přední moskevský expert na kybernetickou bezpečnost to zpochybňuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6643

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2016