Je společnost hluboce, nesmiřitelně rozdělená? Slovensko ukazuje jiný obrázek

1. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta


Po posledních parlamentních volbách to v zemi vypadalo jako u Waterloo. Vítěz Smer, což něco mezi společností s ručením omezeným a zločineckou organizací, dále devět procent pro nacionalisty, osm pro fašisty, přes šest dostal televizní bavič s devíti manželkami. Demokratické strany pak zastupuje Sulíkova SaS, což je něco jako ODS kdyby ji vedl Jan Zahradil, dále pestrá směs osobností vedená excentrickým Matovičem a nakonec Sieť R. Procházky, která krátce po volbách implodovala a dnes se motá s preferencemi okolo jednoho procenta. "Normální" stranu abyste hledali s baterkou.


A o dva roky později v prezidentské volbě dostanou dva zřetelně demokratičtí, proevropští kandidáti skoro 60%, spolu s dalšími rozumnými kandidáty 70%, rudohnědá dvojka pod 25%. V druhém kole, pokud měl exit poll pravdu, pak dalo 30% voličů Kotleby (kteří se dostavili do druhého kola, což pravda byla menšina) hlas Zuzaně Čaputové, což taky pozoruhodné.

Takže to rozdělení společnosti je spíš mýtus a taky je to hlasitě verbalizované přání těch, kterým rozdělená společnost vyhovuje - těm kteří staví svoje mocenské kariéry na strachu a nenávisti.

Ve skutečnosti vítězí lepší nabídka, pokud je opravdu dobrá a přesvědčivá.

(Poznámky:

1. Těžko soudit, jak velký vliv měl otřes slovenskou veřejností způsobenou nájemnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Myslím, že hodně výrazný.

2. Někteří naši komentátoři, kteří se nad Zuzanou Čaputovou trochu ošlíbají s tím, že "slušnost není politický program" zapomínají na dvě věci: za prvé, že se jedná o volbu prezidenta a nikoli exekutivy či zákonodárců, a za druhé, že požadavek na slušnost - tedy nelhat, nekrást a nevraždit nevinné lidi - stojí opravdu výš než ideologický arsenál.)

0
Vytisknout
8447

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2019