Kdo by se měl omluvit v případě politických trafikantů

14. 4. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V souvislosti s případem omluvy a odškodnění bývalých eminentů české pravice, exposlanců Fuksy, Tluchoře a Šnajdra, pronesl v neděli v Otázkách V. Moravce profesor práva z univerzity v Cardiffu, Jiří Přibáň, tato slova (stopáž 32:50):

„Tady je skutečně problém v tom rozhodnutí a v tom názoru senátu Nejvyššího soudu, podle kterého můžete v té Poslanecké sněmovně se dopustit vlastně čehokoli a jste chráněni imunitou, což opravdu nedává smysl. Já neznám ústavního právníka, který by s tímto názorem souhlasil. A já si myslím, že tady skutečně jako dříve nebo později bude muset Nejvyšší soud tento pohled revidovat. Ale my to můžeme otočit: tak dobře, z hlediska legálního je tady potřeba tedy odškodnit tyto poslance, ale můžeme se ptát opačně. Nenastal náhodou čas pro to, aby se poslanci omluvili svým voličům za to, že se pokoušeli zpeněžit svůj mandát?“ http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/video/ Je to stejné jako u Čunka nebo Klausovy abolice: soudně prokázaná nevina by byla lepší, ale v jistých situacích je lépe neriskovat. Zejména když to zákony, které vytvořili naši zákonodárci sami pro sebe, umožňují. Představa omluvy od Fukse, Tluchoře a Šnajdra mi přijde dost absurdní, když v Česku jsou psané zákony tak, aby umožnily poslancům v klidu páchat trestnou činnost někde ve sněmovních kuloárech. Názory ústavních i jiných právníků nejsou podstatné, nehraje se totiž na zdravý rozum, nýbrž na skuliny a obscénní výklady, čemuž se v Česku říká „právo“.

Jediný, kdo by se měl skutečně omluvit, jsou naši zákonodárci. Proč už ta nestoudná imunita není dávno omezena jen na řečnění ve Sněmovně či Senátu, nebo není úplně zrušena? Dnes je její existence zcela zjevně společensky škodlivá. Smysl pro inovaci a tah na branku dává nicméně najevo zejména pravicová TOP09, jejíž dvě hlavní, svěží a neokoukané, tváře svým svatým bojem proti Babišovi zaručují Anofertu skvělou budoucnost pravicového hegemona. Člověk by až řekl, že lídři TOP09 a ODS jsou Babišem placeni za to, aby své strany petrifikovali v minulosti.

Nezbývá tedy, než čekat obrodu pravice od Babišovy firmy. Problematická omluva ministerstva spravedlnosti třem hrdinům pravicové vize schopných a samostatných občanů, kteří nežijí ze státního, přišla ovšem po nástupu nového ministra spravedlnosti, nominovaného hnutím ANO, mladého Roberta Pelikána, který se snažil profilovat jako důraznější a asertivnější než bývalá ministryně Válková. Možná by bylo lepší investovat více energie do změny zákonů, které by umožnily příště bez jakýchkoli pochybností stíhat pokus o zpeněžení mandátů i na půdě Sněmovny. Jenže jaký český poslanec by se jen tak vzdal možnosti důvěru veřejnosti zobchodovat za výnosné místo ve státní službě?

0
Vytisknout
13285

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015