Američtí prokurátoři tvrdí, že Bradley Manning přímo komunikoval s Assangem

20. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Američtí armádní prokurátoři tvrdí, že nalezli emailovou korespondenci mezi Bradleym Manningem, který je obviňován, že prozradil americké diplomatické depeše serveru WikiLeaks, a zakladatelem WikiLeaks Julianem Assangem.

Manning se prý vyjádřil v emailu Assangeovi, že zveřejnění statisíců tajných dokumentů o Iráku a Afghánistánu bude "významným dokumentem naší doby, odstraní zmatek způsobovaný válkou a odhalí skutečnou podstatu asymetrického válečnictví v jednadvacátém století."

Prokurátoři vznesli toto obvinění ve čtvrtý den slyšení ve Fort Meade v Marylandu, kde se jedná o tom, zda má být Bradley Manning za údajné prozrazení amerických diplomatických depeší postaven před vojenský soud.

Email byl nalezel na paměťové kartě, kterou vyšetřovatelé našli v Manningových osobních věcech poté, co byly odvezeny zpět do bytu jeho tety. Paměťová karta obsahovala 400 000 záznamnů "významných aktivit" z Iráku a 91 000 z Afghánistánu.

Další informace obsažené buď na paměťové kartě, anebo na Manningově osobním počítači obsahovaly kontaktní informace pro Assangeho a instrukce, jak uploadovat data na server Wikileaks, tvrdili prokurátoři.

Mark Johnson, forenzní počítačový odborník, potvrdil, že podle jeho zjištění byly počítače, které používal Manning, použity k odeslání informací serveru WikiLeaks.

Johnson také uvedl, že v jednom chatroomu nalezl odkazy na kontakt, který používal přezdívku "Press Association". Tvrdil, že to byla Assangova přezdívka.

V pondělí začali Manningovi obhájci zpochybňovat, zda Manning vůbec depeše poslal. Mannigovi obhájci vyslýchali Johnsona a jeho šéfa Davida Shavera, agenta v jednotce americké armády, která vyšetřuje počítačové trestné činy, ohledně toho, kdo mohl mít přístup k Manningovým počítačům. Johnson přiznal, že Manningův počítač nebyl zabezpečený heslem a že "nedokáže říct, kdo ho mohl používat".

Johnson také přiznal, že neexistují forenzní důkazy, že jakékoliv informace, které Manning odeslal, byly skutečně vydány serverem WikiLeaks.

Dalších 10 000 diplomatických depeší, nalezených na Manningově počítači, neodpovídají depeším, které byly zveřejněny serverem Wikileaks. Shaver uvedl, že tento soubor byl poškozen. "Bylo by zapotřebí speciálních nástrojů na jeho otevření."

Obhajoba také poukázala na absenci bezpečnostních opatření na základně v Iráku, kde Manning pracoval. Pro přístup k diplomatickým depeším nebylo zapotřebí žádného hesla a stahovat diplomatické depeše nebylo zakázáno, potvrdil Shaver.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6373

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011