Protestní vlna v Rusku

14. 6. 2017 / Alena Levashova

čas čtení 9 minut


Autorka je ruská studentka studující v Praze

Již ne první rok se v Rusku potlačují základy demokracie, jakými jsou: svoboda slova, nezávislé a nestranné soudy, vlastnické právo a legitimní volby. Autoritářský režim Vladimíra Putina utahuje kohoutky po všech stránkách, trpělivost občanů dosáhla limitu. Absolutní cenzurou v televizním vysílání se v poslední době vláda snaží i omezit svobodu slova na internetu. Příkladem je síť vk.com (ruská obdoba facebooku), messengerů a možností pro sdílení videí na youtube.


Na jaře letošního roku bylo dění v Rusku význačné tím, že po celém státě proběhla řada protestů. První velkou akcí byl antikorupční protest, který proběhl 26. března ve více než sto městech na území Ruské federace a v několika státech po celém světě.


Protesty měly docílit prošetření korupčního jednání, kterého se měl dle dokumentu “On vam ně Dimon”(Он вам не Димон) dopustit Dmitrij Mědvěděv, bývalý prezident Ruské federace a současný premiér a jeho přátelé z podnikatelské sféry.

Dokumentární film obsahuje informace o korupčních sítích premiéra, které ovládal přes nekale vytvořené nadační fondy napsané na bývalé spolužáky a příbuzné. Tímto svým jednáním si přišel dle dokumentu na majetky v hodnotě přesahující 29 miliard korun, v přepočtu na současný kurz.

Tento dokument již na internetu vidělo přes 23 milionů lidí. Reakce pobouřených občanů na sebe nenechala dlouho čekat a komentáře občanů tomu odpovídali. Do tisku a do televize se bohužel dokument nedostal.

Hlavním organizátorem protestů se stal opoziční politik Alexej Navalnyj, který spolu s kolegy z FBK (fond pro boj proti korupčnímu jednaní) vytvořil a zveřejnil tento dokument (má anglické titulky, video ale nutno otevřít přímo na stránce YouTube, jinak se titulky neobjeví):

Neschválené demonstrace pořádané v hlavním městě Moskvě se účastnilo 25 až 30 tisíc lidi. V Petrohradě se ve stejný den na demonstraci dostavilo 6 až 10 tisíc osob a několik tisíc lidí se demonstrací účastnilo v dalších městech. Ve většině městech byly demonstrace neschválené, a i přes tento fakt vyšlo do ulic mnoho lidi. V Moskvě bylo na osobní svobodě omezeno přes tisíc účastníků demonstrace, včetně Alexeje Navalného.

Po měsíci na to byla pořádana druhá vlna protestů. Akce byla připravená organizací “Open Russia”, prošla pod hlasitým sloganem “A DOST” adresovaný prezidentu a elitě ruské vlády. Akce se neúčastnilo tolik osob jako na poprvé. Opět došlo k nezákonnému omezení osobní svobody účastníků protestu.

Současně s tím se starosta Moskvy - Sergej Sobanin snaží zavést takzvaný zákon o reinovacích. Zákon měl posloužit k demolici starých pětipatrových budov, údajně nevhodných pro bydlení v centru města. Opatřením mělo být vystěhování lidi do nových bytů. Po zveřejnění seznamu budov které podléhají demolici, všichni pochopili o co jde. Magistrát Moskvy zařadil do budov v kritickém stavu objekty které se nachází v nejlákavějších místech pro developery a stavební firmy.

Jde většinou o kvalitní byty majitelů, kteří se nehodlají vzdát svého vlastnického práva na nemovitost a opustit své domovy. Magistrát tvrdí, že občané kteří nesouhlasí, mají právo volby na internetovém portálu “Aktivnyj graždanin”. Mnozí aktivisté nezávislé politiky a občané jsou přesvědčení o tom, že toto hlasování je zfalšováno a zveřejněné výsledky jsou ve prospěch rozhodnutí magistrátu. Tento názor odráží skutečnost, že na protest proti zákonu o renovacích vyšlo do ulic 20 tisíc občanů, (do programu bylo zařazeno 4,5 tisíc domů), ale podle portálu “Aktivnyj graždanin” má zákon podporu 88% procent.

Kulminací protestního hnutí se staly demonstrace ze dne 12. června 2017 na státní svátek “Den Ruské federace”. Demonstrace organizoval politik Alexej Navalnyj a FBK. Účast měst v protestech byla dvojnásobná oproti předešlé akci a proběhla v celkem 180 městech v Rusku a v 18 městech v zahraničí.

V Praze přišly k ruskému velvyslanectví demonstrovat desítky studentů a starších lidí. Podpořili tak protestní vlnu a projevili svou nespokojenost s korupčním prostředím v RF.

Protest 12. června v Moskvě byl na rozdíl od protestu z 26. března schválen magistrátem, ale všem poskytovatelům aparatury, pódií a dalších nezbytných potřeb bylo zakázáno dodávat výbavení.

Na internetu byla zveřejněna nahrávka, na které jeden z poskytovatelů aparatury sděluje informaci o tom, že mu magistrát vyhrožuje vytlačením z trhu za spolupráci s organizátory protestu. Proto Alexej Navalnyj na poslední chvíli a bez dovolení magistrátu přemístil protestní akci do ulice Tverskaja v centru města.

Demonstrace se tentokrát účastnilo výrazně více občanů než předtím pořádaných protestních sešlostí. Ve většině měst akce proběhla bez komplikací, až na Moskvu a Petrohrad ,kde občané neměli možnost vyjádřit svůj názor projevem na pódiu. Nutno podotknout, že celá akce měla mít charakter meetingu a lidé měli diskutovat a navrhovat možná řešení korupční krize.

Z důvodu nemožnosti připravit pódium v Moskvě a Petrohradu účastníci vykřikovali antikorupční hesla, slogany a své názory do davu. Policie krátce po započetí akce začala zadržovat náhodně vybrané osoby, které se nedopouštěly protiprávního jednání.

Pro příklad, na předešlém protestu z 26. března byl bezdůvodně zadržen neplnoletý občan Velké Británie, který vyšel z metra v centru, anovinář z britského deníku The Guardian, Alec Luhn.

Opět i tentokrát, jako na předešlé akci ,byly zadrženy osoby které procházely kolem demonstrace a netušily, že se 12.června koná antikorupční meeting.

Podle posledních zpráv bylo na svobodě bylo omezeno 1560 osob, z toho v Moskvě 866, v Petrohradu 548 a 146 v ostatních městech.

Většinu občanů policie propustila ještě večer, ale někteří si posedí ve vězení nějakou dobu jako již zmiňovaný Alexej Navalnyj, který stráví příštích 30 dní ve vězení.

Policii se tentokrát podařilo zadržet nejen účastníky demonstrace, ale i natáčecí dron a velkou gumovou kachnu, která se stala symbolem korupčního jednání Medvěděva. Na jedné z luxusních vil, které si premiér nechal postavit má totiž na rybníku domeček pro kachny

Již zmíněný politik Navalnyj v současné době otevírá 80 štábů pro zahájení své prezidentské předvolební kampaně. Jde o pravou celonárodní kampaň, neboť jí financují obyčejní lidé, kteří posílají různé finanční částky na účet FBK. V předvolebních štábech Alexeje Navalného pracuje přes 115 tisíc dobrovolníků.

Na kurátory štábů a majitele pronajatých prostory štábů vyvíjejí místní samosprávy neustálý tlak. Vyhrožují trestním stíháním, vyhozením ze zaměstnání a ublížením na zdraví. Přes to vše příznivci Alexeje Navalného pokračují v boji za svobodu slova, spravedlivé soudy a budoucnost Ruska.

Ruskou federaci nyní čeká složité období, neboť její občané již nehodlají snášet už tak prohnilý režim, který vrhá vlast do minulosti a záhuby.

V této společnosti nevidí mladá generace budoucnost. Život v jiných státech, převážně v Evropě a Severní Americe přijímají mladí lidé jako vzor pro svou vlast, kde mají občané nárok na důstojný život bez Putina a jeho přátel, kteří potlačující práva občanů a neuznávají základy demokratické společnosti.

Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.




0
Vytisknout
9928

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017