Ideální republikánský kandidát do souboje s Hillary Clintonovou v hledáčku bratří Kochů

Marco Rubio vstupuje na scénu

14. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Jako třetí oficiálně ohlásil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2016 Marco Rubio. Stejně jako předchozí dva, Ted Cruz (Texas) a Rand Paul (Kentucky) je v současnosti senátorem, a to v jednom z klíčových volebních států, na Floridě. Rubio je z několika důvodů nejvíce perspektivním kandidátem, které může "grand old party", čili GOP, jak se přezdívá Republikánské straně, v současnosti vygenerovat. Jeho kniha American Dreams, která takticky vyšla před nedávnem, je symbolickým vzkazem typicky republikánským voličům, kterí chtějí věřit, že ideologie amerického snu žije. Rubio ji totiž zosobňuje.

Floridský senátor, kterému je teprve 43 let a je nejmladším z dosavadních i předpokládaných republikánských kandidátů, je typickým reprezentantem iluze o tom, že kdokoliv, třeba imigrant z chudé rodiny může v USA udělat velkou kariéru. Rubio pochází z rodiny kubánských přistěhovalců, jeho otec i matka pracovali celý život jako pomocný servis v hotelech v Miamy. 


Právě na tom, jak předpokládají NY Times, bude stavět svou kampaň v cestě za stranickou nominací: živoucí ztlesnění ameriického snu, člověk, který představuje mladou krev, sebeprezentující se jako politik dívající se do budoucnosti, jako lídr nové generace. K jeho původu a k imigraci jeho rodičů se váže také Rubiův mediální kiks z roku 2011, kdy pro Washington Post prohlásil, že jeho rodiče uprchli před Fidelem Castrem, když se dostal v roce 1959 k moci. Ve skutečnosti ovšem odešli během diktatury Fulgencia Batisty. Rubio se tak snažil zalíbit se voličům na Floridě a zakrýt fakt, že rodiče jsou ekonomickými, nikoliv politickými imigranty. 

Jeho původ je možnou velkou devizou i vzhledem k očekávanému souboji republikánského kandidáta s Hillary Clintonovou. Jako syn imigrantů z Latinské Ameriky může Rubio velmi dobře poutat pozornost komunity Hispánců, jejichž vliv ve volbách je rok od roku vyšší. Zároveň je o generaci mladší než Clintonová. Obojí by mohlo rozhodovat v jeho prospěch, ačkoliv o přízeň Hispánců se bude ucházet také Rubiův konkurent Cruz, druhý ze tří Latinoameričanů v současném americkém senátu. Hispánci, Afroameričané a ženy patří mezi tří silné voličské skupiny, které tradičně preferují spíše demokraty. Velkou výhodou by mohlo být i to, že se dá předpokládat velká podpora na Floridě, která je tradičně jedním z klíčových států v prezidentských volbách.

Je ale pravděpodobné, že jak Rubiův původ , tak jeho věk mohou být tématem pro ostatní republikánské kandidáty, kteří mohou snadněji apelovat na většinového republikánsého voliče. Podle nedávného průzkumu Wall Street Journal a NBC News Poll jsou voliči z 95 % běloši. I když v průzkumu nebyli identifikováni Hispánci, z nichž někteří se v průzkumech identifikují jako běloši, pouze čtvrtina Hispánců celkově se přiklání k republikánům.

Rubio se může opřít o velmi zajímavý okruh pomocníků, píše Washington Post. Je obklopen řadou velmi zkušených politických fundraiserů a politických marketérů, kteří v minulosti pracovali pro velká republikánská jména, jako je někdejší prezidentský kandidát John McCain, někdejší floridský guvernér Jeb Bush nebo vyzyvatel Baracka Obamy v posledních volbách Mitt Romney, který před nedávnem ohlásil, že kandidovat nebude. Právě v okruhu jeho donorů může Rubiův tým velmi pravděpodobně "lovit".

Klíčové však pravděpodobně bude, kterému z kandidátů se podaří získat přízeň bratrů Kochových, zdaleka nejvlivnějších republikánských donorů, kteří před časem oznámili, že do předvolební kampaně investují více než dvě hlavní strany samotné investovaly v posledních pezidentských volbách. Rubio byl vedle Cruze a Paula jedním ze tří potenciálních kandidátů, které bratři Kochové pozvali na konferenci, na které se mohli předvést dalším potenciálním donorům. I z toho pohledu lze jeho šanci na republikánskou nominaci hodnotit jako značnou.

0
Vytisknout
8842

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015