Švýcarsko navrhuje kvůli válce na Ukrajině přehodnotit neutralitu

2. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
Expertní pracovní skupina pro švýcarské bezpečnostní otázky, vytvořená ministerstvem obrany, navrhla, aby vláda země přehodnotila svou neutralitu ve prospěch aktivní vojenské spolupráce s NATO a EU.

"Po ruském útoku na Ukrajinu se neutralita opět stala předmětem politické debaty doma i v zahraničí. Tlak na Švýcarsko, aby vyjasnilo svůj postoj, roste."

Na zprávě pracovali diplomaté, vysocí úředníci, armádní personál a Wolfgang Ischinger, který po mnoho let stál v čele mezinárodní Mnichovské bezpečnostní konference. Tato doporučení budou tvořit základ švýcarské bezpečnostní strategie od roku 2025.

Dokument hovoří zejména o potřebě částečně opustit politiku neutrality, která platí od roku 1515, ve světle rostoucích hrozeb pro Evropu ze strany Ruska.

Autoři zprávy doporučují zrušit zákaz zpětného vývozu zbraní. V současné době Bern zakazuje prodej zbraní do zemí, kde je válka. Podle zprávy se vývoz zbraní ze Švýcarska v loňském roce snížil o 27 % a činil méně než 746 milionů eur. Jedním z důvodů snížení je odmítnutí dodávat dalším zemím zbraně pro Ukrajinu, mezi nimiž mohou být i švýcarské komponenty.

Odborníci také doporučují posílit švýcarský vojenský průmysl zintenzivněním offsetové politiky a získáním přístupu ke zbrojním programům EU a NATO. Zpráva také vyzývá ke zvýšení vojenských výdajů na 1 % HDP do roku 2030. Švýcarsko v současné době vydává na obranu 0,76 % HDP, což je mnohem méně než kterýkoli člen Severoatlantické aliance, s výjimkou Islandu, který nemá armádu.

Expertní skupina zároveň nenavrhuje, aby Švýcarsko opustilo neutralitu a vstoupilo do NATO, ale vyzývá k užším vazbám s vojenskou aliancí a EU v oblasti společného výcviku, obrany proti balistickým raketám, jakož i bilaterálních a multilaterálních cvičení.

"Je zde reputační aspekt: Švýcarsko může být vnímáno jako černý pasažér, který nespolupracuje s evropskými státy. Pokud chce Švýcarsko těžit z pomoci svých evropských partnerů, musí dát něco na oplátku," řekl Jean-Marc Rikli, vedoucí oddělení globálních a vznikajících rizik v Bezpečnostním centru v Ženevě.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1240

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2024