Dětští uprchlíci v Calais jsou dál bez pomoci v důsledku ostudných odkladů britského ministerstva vnitra

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Stovky dětských uprchlíků dále zůstávají bez pomoci v táborech v Calais, v důsledku odkladů britského ministerstva vnitra, navzdory tomu, že mají právní nárok na to být sjednoceny se svými příbuznými žijícími v Británii, napsala labouristická poslankyně Yvette Cooper nové konzervativní ministryni vnitra Amber Rudd.

Pouhých 40 uprchlických dětí dostalo zatím povolení přijet do Británie k svým příbuzným podle dublinského předpisu EU, přestože charitativní organizace identifikovaly více než 200 dětí čekajících v táborech.

Britské ministerstvo vnitra dostalo minulý měsíc informace o 110 dětech, které jsou stále ještě v Calais, které mají podle dublinského předpisu právo na vstup do Británie. Britské ministerstvo vnitra nehnulo prstem.

Dalších 200 dětí v táborech v Calais mají právo na útočiště v Británii podle Dubbsova dodatku k zákonu, který incioval labouristický lord Alf Dubs, který před desítkami let přišel sám do Británie jako dětský uprchlík.

Jeho dodatek k Zákonu o imigraci, prosazený v Horní sněmovně, přiměl britskou vládu k závazku přijmout uprchlické děti bez rodičů, které se nacházejí v Evropě "co nejdříve". Předpokládalo se, že Británie přijme několik tisíc těchto dětí.

Dosud Británie přijala DVACET z 88 000 uprchlických dětí, které se nacházejí bez rodičů v Evropě. Vyvolalo to ostrou kritiku.

Kolik jich přijala Česká republika?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5520

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016