BRITÁNIE:

Po finančních skandálech odcházejí zákazníci pěti velkých bank do malých "etických" bank

8. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Rozhněvaní zákazníci bank za poslední týden začali hlasovat svými peněženkami a odcházejí z velkých bank do malých kooperativních bank, do stavebních spořitelen a do tzv. "credit unions". Děje se to poté, co se velké bance National Westmister minulý týden rozbil počítačový systém, takže zákazníci několik dní neměli přístup k penězům na svých kontech, a když byl systém opraven, banka odeslala platební bankovní příkazy několika desítek tisíc svých zákazníků omylem dvakrát. Druhým hřebíkem do rakve pověsti velkých bank byl skandál, který otřásl v minulých dnech Británií, kdy vyšlo najevo, že Barclays Bank manipulovala úrokové míry protizákonně ve svůj prospěch, aby na tom vydělala.

Organizace Move your Money UK zaznamenala skutečnost, že vzniká vlna žádostí zákazníků, kteří chtějí přejít od velkých bank k malým institucím, o nichž doufají, že mají etičtější přístup. Charíty Bank, Charitativní banka, která půjčuje peníze svých vkladatelů charitativním organizacím, zaznamenala vzrůst počtu zákazníků o 200 procent, Ecology Bank, Ekologická banka, zaznamenala 266 procent nárůstu počtu zákazníků, a bristolská banka "udržitelného rozvoje" zaznamenala nárůst počtu zákazníků o 51 procent.

Tzv. "kreditní unie", malé instituce, které investují úspory lidí do místní ekonomiky, zaznamenaly nárůst počtu zákazníků od 20 do 300 procent. Labouristický stínový ministr financí Ed Balls v neděli dopoledne v britské televizi požadoval, aby vláda schválila zákon, který umožní zákazníkům lehčeji přecházet k jiným bankám.

Organizace Move Your Money UK odhaduje, že od velkých bank odchází měsíčně asi 80 000 vkladatelů - od začátku roku 2012 od nich odešlo téměř půl milionu zákazníků. Kooperativní banka, jejíž počet zákazníků za minulý týden stoupl o 25 procent, chce využít frustrace veřejnosti k zvýšení počtu svých poboček v Británii na 1000, pokud se jí podaří odkoupit 632 poboček od Lloyds Banking Group.

Lloyds je velká britská banka, kterou zachránil během bankovní krize před krachem vládní záchranný balíček a které Brusel nařídil, že musí prodat své pobočky.

Kooperativní banka má neobvyklou manažerskou strukturu. V její správní radě zasedá metodistický kněz a zedník, což zpočátky vadilo londýnskému regulačnímu orgánu Financial Services Authority. Nyní se však zdá, že problémy byly vyřešeny a Kooperativní banka se tak zřejmě stane jednou z nejvýznamnějších britských bank.

Organizace Move your Money pořádá komunitní akce a protesty, v jejichž rámci poskytuje publicitu alternativám k pěti velkým bankám Barclays, Lloyds, HSBC, Royal Bank of Scotland a Santander. "Lidi ztratili důvěru ve velké banky," vysvětluje mluvčí Louis Brook. "Lidi už banky nepovažují za legitimní instituce.

Britské banky byly původně založeny na kooperativním principu a vlastnili je zákazníci. Během osmdesátých a devadesátých let bylo toto však postupně zrušeno a banky se staly podniky, v nichž zisky plynou nikoliv zákazníkům, ale akcionářům. Ředitelé bank si přitom začali platit astronomické platy. Nyní stále větší počty lidí dávají přednost bankám, které jsou založeny na původním kooperativním principu.

Andy Haldane, generální ředitel pro finanční stabilitu v ústřední Anglické bance také doporučuje nové alternativy, jako jsou peer-to-peer lending companies, firmy, které přímo propojují vkladatele s lidmi, kteří potřebují úvěr. Tento způsob finančnictví podle něho může časem převládnout nad praxí klasických bank.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8617

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2012