Monitor Jana Paula:

Zemřel člověk Václav Havel

20. 12. 2011 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

A to je třeba především říci, zemřela lidská bytost se svými pozitivy i chybami. Nebyla to vůbec tragická událost, jak sdělují některá média, jeho čas se jen naplnil a vypršel stejně tak, jako čas korejského vůdce, a mnohých jiných, to je vše, nic víc, a nic méně. Každého z nás to jednou zcela jistě potká. Zemřel malý velký muž, ve svých posledních chvílích nebyl sám, a to mě naplňuje štěstím, protože ne každému z nás se to podaří.

Nemyslím že zemřel ve spánku, jak se uvádí, mnozí lidé mají na základě tohoto tvrzení pocit že si šel lehnout, a ráno se už neprobudil. Václav Havel podle mě věděl, že odchází, že brzy nebude, a věděl to už delší dobu, možná již tehdy, kdy psal hru Odcházení. To, že měl zavřené oči ještě neznamená, že spal, a smrt ho přepadla jaksi nečekaně. Všichni jsme viděli na panu Havlovi velké vizuální změny, ale jen on a jeho nejbližší věděli, jak na tom je.

Budou za něho slouženy mše, nemusím se tedy bát napsat, že byl dle mého soudu obdarován velkou milostí ve chvílích svého skonu. Odešel tiše, jaksi skoro nenápadně, a neodporoval smrti, věděl, že jeho život i čas se naplnil, a šel jí v ústrety. Ano, touto silou obdarovává Bůh jen některé z nás. V jeho tváři byl jistě klid, vyrovnání a smíření. Přejme tomuto člověku smrt, byl nemocen, unaven, a jistě věděl, že svět, v kterém kdysi hrál roli, jde už jinou cestou.

Dle mého názoru svět ale nejde cestou pravdy a lásky, která zvítězí nad lží a nenávistí, jenže kam šel svět dnešní doby, teprve jednou pojednají historici, a co znamenal Václav Havel pro stát a pro svět jistě rádi zaznamenají také. Proto má Karel Dolejší pravdu když píše , že zákonodárci by neměli suplovat práci historiků, a dodávám, že už jsou naši politici tak negativně zkompromitovaní, že každé jejich usnesení vzbuzuje nedůvěru, váhání a pochybnost.

Připomínají mi aparátčíky někdejších let, samolibě usazené ve svých lukrativních postech, mající jedinou ctižádost, vykazovat činnost. Nuže ať si vystaví ostatky Václava Havla kde chtějí, ale ať mu dopřejí čas k historickému vymezení. A vás, milí spoluobčané, prosím, ponechme stranou všechny nadstandardní výhody, kterými byl zahrnut Václav Havel jako exprezident, není to nic, co bych mohli maloměšťácky závidět, či obdivovat. Vůbec ne.

Měl jsem a mám člověka Václava Havla rád, mnohokrát mě naštval, mnohokrát jsem s ním nesouhlasil, ale kdo z nás je dokonalý? Ano, reprezentoval stát, a udělal mnoho chyb, naslouchal či nenaslouchal špatným poradcům, rozhodoval se či nerozhodoval podle svého svědomí, jenže pokud si dobře vzpomínám, tak trochu jsme ho jako reprezentanta státu tehdy chtěli. Havel na hrad! Už si nevzpomínáte? A tento člověk právě zemřel. To je vše.

0
Vytisknout
13277

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2011