Amnesty International:

Řízení EU proti České republice za diskriminaci ve školách je vítězstvím pro právo, spravedlnost a pro Romy

27. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Organizace Amnesty International vítá zprávu Evropské komise, která oznámila, že použije proti České republice své pravomoci na zahájení procedury týkající se porušení zákona. Česká republika totiž porušuje protidiskriminační zákony Evropské unie.

"Už dlouhá léta dokumentuje Amnesty International systematickou diskriminaci romských dětí v českých školách. Česká vláda však dosud nepodnikla efektivní kroky k prevenci a řešení tohoto problému," konstatoval Nicolas J. Berger, ředitel úřadu Amnesty International pro evropské instituce.

"Svým rozhodnutím zahájit proceduru pro porušení zákona vyslala Evropská komise České republice a dalším státům jasný signál, že systematická diskriminace Romů nebude tolerována."

Procedura pro porušení zákona předchází žalobě a umožňuje Evropské komisi pohnat Českou republiku k odpovědnosti a veřejně na ní vyvíjet politický tlak, aby ukončila pokračující, systematickou a protizákonnou praxi diskriminace romských dětí v českých školách.

Toto oznámení přichází osmnáct měsíců poté, co Amnesty International a další organizace občanské společnosti apelovaly na Evropskou komisi, aby prostřednictvím procedury pro porušení zákona začala řešit diskriminaci romských dětí ve školství, k níž dochází v České republice. Tyto apely byly založeny na důkazech, shromážděných za dobu delší než deset let, o široce rozšířené nezákonné diskriminaci romských dětí v českém školství, především prostřednictvím segregace do škol pro žáky s "mírnou psychickou invaliditou", anebo do škol výlučně pro Romy anebo do tříd, které nabízejí jen nižší vzdělávací úroveň.

Z průzkumu, provedeného r. 2013 Českým školním inspektorátem, vyplynulo, že do škol pro žáky s "mírnou psychickou invaliditou" chodí disproporčně velké množství Romů. Ze zkoumání 483 škol s pěti nebo více žáky s touto diagnózou vyplynulo, že šokujících 28,2 procent z nich byli Romové. Avšak Romové tvoří v ČR méně než 3 procenta celkového obyvatelstva. Úřad českého ombudsmana shledal tuto situaci diskriminační už v roce 2012.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10862

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014