Británie má takové bankéře, takový tisk a takové politiky, jaké si zaslouží

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

To píše v deníku Guardian Marina Hyde. Nepřipomíná vám její argumentace tak trochu situaci v Česku? Je podobnost čistě náhodná?

Musíme přiznat, a to velmi bolestně, píše autorka, že za své podvodné bankéře, bulvární novináře a kradoucí politiky si může Británie sama. Základní příčiny těchto katastrof spočívají v hlubinně zažitých zvyklostech britského života: v tom, že celá řada britských vlád za poslední dobu je obětí uctívání peněz, v tom, že Britové jsou naprosto zadupáni do země i v tom, že jsou naprosto pasivní a nikdy se proti ničemu nevzepřou.

Zajímavá analýza byla tento týden zveřejněna v Japonsku. Ostře kritická analýza o jaderné katastrofě ve Fukušimě přičítá podstatný podíl viny tomu, jak jsou Japonci zvyklí se chovat. Japonská analýza kritizuje "naši zautomatizovanou poslušnost, naši neschopnost zpochybňovat autority, naši oddannost programu, který je nám nařízen."

Byla někdy nějaká taková analýza zveřejněna v Británii? Japonci byli známí tím, že ignorují své nedostatky, takže jejich sebekritická otevřenost je najednou velmi překvapivá a osvěžující.

Dojde někdy k obdobné reflexi v Británii? Možná někdy kolem roku 2020. Do té doby budeme mít dál tisk, politiky a bankéře, jaké si zasloužíme. Stovky poslanců, kteří podváděli s dietami v parlamentě, voliči klidně znovu zvolili do jejich poslaneckých funkcí. Levesonovo vyšetřování o tom, jak "novináři" z Murdochova tiskového impéria bezostyšně a systematicky porušovali zákon, nepřiměje miliony občanů, aby přestali kupovat Murdochovy podvodné bulvární noviny. V současnosti otřásá Británii skandál Barclays Bank, která podvodně ve svůj prospěch manipulovala úrokové míry. Avšak zákazníci tuto a jiné podvodné banky jaksi neopouštějí. Proč ne? My Britové se prostě dál chováme poslušně.

Navzdory systémové nefunkčnosti britských institucí za několik posledních let si lidé taky myslí, že se struktura společnosti nedá změnit. A samozřejmě se nic nezmění, dokud kritika lidí u moci se systematicky nerozšíří na kritiku občanů, kteří tyto lidi znovu a znovu volí. To znamená víceméně na všechny z nás. Británii zřejmě bude trvat ještě mnoho let, než si její občané uvědomí, že to, co se jim děje, je důsledkem jejich apatické neschopnosti vzbouřit se proti tomu, co se jim děje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9112

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2012