Počítačová hra na budování koalic s co největší plochou na glóbu

29. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sleduji poměrně podrobně z různých zdrojů příběh bojů proti tzv. "Islámskému státu" (IS). Před rokem jsem na Facebooku komentoval úvahy amerických představitelů o bombardování al-Asadova režimu kvůli chemickému útoku v Ghútě jako cestu k "novému Tálibánu". Dnes, když tento "nový Tálibán" vznikl, moc nerozumím tomu, proč všichni zároveň tvrdí 1. že musí být zničen, že zničit ho lze jen pozemními operacemi, ale 2. že ho bude západní koalice mnoha států "jen" bombardovat -- což pro IS znamená dobrý důvod pro sjednocení s jinými islamisty a vytažení praporu boje proti ďáblovi na Západě.

Zatím se zdá, že smyslem vojenské aliance proti IS pod vedením Západu je počítačová hra na budování koalic s co největší plochou na glóbu (Kanada, Austrálie, EU) a s co nejnižší reálnou mírou bezprostředního zájmu na stabilním uspořádání na Blízkém východě.

Přitom pozemní operace proti IS vede už dlouho diktátor al-Asad v Sýrii s podporou Íránu a Ruska. Režim Al-Asadův je možná krvavý a hnusný (sotva však horší než režim západního miláčka a spojence, totiž Saúdské Arábie), ale přece jen se dnes zpětně zdá, že pod lidmi jako Husajn, Kaddáfí nebo Mubárak vypadal Irák, Libye či Egypt mnohem lépe jak z pohledu regionální bezpečnosti, tak z pohledu svých obyvatel, tak z pohledu bezpečnosti Západu. Není čas na to, aby se Západ přidal, třeba jen tiše svou nečinností, na stranu Íránu a Ruska a nechal al-Assada porazit IS na zemi?

Výhodou, kromě toho, že jde asi o jedinou realistickou cestu, jak IS vskutku zničit a nefoukat mu vítr do plachet poblázněnými intervencemi, by bylo i to, že IS by už nemohl svou nenávist, své miliardy dolarů, své sympatizanty obrátit tak snadno proti Západu.

Ano, logickou alternativou nebo příspěvkem k al-Asadově boji proti IS by mohla být irácká armáda, kterou Západ po porážce Husajna rozpustil, znovu vystavěl, intenzivně financoval a cvičil. Zatímco ovšem Husajnova armáda byla schopna vést 8 let válku se sousedním Íránem, nově sestavená a Západem vycvičená irácká armáda není schopna proti IS ničeho. Kdyby měl takovou armádu al-Asad, byl by v Sýrii zřejmě už dávno chalífát.

0
Vytisknout
8202

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2014