Obrázky z pozadí americké dluhové krize

8. 10. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Krizi v Sýrii vystřídala krize ve Spojených státech. Jde o tzv. ObamaCare, tedy o peníze - o velké množství peněz - a o velké množství pracovních míst a také o účast ve volbách. Reportéři, finanční analytici a dokonce i prostí občané mají na tu situaci svoje názory. Svá želízka v ohni mají i velice obohatí občané a farmaceutický průmysl. Pan William Marsden (Postmedia News) vyslovil z Washingtonu názor, že do tuhého půjde 17. října.

Spojené státy dosáhnou v několika dnech nynějšího dluhového stropu 16,7 bilionu dolarů a budou si muset půjčit další biliony. Pokud by kongres nynější hranici nezvýšil, americká státní pokladna by měla pouhých 30 miliard dolarů, aby zaplatila účty a potom může nejbohatší země na světě zbankrotovat. Přestože k tomu dosud nikdy nedošlo, většina odborníků se domnívá, že i krátkodobý výpadek při placení pohledávek by silně zalomcoval světovým hospodářstvím. Finanční ministr Jacob Lew dokonce použil slova "katastrofa" ve svém projevu k Ekonomickému klubu ve Washingtonu.

Republikány prý tento problém vůbec nezajímá. Člen sněmovny reprezentantů Paul Ryan (dřívější uchazeč o místo prezidenta) prohlásil, že použijí dluhového stropu jako nátlakového mechanismu. Jinými slovy udržují Republikáni doma asi 800 tisíc státních zaměstnanců až do poslední chvíle hrozící krize. Jedním z těch pracovníků na neplacené dovolené je pan Ryan Flannery, který jako úředník přiděloval peníze do oblastí postižených přírodními katastrofami, např. loňským hurikánem Sandy. Kromě občanů, kteří peníze nedostanou, je ve finanční tísni i jeho rodina. Jeho manželka má práci jen dva dny v týdnu, rodina má dvě malé děti a jako typická americká rodina střední třídy nemá žádné úspory. On ještě stále ve svém věku 37 roků splácí vysoký studentský dluh a k němu hypotéku, půjčku na auto a dluhy na úvěrových kartách. Kromě toho dluží porodnici 2000 dolarů za porod mladšího syna. Přestože má zdravotní pojištění, musí platit povinnou část - 15%. Nebude-li se moci vrátit do práce během týdne, nebude schopen platit svoje dluhy. Pan Marsden upozorňuje, že se nejedná o žádný mimořádný případ, tak prý to vypadá u velké části americké střední třídy, přestože je příjem jeho rodiny dvakrát vyšší než je průměrný americký příjem.

Zatímco se zákonodárci navzájem obviňují, za zády politiků ja malá skupina pravicových lobbistů, kteří pracují pro washingtonské neziskové skupiny jako je FreedomWorks a Heritage Action for America. Podporují je lidé z dlouhého seznamu bohatých obchodníků, jako jsou ropní bratři Kochové a farmaceutické společnosti, všechno odpůrci Obamova zdravotního pojištění, nyní nazývaného ObamaCare. Tyto skupiny dávají miliony dolarů těm Republikánům, kteří odmítají veřejnou zdravotní péči a prý vůbec "velkou vládu". Tyto peníze se také používají na boj proti Republikánům, kteří se nechtějí podřídit.

Vrchními žoldnéry jsou ultrapravicoví politici jako je texasský senátor Ted Cruz - hlavní odpůrce ObamaCare. Heritage Action ohlašuje, že úzce spolupracuje s konzervativními členy kongresu, aby boj proti ObamaCare neutichnul. Mluvčí Republikánské strany Anna Navarrová řekla v televizi CNN, že tyto organizace sdělují zákonodárcům: "Půjdeme po vás, nebudete-li dělat, co požadujeme". Umírnění Republikáni jako senátor John McCain vyjádřili rozhořčení nad tím, že stranu diriguje ultrapravice, jíž se často říká Tea Party, přestože většina příznivců této skupiny nepodporuje úplnou zástavu vládní činnosti.

Republikán Peter King prohlásil, že on sám nechce přispívat k nadcházející katastrofě. Prezident Obama řekl reportérům, že jedna skupina jedné strany v kongresu jako v jednom odboru vlády zastavila hlavní sektory vlády a to proto, že ta skupina nemá ráda jeden zákon. "Speaker" John Boehner vyslovil nesouhlas s prezidentovým názorem: "Prezident neříká celou pravdu! Demokrati práskli dveřmi, protože odmítají účastnit se jednání obou stran".

Kdyby změnilo své hlasy 17 Republikánů, bylo by po boji. Pan Peter King řekl, že na tom pracuje.

V úterý nastal počátek 6-měsíčního období, během něhož musí lidé bez zdravotního pojištění podepsat smlouvu podle nového zákona nazvaného "Affordable Care Act" (Zákon o dostupné péči) (ObamaCare). Už v 7 hodin ráno měla internetová registrace více než milion návštěvníků.

Pan Marsden poznamenal, že světové burzy zatím nepodlehly panice a že kromě ideologického odporu proti vládnímu zdravotnímu pojištění je patrně ještě další důvod, proč jsou Republikáni tak neústupní: Podle nového zákona musí dostat každý občan, který si sjednává nové zdravotní pojištění, registrační průkaz k volbám. Většina Američanů se registruje k volbám, když si obnovuje řidičský průkaz. Lidé, kteří se kvalifikují pro ObamaCare, mají ale velice nízké příjmy a tedy jich velká část nemá řidičské průkazy. Tím, že se zaregistrují pro zdravotní pojištění, vlastně poprvé v životě získají oprávnění volit. Podle údajů ze sčítání lidu má většina těchto chudých lidí tmavou pokožku, jsou to Afro-američani a "Latinos" (španělsky mluvící Američané) - a ti volí většinou právě Demokraty. Vida, co se o volebním právu chudých Američanů dozví i takový člověk jako já, který žije v nevědomosti v sousedství Spojených států dlouhá léta.

0
Vytisknout
11354

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2013