Řecká vláda čelí problémům s dluhy, ať se stane cokoliv

28. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Trhy musí teprve zjistit, jak hluboký příkop dělí věřitele z EU a řeckého premiéra Alexise Tsiprase, varuje Nomura. Řecké vládě dojdou peníze začátkem března. Pak bude čelit sérii eskalujících krizí, na jejichž konci stojí bankrot a návrat k drachmě, pokud nedosáhne dohody, napsal Ambrose Evans-Pritchard.

Řecko musí v únoru a březnu zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu 3,4 miliardy eur. Daňové výnosy zkolabovaly, protože Řekové preventivně přestali platit daně v naději, že sazby z období úspor budou zrušeny. V pokladně zbývá 1,9 miliardy eur a vládu čekají výdaje ve výši 2,5 miliardy. Bude si tedy muset "brzy" půjčit, vysvětluje Megan Greenová z Manulife Asset Management.

Řecká média informují, že únik kapitálu minulý týden dosáhl 10 miliard eur, když bylo zřejmé, že volby vyhraje amalgám maoistů, exleninistů a radikálních socialistů známý coby Syriza. Podle Barclays od počátku prosince mohlo odtéci až 20 miliard, neboli 12% HDP.

Díry nyní látá Evropská centrální banka. Na konci prosince dosáhla podpora likviditou pro řecké banky sumy 54 miliard a rychle roste. Pokud by ECB zatáhla za brzdu, Řecko okamžitě upadne do systémové krize.

Ale to se teoreticky může stát již 28. února, kdy vyprší přechodné prodloužení platnosti záchranného balíku pro Řecko. Závěrečné drama nastane v červnu a srpnu, kdy má země splatit 7 miliard ECB. Je přitom legálně nemožné, aby Řecku byly odpuštěny dluhy ve formě státních dluhopisů držených ECB.

Podle jednoho z bankéřů s kontakty v Řecku může krize začít mnohem dříve, pokud nedojde k poskytnutí dalšího záchranného balíku.

Tsipras usiluje o odpuštění poloviny dluhu. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však namítá, že existují "pravidla a dohody", jež volby nemění.

To že se Tsipras rozhodl pro koalici s pravicově populistickou stranou Nezávislí Řekové spíše než pro centristickou stranu Potami ukazuje s vysokou pravděpodobností, že se chystá ke konfliktu s věřiteli. Lídr strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos je virulentně protiněmecký a hovoří o "Čtvrté říši". Jediné na čem se strany shodnou je úsilí o oddlužení.

Simon Tilford z Centre for European Reform tvrdí, že Řecko zůstane v pasti, i kdyby případně získalo ústupky ve věci dluhu. Ale je jasné, že smyslem půjček poskytnutých v roce 2010 bylo získání času pro věřitele, nikoliv pomoc samotnému Řecku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7909

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015