Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje zlepšení vztahů s USA

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Lavrov tvrdí, že Západ roznítil konflikt na Ukrajině ve svém vlastním zájmu, avšak Moskva chce vztahy s Washingtonem zlepšit

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov požaduje "reset", tj. obnovení dobrých vztahů se Spojenými státy, poté, co se západní politikové vyjádřili, že jejich sankce mohou být zrušeny, pokud Rusko bude na Ukrajině pracovat ve prospěch míru.

V rozhovoru s ruským pátým televizním kanálem obvinil Sergej Lavrov Západ, že vyvolal konflikt na Ukrajině ve prospěch svých vlastních zájmů, avšak také zdůraznil, že Rusko chce své vztahy se Spojenými státy zlepšit.

"Hlavním problémem je, že se absolutně zajímáme o znormalizování těchto vztahů, ale nebyli jsme to my, kdo je zničili. A nyní potřebujeme to, čemu Američani asi budou říkat 'reset'," řekl Lavrov. "Asi se vymyslí něco nového, 'reset číslo dvě', 'reset 2.0'."

Lavrovovy výroky přicházejí v době, kdy se hovoří o tom, že by západní sankce vůči Rusku ohledně ukrajinské krize mohly být změkčeny anebo i zrušeny. Obama řekl minulý týden, že americké sankce by mohly být zrušeny, pokud Rusko "změní kurs" a zastaví svou "agresi" na Ukrajině, kde je obviňováno, že vzbouřencům poskytovalo vojáky a zbraně.

Herman Van Rompuy, prezident Evropské rady, se také vyjádřil, že EU by mohla revidovat sankce proti Rusku ještě nyní na konci září, pokud mírový plán pro východní Ukrajinu bude úspěšný.

Lavrov však stoprocentně obvinil z krize na Ukrajině Západ. Tvrdil, že Spojené státy budují v mezinárodních vztazích "mocenskou vertikálu" a že Amerika schválila sankce, "v naději, že tím získá další podporu od voličů". Obvinil také Evropskou unii, že se snaží "jednostranně získat hospodářské výhody" tím, že podepsala nedávnou asociační dohodu s Ukrajinou. Naznačil, že Evropská unie "zorganizovala" protesty, které svrhly prezidenta Viktora Janukovyče, aby se Ukrajina namísto toho nepřipojila k ruské celní unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9460

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014