OSN: Do obklíčených oblastí v Sýrii se už měsíc nedostal jediný humanitární konvoj

18. 8. 2016

čas čtení 2 minuty




Steffan de Mistura: V Sýrii se jen bojuje, ofenzívně a protiofenzívně. Rakety, barelové bomby, rakety, hellfireová děla, napalm, chlór, ostřelovači, letecké údery, sebevražední atentátníci. Ani jediný konvoj za celý měsíc se nedostal do žádných z obklíčených oblastí, které potřebují humanitární pomoc. Ani jediný konvoj

Pořad The World at One, čtvrtek, BBC Radio Four: Pětiletý Omran Daqneesh nevypadá jako dítě, které by mělo štěstí v syrské válce. Má ale štěstí, protože ho vyhrabali živého z trosek jeho domova v Aleppu poté, co byl dům zničen leteckým úderem. Fotografie tohoto chlapce se virálně rozšířila během několika málo hodin na sociálních sítích. Záběry pocházejí od proopoziční organizace, takže BBC nebyla schopna je ověřit. Avšak reakce veřejnosti a hněv, který fotografie vyvolala, je připomenutím, že zlidštit hrůzy války dokáže, i když jen krátce, otřást nezájmem veřejnosti o ně.

V Ženevě ve čtvrtek v poledne hovořil mimořádný vyslanec OSN pro Sýrii Steffan de Mistura. Mistura se rozhodl suspendovat veškerou humanitární pomoc pro Sýrii. Humanitární úřady OSN totiž v Sýrii vůbec nemohou pracovat.

Pracovníci humanitárních organizací OSN dobře vědí, že takových dětí jako Omran Daqneesh jsou v Sýrii desetitisíce. Statisíce lidí žijí v obklíčení. Někteří z nich trpí hladomorem. 2 miliony lidí v Aleppu jsou denně podrobovány bombardování, utrpení, jako ten chlapec na tom obrázku.

OSN žádá o přístup do Aleppa už dlouhé týdny. Znovu a znovu apeluje na bojující strany, aby do města vpustily humanitární konvoje. Žádná reakce. Steffan de Mistura je zkušený diplomat, známý svou uměřeností. Dnes ale uměřený nebyl. Nemohl už zakrýt svůj hněv ohledně toho, co se děje v Sýrii:

Steffan de Mistura: V Sýrii se jen bojuje, ofenzívně a protiofenzívně. Rakety, barelové bomby, rakety, hellfireová děla, napalm, chlór, ostřelovači, letecké údery, sebevražední atentátníci. Ani jediný konvoj za celý měsíc se nedostal do žádných z obklíčených oblastí, které potřebují humanitární pomoc. Ani jediný konvoj.

OSN požaduje osmačtyřicetihodinovou pauzu v bojích. Ideálně osmačtyřicetihodinové příměří každý týden. Miliony lidí potřebují potraviny, vodu a lékařskou pomoc. De Mistura očekává, že se o to zasadí Rusko a Spojené státy.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 21): ZDE

0
Vytisknout
5443

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016