Brexit: Stižnost z Horní sněmovny na zaujatost BBC

10. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Andrew Adonis, bývalý labouristický ministr dopravy a poslanec Horní sněmovny poslal stížnost řediteli BBC, že je BBC zaujatá ve prospěch brexitu, protože "dala novinářům instrukce, že už nemají informovat o binární volbě pro brexit či proti němu. Britská Dolní sněmovna dosud nerozhodla, zda Británie odchází  z EU. Adonis v dopise píše:


Vážený pane řediteli,

chci si oficiálně stěžovat BBC na vaši redakční politiku ohledně brexitu a požádat vás, abyste ji co nejrychleji změnil.

Minulý týden, v reakci na mou kritiku vysílání BBC, jste vydali toto pozoruhodné prohlášení: "BBC už neinformuje o binární volbě, jíž čelili voliči v referendu, ale zkoumá vyjednávání o brexitu a dopad brexitu na Británii a širší svět."

Toto nové prohlášení ohledně vaší redakční politiky je otevřeným a vážným porušením Charty BBC. Jak víte, parlament dosud nerozhodl o tom, zda by Británie měla příští rok v březnu opustit Evropskou unii.



Parlament pouze povolil vládě, aby vydala prohlášení úmyslu odejít z Evropské unie, které je podmíněno dalším rozhodnutím, až vláda letos dokončí své vyjednávání a až bude možno zhodnotit podmínky odchodu. V tom okamžiku by mohl parlament hlasovat tak, aby Británie setrvala v Evropské unii, anebo by mohl uspořádat k této věci referendum.

Vaše nové redakční instrukce mají už jasný dopad na vaši novinářskou práci - jako když jste se rozhodli před čtrnácti dny neinformovat o celostátních demonstracích proti brexitu.

Jsem přesvědčen, že vaše vysílání ohledně brexitu je podstatnou měrou zkorumpované, v důsledku vašeho úsilí smířlivě informovat o postojích vlády a probrexitové kampaně  k zásadní otáze odchodu Británie z EU. Přijali jste názor vlády, že toto rozhodnutí je nezvratitelné, přestože to není pravda ani podle zákona, ani ve veřejné debatě.

Jsem přesvědčen, že také existuje problém zaujatosti i v těch případech, kdy se BBC zabývá "binární volbou", jako například v tom, že neustále dáváte obrovský prostor panu Nigelu Farageovi, který vystoupil minulý měsíc v televizním debatním pořadu Question Time už po dvaatřicáté. Také jste dali podstatný prostor ve vysílání Farageovu protestu ohledně "ryb", při němž nebyl kromě novinářů přítomen skoro nikdo jiný.

Žádám vás, abyste přepracoval své redakční instrukce a ujasnil, že stále ještě informujete o "binární volbě" a že máte v úmyslu o ní informovat férově a nestranně. Očekávám vaši brzkou odpověď.

0
Vytisknout
8752

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018