Klesající kurs rublu ohrozí ruský finanční systém

30. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokračující pokles kursu rublu se přiblížil k psychologické hranici 40 rublů za dolar. Nicméně centrální banka nespěchá s podporou měny. A co více, potvrzuje stávající plán na přechod k volně plovoucímu kursu. Západní ekonomové se však domnívají, že takový volně plovoucí kurs ohrožuje ruskou finanční stabilitu.

Oficiální kurs dolaru dosáhl hodnoty 39,38 a k horní hranici koridoru, jehož překročení by měl vyvolat intervenci centrální banky, (44,4) zbývá jen 26 kopějek.

Šéfka centrální banky Elvira Nabjulina minulý týden potvrdila plány přejít příští rok k plovoucímu kursu a plně se věnovat inflačnímu cílení. Mezitím ministr ekonomického rozvoje Alexej Ulokajev, který dříve politiku banky podporoval, radil nedělat z cílení absolutní prioritu, protože by to mohlo potlačovat ekonomickou aktivitu.

Západní analytici tvrdí, že v podmínkách sankcí není možno ustoupit od podpory kursu rublu. Podle prognóz agentury Fitch rezervy kryté zlatem ke konci roku poklesnou z 465 miliard dolarů na 450 miliard dolarů a do konce dalšího roku na 400 miliard.

Kromě toho včera byla publikována analýza banky Morgan Stanley, podle níž zrušení řízení kursu rublu by nejen ohrozilo finanční systém Ruska, ale ohrozilo by i cenovou stabilitu. Ve střednědobé perspektivě by byl přechod k plovoucímu kursu reálný, ale nikoliv teď v podmínkách sankcí. Nyní by to znamenalo další zrychlení úniku kapitálu a problémy s valutovým financováním a růst rizika dalšího prudkého oslabování měny, domnívá se Morgan Stanley.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10073

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2014