Soud: životní prostředí je důležitější než zájmy Bauhausu

20. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva NESEHNUTÍ a Klidné Ivanovice ze dne 20. prosince 2011

Městský soud v Praze zamítl žádost autorizovaného inspektora Teigisera o zrušení odkladného účinku žaloby na pokoutně vydaný certifikát ke stavbě Bauhausu v Brně-Ivanovicích. Dále tak platí zákaz kolaudace a otevření hypermarketu. Soud odmítl argument, že zprovozněním Bauhausu nebudou poškozena práva žalobců a žalobkyň. Veřejný zájem na ochraně životního prostředí je podle soudu důležitější než ekonomické zájmy firmy Bauhaus.

Současná situace Bauhausu v Brně-Ivanovicích je výsledkem postupu firmy, který od začátku provázely nezákonnosti: od nedodržení územního plánu, přes navezení zboží do nezkolaudované budovy až po nelegální vztyčení osvětlení budovy i parkoviště. Proti porušování předpisů zde vystoupili místní lidé, část zastupitelstva i nevládní organizace NESEHNUTÍ.

Bauhaus však najal autorizovaného inspektora Milana Teigisera, který potajmu vystavil certifikát. Aby se vyhnul námitkám, neoslovil sousedy a sousedky -- a tím hrubě porušil stavební zákon. Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli chybnému zákonu nedokázalo zajistit zrušení certifikátu. O přezkoumání se postarali až místní občané a občanky a NESEHNUTÍ, kteří inspektora zažalovali.

Soud uznal, že certifikát je podezřelý, a uvalil na něj předběžné opatření. Zakázal tak otevření prodejny, kterou Bauhaus mezitím nechal narychlo dostavět. Stejný soud nepřiznal předběžné opatření jiné žalobě na jiný certifikát (vztahující se k technickým sítím stavby nikoliv k samotnému obchodu a parkovišti). V této - právně nesouvisející -- věci instalace technických sítí totiž nehrozí bezprostřední poškození životního prostředí.

"Smyslem současného předběžného opatření je reálná ochrana práv sousedů a sousedek. Otevření prodejny by znamenalo významné zhoršení životního prostředí hlukem či znečištěním vzduchu. Ale také intenzivním osvětlením -- mimochodem načerno vztyčeným. Soud také potřebuje čas, aby zodpovědně rozhodl," komentuje trvání předběžného opatření soudu Milan Bartoš z Ivanovic.

Protiprávní počínání Bauhausu a autorizovaného inspektora je umožněno i kvůli chybnému stavebnímu zákonu. Ten neukládá žádné sankce a nespecifikuje práva sousedů či pravomoci úřadů bránit se proti inspektorům porušujícím zákon. Bauhaus na základě toho vyhrožuje Česku dvoumiliardovou arbitráží, pokud mu úřady neumožní otevřít.

Podle ekologických organizací z asociace Zelený kruh se stát případné žalobě ubrání. Organizace nabídly vládě aktivní pomoc.

"Máme zdokumentovaná četná porušení zákonů ze strany Bauhausu, najatých developerských firem a inspektora Teigisera a pomůžeme prokázat, že firma nemá na odškodnění od státu nárok," říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Podněty občanů a občanek, NESEHNUTÍ a dalších ekologických organizací i výzvy ombudsmana konečně rozhýbaly českou vládu. Již zítra projedná novelu stavebního zákona. Ta obsahuje i zpřísnění podmínek pro autorizované inspektory.

"V Česku se rozmáhá výstavba s protizákonně vyhotovenými certifikáty, hrozí tedy i další miliardové arbitráže. Vydávání certifikátů je třeba dostat pod kontrolu úřadů i veřejnosti. Proto je třeba urychleně změnit paragrafy vztahujících se k činnosti inspektorů/," uzavírá Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

0
Vytisknout
8513

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2011