Británie: systém se po londýnském požáru otřásá v základech

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Stovky obyvatel londýnské čtvrti Kensington se v pátek odpoledne dožadovaly odpovědí od činitelů tamějšího komunálního úřadu. Jejich hněv překypěl a někteří z nich se dostali do kanceláří komunálního úřadu, na jehož obranu se musela postavit policie.

Šokující požár věžáku Grenfell Tower, při němž zřejmě zahynulo až 150 lidí, byl poslední kapkou pro lidi z této čtvrti, kteří se léta považují za zanedbávané, jejichž stížnosti, kritiku a varování nikdo neslyší.

Zuřivost občanů, kteří jsou svědky toho, že desítky rodin hledají své pohřešované a mrtvé, překypěla do londýnských ulic v přímém přenosu všech britských televizních stanic. "Zbabělče!" křičeli lidi na premiérku Theresu Mayovou, která v sobě nenalezla odvahu promluvit s pozůstalými. Ministři  její vlády se buď před médii skrývají, anebo před kamerami vyjadřují nejhlubší lítost a pokoru.

Místní lidé si stěžují, že nikdo z odpovědných činitelů či politiků mezi ně nevyšel a nevysvětlil jim, co se stane teď: jaké oficiální procedury budou při vyšetřování a při pomoci pozůstalým následovat.

Jak poznamenal jeden  televizní reportér na místě: Katastrofa Grenfell Tower způsobila, že na povrch intenzivně vyvřela dlouhodobá frustrace místních lidí, kteří požadují zásadní politické změny.


0
Vytisknout
9293

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2017