Francouzská policie vyřezává podrážky z bot uprchlickým dětem

15. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Charitativní organizace Oxfam obviňuje francouzské úřady, že zadržují uprchlické děti bez jídla, falšují jim datum narození a  protizákonně je vracejí do Itálie

Francouzská pohraniční policie byla obviněna, že vězní uprchlické děti, často jen dvanáctileté, aniž by jim poskytla jídlo či pití, vyřezává jim podrážky z bot a krade jim sim karty z jejich mobilních telefonů. Poté je protizákonně vrací do Itálie.

Zpráva, kterou v pátek vydala charitativní organizace Oxfam, cituje také případ jedné "velmi mladé" dívky z Eritreje, která byla donucena jít pěšky od hranice  dvě hodiny do italského města Ventimiglia po silnici bez chodníku a nést při tom své čtyřicet dní staré nemluvně.



Tato kritika, kterou shromáždili na základě svědectví pracovníci humanitární organizace Oxfam, přichází dva měsíce poté, co byla francouzská policie obviněna, že falšuje data narození uprchlických dětí bez doprovodu rodičůl ve snaze zacházet s nimi jako s dospělými a vracet je do Itálie.

"Nemáme důkazy fyzického násilí, ale mnoho dětí svědčilo o tom, že do nich policisté strkali a křičeli na ně v jazyce, jemuž nerozumějí," konstatoval autor zprávy Giulia Capitani.

Itálie tento týden obvinila Francii z pokrytectví a z toho, že odmítá se podílet na řešení uprchlické krize. Konflikt vznikl, když francouzský prezident Emmanuel Macron kritizoval to, co nazval "cynismem a neodpovědností" Itálie, která odmítla přijmout záchrannou loď Aquarius s 629 lidmi na palubě.

Matteo Salvini, nový protiimigrantský italský ministr vnitra, obvinil Francii, že zabránila letos od ledna do května 10 524 uprchlíkům ve vstupu na francouzské území.

Capitani uvedl, že uprchlické děti bez doprovodu rodičů jsou vraceny francouzskou policií do Itálie už delší dobu, ale až od letošního března začala francouzská policie falšovat data narození uprchlických dětí na dokumentech zaznamenávající odmítnutí povolení ke vstupu do Francie, poté, co soud v Nice rozhodl, že francouzské úřady protizákonně uvěznily a pak vrátily do Itálie 20 uprchlických dětí.

Podle Dublinského předpisu nesmějí být uprchlické děti z Francie posílány zpět do Itálie, pokud požádají o azyl. Zákon EU požaduje, aby děti bez doprovodu rodičů dostaly ochranu a děti žádající o azyl v jedné členské zemi EU mají právo být přesunuty do jiné členské země EU, mají-li tam příbuzné.

Charitativní organizace pracující na hranici také kritizovaly Itálii, že nemá potřebné procedury pro sjednocování rodin, takže mnoho dětí je ztraceno a nemají jinou možnost než se pokusit dostat do Francie samy. Zpráva Oxfamu poukazuje na to, že přehlcený a byrokratický italský systém zanechává mnoho neregistrovaných migrantů ve velmi nebezpečné situaci.

Capitani uvedl, že italská policie začala v poslední době doprovázet děti vyhozené z Francie zpět do Itálie.

Oxfam uvedl, že nejméně 12 lidí loni zemřelo při snaze dostat se z Itálie do Francie, buď nebezpečnou horskou cestou, anebo po dálnici, kde je usmrtily automobily. V červnu 2017 se utopil sedmnáctiletý Súdánec, když se snažil zachránit svou botu, která mu u města Ventimiglia spadla do rozbouřené řeky Roia.

Podle Oxfamu přišlo v roce 2017 do Itálie 17 337 uprchlických dětí, z nich jich bylo 15 779 (91 procent) bez doprovodu rodičů.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13854

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018