Méně známá historie "olympijské války" v roce 2008

12. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


20. dubna 2008 ruský letoun MiG-29 sestřelil neozbrojený gruzínský bezpilotní letoun nad Abcházií. Zřejmým cílem této operace bylo zabránit pozorování ruských vojenských příprav na území Abcházie. Jen několik dnů nato Moskva zvýšila počet příslušníků "mírových sil Společenství nezávislých států" v konfliktní zóně z 2 000 na 3 000 - bez povolení Tbilisi, které následně protestovalo, ale bez jakéhokoliv úspěchu.


"Mírové síly" byly umístěny v Abcházii od roku 1994, ale bez mandátu OSN, a sestávaly výlučně z ruských jednotek. Ve skutečnosti vždy fungovaly jako pohraničníci "nezávislé Abcházie". 31. května Rusko, opět bez souhlasu Tbilisi, do Abcházie vyslalo železniční vojsko. Oficiálně bylo 400 vojáků na "humanitární misi". Ale podstatná část opravené infrastruktury byla následně využita 10 000 ruských vojáků během srpnové invaze do západní Gruzie.

V polovině července 2008 ruské ozbrojené síly zahájily nedaleko gruzínské hranice cvičení Kavkaz-2008. Podle ruských mediálních zpráv 8 000 vojáků, 30 letadel a vrtulníků a 700 bojových vozidel nacvičovalo "scénáře vojenské operace v Abcházii a Jižní Osetii". Hlavní síly patřily k 58. armádě, která také sehrála klíčovou roli během ruské invaze do Gruzie. "Kavkaz-2008" oficiálně skončil 2. srpna, několik dní před válkou; ale 58. armáda zůstala ve zvýšené pohotovosti. Současně s tím železniční vojsko dokončilo práce v Abcházii.

Od 2. srpna proruské jihoosetinské separatistické síly ostřelovaly několik gruzínských vesnic na území Jižní Osetie. 5. srpna třístranná monitorovací skupina zahrnující pozorovatele OBSE a zástupce ruských mírových sil v oblasti, vydala zprávu. Tento dokument podepsaný velitelem ruských mírotvůrců generálem Maratem Kulachmetovem tvrdí, že existují důkazy útoků na několik etnicky gruzínských vesnic. Tvrdí také, že jihoosetinští separatisté k útokům používali těžké zbraně, které zakazuje dohoda o příměří z roku 1992.

6. srpna prokremelský ruský deník vyšel s titulkem: "Donští kozáci, připravte se na boj v Jižní Osetii". A další den státní televize odvysílala projev lídra abcházských separatistů Sergeje Bagapše, který přednesl na Abcházské radě národní bezpečnosti: "Hovořil jsem s prezidentem Jižní Osetie. Začalo to být méně stabilní. Do oblasti vstoupil prapor ze Severokavkazského okruhu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7787

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016