V Londýně zaútočil terorista na dav muslimů

19. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




- Dodávka vjela v noci z neděle na pondělí do skupiny muslimů, kteří odcházeli z mešity v severním Londýně. Usmrtila jednoho muže a zranila osm dalších. Policie to považuje za "vážný incident".

- Zločin vyšetřuje britská protiteroristická jednotka. Došlo k němu na ulici plné muslimských věřících, kteří odcházeli z modliteb, konajících se v rámci ramadánu.

- Premiérka Theresa Mayová oznámila, že policie řeší incident ve Finsbury Parku jako "potenciální teroristický útok".




- Jeremy Corbyn, v jehož volebním okrsku se Finsbury Park nachází, vyjádřil, "absolutní šok".

- Londýnský primátor Sadiq Khan incident odsoudil jako "strašlivý teroristický útok" proti "nevinným Londýňanům" a uvedl, že policie byla posílena, aby ujistila komunity, zejména ty, dodržující ramadán.

- Řidič dodávky, osmačtyřicetiletý muž, byl na scéně zatčen poté, co ho zadrželi chodci.  Byl odvezen do nemocnice a podrobí se psychologickým zkouškám.

- Bílá dodávka narazila  do lidí před Muslim Welfare House na Seven Sisters Road. Svědek uvedl, že řidič vykřikl: "Chci zabíjet muslimy."

- Muslimská rada Británie uvedla, že útok byl "motivován islamofobií". Muslim Welfare House vyzval lidi ke klidu.

- Konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd uvedla, že jsou k dispozici fondy na ochranu bezpečí mešit.

Z prohlášení Muslim Welfare House:

"Všichni z nás v Muslim Welfare House posíláme své myšlenky a modlitby obětem a zraněným při vážném incidentu ve Finsbury Park. Muslimská komunita v této oblasti je zděšena tímto incidentem a je znepokojena a šokována těmito událostmi.

Po mnoho desetiletí pracujeme velmi usilovně s cílem budovat pokojnou a tolerantní komunitu zde ve Finsbury Parku a naprosto odsuzujeme veškeré činyu nenávisti, jejichž cílem je vyvolat v naší nádherné komunitě konflikty. Apelujeme v tuto chvíli na klid. Není nápomocné spekulovat o tomto incidentu. Veškeré naše úsilí musí být zaměřeno pro získání spravedlnosti pro oběti a na cíl zajistit, aby naše komunita zůstala tak rozrůzněnou, tolerantní a vstřícnou, jak ji známe. Apelujeme na všechny, včetně médií, aby se v tuto chvíli chovali odpovědně."


Finsbury Park je typická multikulturní londýnská čtvrť. Žijí tam desítky nejrůznějších národností. Je sídlem fotbalového klubu Arsenal. Místním poslancem je Jeremy Corbyn, který tu v nedávných volbách získal obrovskou většinu 33 000 hlasů. V tzv. "malém Alžírsku" tu žije i množství Alžířanů:

Předtím tu sídlili imigranti z Irska, kteří tady zanechali irské hospody a irské lidové písně. Ve zdejším bývalém Rainbow Theatre hráli The Who, Pink Floyd, David Bowie a Bob Marley.

0
Vytisknout
8565

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2017