Británie na námluvách u Putina

12. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Jak dlouho po brexitu zůstane Británie západní mocností? ptá se Anne Applebaum. Bude se muset přátelit s autokratickými režimy, aby přežila:

Boris Johnson: Británie musí normalizovat vztahy s Ruskem

Británie musí po letech nepřátelství normalizovat vztahy s Ruskem, řekl Boris Johnson, nyní britský ministr zahraničí (!) ve čtvrtek telefonicky ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. (Lavrov Johnsona sežere k snídani, pozn. JČ.) "Obě strany vyjádřily naději na normalizaci rusko-britských vztahů a podtrhly touhu zintenzivnit politický dialog," oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.

K telefonnímu rozhovoru Johnson-Lavrov došlo poté, co jednostranně, z vlastní inicativy, zatelefonovala nová britská premiérka Theresa Mayová Vladimíru Putinovi a, jak se praví na stránkách Kremlu, "obě strany vyjádřily nespokojenost se současnými parametry spolupráce jak v politické, tak v hospodářské sféře". Kreml informoval, že Putin a Mayová souhlasili, že rozvinou dialog mezi svými bezpečnostními orgány ohledně bezpečnosti leteckého provozu a vypracují plány na setkání "v blízké budoucnosti".

Luke Harding varuje Mayovou v deníku Guardian, že na Putina nemá a měla by si na něho dávat pozor: Putin nedělá "spolupráci". Píše: Putin považuje západní politiky, jako je Mayová za slabochy, kteří jsou u moci jen krátce. Putina nezajímá žádná představa "spolupráce". Má konkrétní cíle: ukončit sankce EU proti Rusku. Brexit otevírá pro Moskvu nové politické možnosti a vážně ochromuje evropskou jednotu v době mnohonásobných globálních krizí. Mayová by se musela vyrovnat jiné političce, s níž je povrchně srovnávána: Angele Merkelové. Německá kancléřka vyrostla v NDR, mluví rusky a rozumí temnému Putinovu pohledu na svět, který má kořeny v postojích KGB, naprosto perfektně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8068

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016