Severoirští unionisté (DUP) tvrdí, že jednání s Mayovou o podpoře vlády míří k úspěšnému závěru

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Jednání britské premiérky Theresy Mayové o podpoře vlády ze strany severoirských unionistů "se brzy úspěšně uzavřou", tvrdí lídr strany DUP.


Dochází k tomu poté, co premiérka absolvovala setkání s předsedkyní unionistů Arlene Fosterovou, na němž diskutovaly o dohodě ohledně "podpory a důvěry" mezi oběma stranami.

Fosterová napsala na Twitteru: "Diskuse s vládou probíhají dobře a doufáme, že budeme brzy schopni dovést tuto práci k úspěšnému závěru". Zdroje v úřadu vlády to potvrzují.

Mayová nicméně před návštěvou Paříže opustila Dolní sněmovnu bez toho, aby odpověděla reportérům na otázky ohledně jednání.

Dohoda se severoirskou DUP se snaží zajistit podporu sociálně konzervativní strany pro rozpočet a hlasování o důvěře vládě.

Pokud by Mayová dohody nedosáhla, riskuje, že nová menšinová vláda může příští týden prohrát klíčové parlamentní hlasování.

Bývalý konzervativní premiér John Major vyzval premiérku k opatrnosti a varoval, že riskuje návrat násilí do Severního Irska, kde se podle něj mírový proces může "zhroutit", pokud by vlády už nebyla považována za "nestrannou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7281

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017