Putin nám zřejmě brzy ukáže, kdo je tady šéfem

11. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Krymská krize vznikla z ničeho, avšak ruský prezident má ve zvyku provádět invaze v době olympijských her

Okupovat Krym se v roce 2014 zdálo být dobrým nápadem a bylo to provedeno pozoruhodně lehce. Jak ale napsal ruský autor Leonid Kaganov, bylo to tak trochu jako ukrást drahý telefon bez nabíječky.

Nová ruská invaze by přinesla Moskvě velký politický prospěch. Jasně by totiž poukázala na slabost a neschopnost Západu.

Situace na Krymu vypadá nebezpečně. Ruská výzvědná služba FSB konstatovala ve středu, že na Krymu neutralizovala řadu útoků ozbrojených Ukrajinců. O několik minut poté obvinil Vladimír Putin kyjevskou prozápadní vládu, že si zvolila namísto míru teror. Rusko tajně přesunuje už delší dobu vojenská vozidla na Krym, který Putin anektoval na jaře roku 2014.

Další ruská vojenská ofenzíva vypadá pravděpodobně. Krymský "parlament" už vyhlásil, že Ukrajina zahájila nevyhlášenou válku. Ukrajina tvrdí, že údajné spiknutí je čirým výmyslem FSB.

Všechno to vede k podezření, vyjádřenému Carlem Bildtem, bývalým švédským premiérem, a dalšími politiky, že se Rusko připravuje k nové invazi.

Když jde o měsíc srpen, Putin je ve formě. Jeho předchozí invaze se odehrávaly během olympijských her, v době, kdy je pozornost mezinárodního společenství jinde, anebo jsou politikové na dovolené. Gruzie r. 2008 po Pekingu, a Ukrajina r. 2014 (po zimních olympijských hrách v Soči).

Letos v létě pro Putina hrají ještě další faktory. Prezidentské volby ochromují Spojené státy a republikánský kandidát Donald Trump naznačil, že jako americký prezident uzná ruskou anexi Krymu. Zdá se, že Trump moc netuší, kde vlastně Ukrajina je. Evropa je mezitím v chaosu v důsledku britkského hlasování pro brexit a v důsledku pokračující uprchlické krize.

Okupovat Krym se v roce 2014 zdálo být dobrým nápadem a bylo to provedeno pozoruhodně lehce. Jak ale napsal ruský autor Leonid Kaganov, bylo to tak trochu jako ukrást drahý telefon bez nabíječky. Krym byl kdysi poloostrov, ale od anexe se v podstatě stal ostrovem. Putin sice oznámil, že postaví most přes Kerchskou úžinu, ale úkol svěřil svému kamarádu z dětství Arkadiji Rotenburgovi, a tak most hned tak postavený nebude.

Mezitím, občané na Krymu, většina z nichž stále podporuje Rusko, trpí opakovanými výpadky v dodávce elektrického proudu a dalšími problémy. Dodávka pitné vody je také zranitelná. Teče na Krym severokrymským kanálem, který je v současnosti na Ukrajině.

V této chvíli jsou tři možné scénáře. Buď Putin použije nejnovější krize k přesvědčení EU, aby zrušila sankce, zavedené po ukrajinském konfliktu. Nebo připravuje omezenou vojenskou invazi na vytvoření bezpečnostního koridoru, který by bezpochyby zahrnoval i elektrárnu v ukrajinském městě Cherson. Třetí možností je, že plánuje něco většího.

Na jaře roku 2014 se spekulovalo o tom, že se Putin pokusí vytvořit pozemní koridor, který by spojil separatistický Doněck a Luhansk s Krymem. To by znamenalo porazit ukrajinské jednotky v přístavním městě Mariupol a ofenzívu podél pobřeží. Kreml také hovořil o myšlence Novoruska, historickém pseudostátě, který by spojil jižní regiony Ukrajiny a jihovýchodní regiony, kde se hovoří rusky.

Nic z toho se nestalo, avšak pozemní koridor by byl atraktivním řešením dnešních problémů Krymu. Přineslo by to Moskvě také podstatný politický prospěch. Jasně by to totiž poukázala na slabost a neschopnost Západu.

V době, kdy se američtí sportovci otevřeně posmívají v bazénu svým ruským soupeřům kvúli dopingu, bylo by to také pomstou za skandál ohledně dopingu a za mezinárodní pokusy zakázat ruským atletům přístup na olympijské hry. Putin bere sport velmi vážně. Zpráva organizace Wada o dopingovém programu ruské vlády byla prezentována v Rusku jako západní spiknutí. Putin nám zřejmě brzo ukáže, kdo je tady šéfem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10353

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016