29713

Zrcadlení intelektuálního příšeří v narcistních billboardech pana Bernarda

Jsem ignorant a jsem na to pyšný

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Feministické hnutí bylo jedním z pilířů vývoje demokracie v našem státě. V minulosti nám mj. přineslo všeobecné volební právo pro ženy, zlepšení pracovních podmínek žen či legislativní i společenské změny v oblasti domácího násilí. K důležitým historickým osobnostem českého feministického hnutí patřili například i Františka Plamínková, T. G. Masaryk či Vojtěch Náprstek." Krom jiného i toto píšou zástupci iniciativy Stínová rada pro reklamu v otevřeném dopise majiteli pivovaru Bernard. Ten se - v reakci na sexistické reklamy jeho podniku - rozhodl opatřit idealizované postavy žen zobrazených v pozicích sexuálních objektů opatřit svým obličejem. Billboardy zároveň nesou posměšný podtitul "feminist edition". Produkt podnikatelského myšlení kvazi - liberálních 90. let, "divoch" z intelektuálně ochuzeného koncentračního tábora vytěsňujícího mnohá témata do oblasti tabu, jenž svůj úspěch, stejně jako řada jiných, pochopil jako oprávnění projikovat svou omezenost do veřejného prostoru a utvářet ho tak - v tomto případě doslova - k obrazu svému. Narcistní posedlost, s jakou pan Bernard doznává, že leccos nepochopil, je zajímavým mementem o tom, kterak vzniká sociální realita. Respektive kterak se její určité prvky, ukryté v intelektuálním příšeří politicky nekorektního humoru zrcadlí ve veřejném prostoru.

Nenechme se svést na scestí pištci z Rakká

22. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Teroristický útok v Londýně, při němž řidič dodávky najel do davu muslimů před mešitou, jako by vypadl z manuálu teroristů z Daeše, třebaže nešlo o rychlokvašeného džihádistu, ale o rozhořčeného islamofoba. Snaha přenést perverzní ideologii tohoto kultu ze syrské a irácké pouště do ulic západních velkoměst, a vytvořit tak zdání apokalyptického zápasu mezi nevěřícími a „pravými muslimy“, je vpravdě jedinou účinnou zbraní džihádistů, neboť dny jejich kvazichalífátu  jsou sečteny. Je teď čistě na nás, zda přistoupíme na tuto zvrácenou hru, či těmto svodům odoláme.  

Je důležité zdůrazňovat, protože do českého prostředí se to jaksi z důvodů záměrně lživé manipulace veřejnosti nedostává, že všechny nedávné atentáty v  Británii vedly ke vzniku obrovské vlny solidarity veřejnosti ze všech etnických, kulturních a náboženských skupin. Solidaritu s muslimy vyjádřili křesťané, židé, síkhové i ateisté. Při útoku dodávkou na muslimy u mešity ve Finsbury Park zasáhl místní imám a ubránil atentátníka před útoky napadených osob. Byl to právě tento muslimský duchovní, který je přesvědčil, aby se chovali pokojně a vyčkali příchodu policie.

Rozhovor Britských listů 114:

V Československu byla tma

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Peterem Larssonem, švédským aktivistou, který od sedmdesátých let prosazoval ve Švédsku věc československé svobody, s Jiřím Pallasem tam založil Nadaci Charty 77 a v nakladatelství Šafrán vydával desky českých folkových zpěváků. Peter Larsson také řídil cestovní kancelář, která přivezla do ČR během let půl milionu Švédů. Dodnes ve Švédsku šíří povědomí o České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Angličtí teenageři a francouzští řidiči autobusů si z protestu oblékli sukně

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Desítky žáků v ISCA Academy v jihoanglickém městě Exeteru přišlo do školy v sukních, poté, co jim ředitel zakázal obléci si krátké kalhoty, přestože je v Anglii vedro. Tvrdil, že uniforma nesmí být porušena a chlapci musejí přijít do školy v dlouhých kalhotech, ne v kraťasech. "Když tak si klidně vezměte sukni," řekl ředitel a žáci ho vzali za slovo.

Totéž udělali autobusoví řidiči z francouzského města Nantes, když jim vedení dopravního podniku také nepovolilo kraťasy:





Zdroje v angličtině ZDE ZDE









Buranský sexismus v podání ČEZ

Stáž v Temelíně na základě "soutěže krásy"

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Státem vlastněná společnost ČEZ vyhlásila soutěž Maturantka energie. Stáž v jaderné elektrárně Temelín je podmíněna vítězstvím v soutěži krásy založené na digitálním hlasování. Připomeňme, že Univerzita Karlova se distancovala od podpory společenských stereotypů před třemi lety. V hlavách energetiků patrně však stále hoří, má panenko...

Znovu od samého začátku: Proč je opravdu nepřijatelné šířit na webu rasistickou nenávist

22. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Určitou míru zájmu od čtenářů vyvolala moje glosa, že když zadáte do vyhledávače Google české slovo "muslimové", objeví se vám daleko nenávistnější obrázky a texty, než když zadáte anglické slovo "muslims". Čtenáři namítali, že Google jedná pasivně, podle algoritmů, a pouze odráží, co je ve společnosti. Bylo by tedy prý nesprávné nenávistné a lživé materiály cenzurovat.

Obávám se, že zvlášť v dnešní situaci jsou tito čtenáři opravdu mimo.

V noci z neděle na pondělí zaútočil nezaměstnaný Walesan dodávkou na skupinu muslimů v Londýně, vjel do nich na chodník a osm z nich zranil. Vykřikoval, že chce zabíjet muslimy. Byl samozřejmě na místě zatčen. Britská policie posílila bezpečnostní hlídky před anglickými mešitami.

Uprostřed týdne napsal na Twitteru syn majitele půjčovny automobilů a dodávek ve Walesu, kde si atentátník dodávku, s níž vjel do lidí, vypůjčil, že "je škoda, že půjčovna nepůjčuje veřejnosti tanky, protože 'konečné řešení' by v takovém případě bylo daleko efektivnější".

Proč neuspěl návrh zákona o sociálním bydlení

22. 6. 2017 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut


Česká republika je vázána Evropskou chartou místní samosprávy, která obsahuje pravidla, na nichž má být postavena místní samospráva. Charta zdůrazňuje dvě základní výchozí teze: místní společenství jsou jedním z hlavních základů demokratického systému a právo občanů podílet se na řízení veřejných záležitostí je jedním z demokratických principů, jež jsou uznávány všemi členskými státy Rady Evropy. Členské státy pak vycházejí z toho, že právě na místní úrovni může být toto právo nejsnáze vykonáváno a místní orgány, vybavené reálnou působností a odpovědností, mohou zajistit správu efektivní a blízkou občanům. Cílem je dosáhnout stavu, kdy se lidé budou podílet, v co největším rozsahu, na chodu věcí veřejných. Tohoto stavu lze dosáhnout tak, že právě na místní úrovni mohou odpovědná společenství občanů vést správu s přihlédnutím k nutnosti decentralizace státní moci.

Antisemitismus v české kultuře je historický fakt

22. 6. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Jeden z největších českých historiků, Josef Pekař, píše v roce 1904 o situaci v Rusku takto:  

"[...] ruští revolucionáři jsou zrovna tak nástrojem, ano, výrobkem židovstva jako u nás sociální demokracie, židé mají všechno v rukou, z Berlína, Ženevy, Paříže, Londýna, New Yorku vycházejí povely. A stačilo nyní číst jen Neue Freie Presse a Berliner Tagblatt, aby člověk z radosti Izraele mohl soudit na vášnivý interes, jejž měli židi o smrti tohoto nenáviděného ruského nacionála [...]"  

Jen na vysvětlenou: dopis je adresován Jaroslavu Gollovi a oním nacionálem má pisatel na mysli carského ministra Vjačeslava von Pleve, ředitele hrůzné Ochranky, který byl 28. července 1904 zavražděn dvojicí eserů.  

Měli bychom si konečně my Češi přiznat, že antisemitismus tvoří daleko hlubší a stálejší komponentu naší kultury, než bychom si snad přáli vidět. Na ojedinělou úchylku je toho v české kultuře až příliš. Bohužel.

P.S. Mou snahou není Pekaře moralizovat, ale upozornit na fakt, že antisemitismus je prokazatelně součástí české kultury. Z dnešního pohledu je to nemilé a čte se to strašně, ale historicky je to fakt.

Hořlavými panely je v Británii prý obloženo 600 obytných věžáků, anebo taky ne

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


 
U 600 obytných věžáků v Anglii se provádějí testy, zda jsou obloženy týmiž hořlavými panely jako Grenfell Tower v Londýně, kde při obrovském požáru zahynulo nejméně 79 lidí.

Dosud byly nalezeny tři věžáky se stejnými panely, jaké začaly hořet na Grenfell Tower, Mayová oznámila ve sněmovně, že takové panely byly použity zřejmě u 600 věžáků, posléze to dementovala, že prý šlo o nedorozumění.

Na ministerstvu sociálních věcí zkolaboval počítačový systém, ale co lidi?

22. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace, pátek 23. června: Komunikovali jsme v této věci několikrát s paní ministryní. Ubezpečila nás, že žádný problém ve vyplácení dávek v hmotné nouzi neexistuje. V pátek nás informoval pan Michal Kment, že systém začal najednou zázračně fungovat. Paní ministryni děkujeme. (JČ)

Michal Kment poslal dnes tento vzkaz ministryni sociálních věcí paní Marksové-Tominové:

Vážená paní ministryně,

obracím se na vás jako na osobu, která má tento úřad v kompetencí. Nedělám si iluze, že mou zprávu budete číst, nicméně za pokus člověk nic nedá.

Paní ministryně, jsem zaměstnanec a samoživitel s dvěma dětmi, pobírám od vašeho úřadu dávku v hmotné nouzi.

Můžete mi prosím vysvětlit, jak je možné že tyto dávky nejsou v tuto chvíli vypláceny? Z úřadu práce mám informace, že je problém s programem, tento problém mi potvrdili i na vašem ministerstvu s tím, že dávky budou dle zákona vyplaceny do konce měsíce června.

Vážená paní ministryně,  co to jako má být?

Podle zákona je u vás vše ok. Jenže pokud odejdou peníze 30., od vás, tak složenkami  se k příjemcům dostanou až někdy 9. nebo  10.7.,  neboť jsou tam dva dny svátek.

Uvědomujete si vy nebo lidé z vašeho úřadu, do jaké situace nás obyčejné lidi stavíte? Kdo bude nést následky za penále, úroky z prodlení a podobné věci, či za to že někdo nebude mít na nájem a kvůli tomu skončí na ulici?

Uvědomujete si to vůbec, jak drasticky to zasahuje do života lidí, nebo jen si umyjete ruce s poukazem na zákon a že úřad zákon dodržel?

Paní ministryně, zaměstnanci ministerstva, atd., prosím, zamyslete se nad tím jak by vám bylo, kdyby vaše výplaty nepřišly v termínu, který očekáváte, ale za červen by došla mzda až v červenci s poukazem, že zaměstnavatel vše dodržel neboť mzda je splatná k poslednímu v měsíci. 

Potřebujeme odeslání dávek v hmotné nouzi teď, nikoliv až 30.6. Pomozte!

"Nejde o trestný čin, ale o náhodnou souhru nepředvídatelných událostí"

22. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Policie trestní oznámení Dětí Země o sesuvu na D8 odložila

Tisková zpráva

Policie ČR v Praze 4 z Odboru obecné kriminality informovala Děti Země, že jejich trestní oznámení ze dne 6. června 2016 proti neznámým osobám, které mohly zavinit sesuv zeminy, jenž dne 7. června 2013 zničil 200 metrů železniční trati č. 097 a zasypal stejně dlouhou rozestavěnou část dálnice D8 v Českém středohoří, bylo odloženo, neboť nešlo o trestný čin. Podle ní projektování i výstavba dálnice proběhly odborným a zákonným způsobem, takže sesuv a miliardová škoda je jen náhodným přírodním úkazem.

Republikánská strana představí zákon o zdravotní péči

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell uvedl, že Republikánská strana ve čtvrtek ráno zveřejní návrh zákona o zdravotní péči. Republikáni v současnosti čelí vlně kritiky, protože o podobě zákona vyjednávali za zavřenými dveřmi. Pokud bude tento zákon schválen, 23 milionů osob přijde o zdravotní pojištění, zatímco movití Američané získají díky daňovým úlevám miliardy dolarů. Republikánská strana se zasazuje o to, aby se o zákonu hlasovalo ještě před kongresovými prázdninami, tedy do 4. července.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přestože ve středu zveřejní Mayová svůj vládní program, se severoirskými fundamentalisty nedosáhla dohody

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová zveřejní ve středu v rámci tzv. "Královnina projevu" program své vlády na nadcházející parlamentní období (vládní program tradičně čte královna). Programu bude dominovat brexit, dosud nikdo z britských politiků nemá odvahu vystoupit a rozumně říci, že brexit je nesmysl, přestože se program odchodu Británie z Evropské unie stává každým dalším dnem šílenějším a nerealističtějším.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Generální tajemník NATO varoval Rusko

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Šéf NATO Jens Stoltenberg sdělil Deutsche Welle, že cvičení aliance v Pobaltí má vyslat silný odstrašující signál Moskvě. Tisíce vojáků zde nacvičují, co dělat v případě invaze.

Londýnský starosta vyhlásil nouzový stav znečištění vzduchu kvůli vedru - co Praha?

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Londýnský primátor Sadiq Khan aktivoval nouzový režim znečištění vzduchu kvůli vedru v britském hlavním městě. Ve středu má dosáhnout v Londýně teplota 34 stupňů Celsia. Při příletu do Prahy každý člověk okamžitě cítí, že míra znečištění vzduchu v českém hlavním městě je daleko horší než v Británii - kdy tam bude vyhlášeno varování?

Mluvčí londýnského primátora konstatoval: "V důsledku pokračujícího horka se na středu předpovídá vysoká míra znečištění vzduchu, zejména vedle rušných ulic. Proto Londýn vyhlašuje nouzový stav."

V Bruselu zastřelila policie osobu, která se pokusila o atentát

21. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na hlavním nádraží v Bruselu se kdosi pokusil odpálit sebevražedný pás s výbušninami a došlo k malé explozi, nikdo nebyl zraněn. Policie ho zastřelila.  K incidentu došlo mezi 20. a 21. hodinou v úterý večer. Nádraží bylo evakuováno.



Podrobnosti v angličtině ZDE

Muž který věděl příliš mnoho

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Jeho jaderné výzkumy pomohly soudcům zjistit, že bývalý ruský špion Alexandr Litviněnko byl zabit - pravděpodobně na Putinův příkaz. Několik měsíců po vynesení rozsudku byl vědec sám nalezen ubodaný dvěma noži. Policie to považovala za sebevraždu, ale představitelé amerických zpravodajských služeb mají podezření, že šlo o vraždu.

Třetí nejčastější příčinou dětské úmrtnosti v USA je střelba

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Máloco dokáže tak zlomit srdce jako příběhy dětí, které byly zraněny nebo zabity střelbou. Není těžké je najít: Jen v červnu v Jižní Karolíně šestiletý syn nešťastnou náhodou zastřelil čtyřletého, v Indianě otec náhodou zastřelil devítiletou dceru a osmiletý chlapec z Mississippi byl nešťastnou náhodou střelen do hrudi. Jeho prarodiče ho odvezli do nemocnice, ale o 45 později zemřel. Naneštěstí seznam zastřelených dětí pokračuje.

Jak firma Google prohlubuje v ČR islamofobii

20. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků český výraz "muslimové". Objeví se vám série nepřátelsky, nenávistně a cize vyhlížejících lidí. Google šokujícím způsobem dokonce najde i na stránkách islamofobního serveru IVČRN fotografii asi stovky mrtvol, které uhořely při katastrofě tankeru vezoucího benzín v Nigérii r. 2012, kdy se lidi po jeho havárii snažili nabírat do krajiny rozlitý benzín, a ten pak explodoval. IVČRN připisuje tuto katastrofu iracionálně muslimům.

Google nic nekoriguje - nechává islamofobní nesmysly fungovat.

Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků anglický výraz "muslims". Soubor fotografií, který se vám objeví, je daleko normálnější. Procento islamofobních obrázků, vyjadřujících nenávist je daleko menší. Objeví se vám množství fotografií, zdůrazňujících vstřícnost a přátelskost muslimů a islámské komunity.

Mezinárodně šíří tlak, aby velké digitální firmy jako Google konečně začaly zasahovat proti šíření nenávisti na svých sítích. Kdy to začne dělat Google v České republice a kdy vyloučí ze svého vyhledavače například IVČRN?

K tomu: Na Západě probíhá ostrá debata, v jejímž rámci jsou internetové firmy jako Google, Facebook a Twitter ostře kritizovány, že nezasahují proti nenávistným, lživým a rasistickým materiálům na svých sítích. Připravují se zákonná opatření, která donutí digitální firmy, aby nenávistný obsah odstraňovaly. Nejdále jsou tato opatření v Německu a v Británii.

Facebook a Twitter jsou zneužívány k rozsáhlé politické manipulaci občanů

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Studie ze sedmi zemí zjistila, že jednotlivci i vlády systematicky zneužívají sociálních sítí k šíření lží, dezinformací a propagandy


V Rusku je 45 procent vysoce aktivních účtů na Twitteru automatických, provozují je roboti. Na Tchajwanu vedly tisíce zkoordinovaných, i když nikoliv plně zautomatizovaných účtů šířících propagandu z komunistické Číny kampaň proti tchajwanské prezidentce Tsai Ing-wen. Sociální sítě jsou mezinárodním bojištěm pro špinavou politiku, zjistil soubor studií z Oxfordské univerzity.

Radujme se již z (po)volebních perspektiv?

20. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 


Agentura STEM podle svých posledních výsledků (jak mnozí z nás buďto vědí, anebo tuší) přiřkla hnutí ANO již takové procento příznivců, že by to již v počtu poslanců do Parlamentu ČR vydalo skoro na jejich polovičku; tj. 92 mandátů z 200 (a 32,8 %). Pro ČSSD – až na třetím místě – jenom těch procent je nyní pouze 11,4 %! Pouhá třetina voličů vůči novému pretendentu na příští vládní trůn; o zakřiknutém postavení v poslanecké sněmovně taky (ne)mluvě. Je za takových okolností vůbec ještě nějaký záchranný pás pro ČSSD jako teoreticky potenciálního pretendenta na vládní trůn? (Ne že by byla čáka na možné vítězství pro ČSSD v těch volbách na blízký a viditelný dohled!)

Irák: civilisté uvěznění boji v Mosulu musí být odsunuti a ošetřeni

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je silně znepokojen situací desetitisíců civilistů „uvězněných“ boji Mosulu, neboť vojenské operace zesílily právě v hustě osídleném starém městě.

Civilistům musí být především umožněno oblast opustit a vyhledat zdravotní péči. Podle Kathariny Ritz, vedoucí Delegace MVČK v Iráku, „je zcela zásadní, aby civilisté ranění v oblastech bojů byli bez prodlení odsunuti do nejbližšího zdravotnického zařízení.“

Teroristu zachránil hrdinný imám

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Teroristu, na něhož se vrhli rozzuření přítomní, poté, co do nich najel v noci na neděli na pondělí v londýnské čtvrti Finsbury Park, zachránil "hrdinný imám", jak píše britský deník Metro. Přesvědčil lidi, aby na teroristu neútočili a aby byl předán policii.




Bulvární pravicový The Sun: Imám zachránil maniaka útočícího na mešitu:





Daily Mirror: Hrdina z mešity:




Útočník byl sedmačtyřicetiletý Darren Osborne z velšského Cardiffu. Policie zaznamenala nárůst pravicového extremismu:





V pátek večer se konala ve Finsbury Park obrovská vigilie, kterou navštívili občané všech ras a vyznání:





Britská vláda konstatovala, že nebude tolerovat hate speech a islamofobii. Mnoho lidí na sociálních sítích poukazuje na to, že nenávist a islamofobii systematicky šíří protibritské ultrapravicové listy Daily Express a Daily Mail, vlastněné oligarchy, žijícími v daňových rájích:




Ministr britské konzervativní vlády Sajid Javid, sám muslim, zdůraznil, že vláda nebude tolerovat vyjadřování nenávisti vůči muslimům. Začněte zásahem proti ultrapravicovému tisku, apelují na něho občané:


Šokující stanoviska automaticky negenerují politicky motivované násilí

20. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Silně nesouhlasím s tvrzeními Karla Dolejšího, která předestírá v článku Je načase hovořit také o levičácké radikalizaci a terorismu. Je krajně pošetilé dávat do souvislosti střelbu na republikánské právníky, již má na svědomí stoupenec Bernieho Sanderse James Hodgkinson, s radikálními výroky Noama Chomského, jak naznačuje autor textu. Pes je totiž opět zakopán někde jinde, jak ostatně ukázala debata, kterou ozbrojený útok ve Spojených státech vyvolal.      

Průzkum veřejného mínění: Nejvstřícnější jsou Evropané vůči muslimům v Británii a ve Španělsku

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Dvě třetiny Evropanů zastávají názor, že Evropská unie by měla vůči Británii zaujmout ohledně brexitu tvrdý postoj. 65 procent dotazovaných osob v Belgii, v Německu, v Řecku, ve Španělsku, ve Francii, v Itálii, v Rakousku a v Polsku vyjádřilo názor, že zatímco by EU měla udržovat s Británii dobrý vztah, neměla by slevit ze svých základních principů.

Zvolení proevropského centristy Emmanuela Macrona ve Francii vedlo k podstatnému nárůstu popularity Evropské unie. Ekonomika eurozóny nyní také roste rychleji než ekonomika Británie či USA.

Sýrie: Ze země uprchlo pět milionů lidí a polovina z nich jsou děti

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Úterý je Světový den uprchlíků
 

Syrská uprchlická krize je snad největší humanitární krizí od ukončení druhé světové války. Ze Sýrii uprchlo více než 5 milionů lidí a více než 2,4 miliony z nich jsou děti. Dalších mnoho milionů lidí bylo vyhnáno ze svých domovů v Sýrii, ale setrvávají na území své země.

V prvním čtvrtletí roku 2017 se registrovalo jako uprchlíci dalších 250 000 Syřanů. Celkový počet syrských uprchlíků v zahraničí dosáhl 5,1 milionu lidí, uvádí Úřad OSN pro uprchlíky UNHCR.

Největší počet syrských uprchlíků, tři miliony, je v Turecku. Od února 2017 jejich počet vzrostl o dalších 47 000.




Uprchlíci jsou podle oficiální definice osoby, které byly nuceny uprchnout z domova a ze své země, protože je ohrožen jejich život a jejich svoboda.

Proud syrských uprchlíků vznil po začátku občanské války v Sýrii r. 2011. Arabské jaro v Tunisku, v Egyptě a v dalších arabských zemích vyvolalo v Sýrii protesty, které začala krutě potlačovat syrská armáda. V Sýrii vznikla občanská vláda a země propadla složité válce mezi vládou, vzbouřeneckými skupinami a zahraničními mocnostmi.

Největší počty uprchlíků přijaly Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt. Další státy v Perském zálivu, včetně Saúdské Arábie, Ománu, Sjednocených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrainu a Kataru, také přijaly statisíce uprchlíků, avšak neuznávají uprchlický status, protože nepodepsaly konvenci o poskytování azylu uprchlíkům.

Jsou všichni syrští uprchlíci v Evropě? ZDALEKA NE!


Více než 65 milionů lidí bylo nuceně vyhnáno v roce 2016 ze svých domovů. Je to největší počet, jaký kdy byl zaznamenánm:


Zapomenuté syrské ženy a děti na řeckém ostrově Chios jsou obětí násilí od policie i místní lidí

19. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Šestnáctiletý dětský uprchlík Erez, kterého místní lidé pobodali

Syrské dívky kolem dvaceti a pod dvacet v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Chios jsou systematicky zastrašovány. Jedna z nich byla nedávna unesena a znásilněna.

Patnáctiletá Amira patří k desítkám dětí bez doprovodu rodičů v táboře na ostrově Chios, které mají právo žádat o azyl v Británii podle tzv. zákonného Dubsova dodatku, který Cameronova vláda schválila pod tlakem lorda Dubse, jehož Británie přijala v roce 1938 jako dítě prchající ze střední Evropy před nacistickým vražděním. Podle tohoto zákonného dodatku se Británie zavázala, že přijme 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, avšak konzervativní ministerstvo vnitra projekt přijímání těchto dětí náhle zastavilo poté, co pomohlo jen 480. Do Británie nebyl převezen jediný nezletilý uprchlík podle Dubsova zákonného dodatku.

Nebezpečný nacionalismus evropské levice

19. 6. 2017

čas čtení 9 minut

Spíše než vyzdvihovat euroskeptiky populistické pravice by evropští levičáci měli podpořit politiku středolevicového francouzského prezidenta Macrona s cílem vytvořit silnější eurozónu. Alternativou je rozdělená levice a silnější pravice, píše v listu Spiegel Michael Sauga.

Mayová: Budeme intenzivně bojovat proti extremismu, islamofobii a nenávisti

19. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Z prohlášení britské premiérky po pondělním atentátu proti muslimům ve Finsbury Park:


"Dnes ráno se naše země probudila ke zprávám o dalším teroristickém útoku na ulicích našeho hlavního města, stejně odporném jako byly ty předchozí.

Byl to útok, který se znovu zaměřil na obyčejné a nevinné lidi, žijící svůj každodenní život - tentokrát na britské muslimy, kteří odcházeli z mešity poté, co přerušili svůj půst a společně se modlili v tuto posvátnou roční dobu.

Dnes se znovu sjednocujeme - jako i předtím - v odsouzení tohoto činu a k zdůraznění, že nenávist a zlo tohoto druhu nebudou nikdy úspěšné.

Už byly vyslány mimořádné policejní zdroje, aby ujistily komunity o jejich bezpečí. Policie bude nadále hodnotit bezpečnostní potřeby mešit a poskytne všechny mimořádné zdroje, jichž bude zapotřebí.

V Londýně zaútočil terorista na dav muslimů

19. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




- Dodávka vjela v noci z neděle na pondělí do skupiny muslimů, kteří odcházeli z mešity v severním Londýně. Usmrtila jednoho muže a zranila osm dalších. Policie to považuje za "vážný incident".

- Zločin vyšetřuje britská protiteroristická jednotka. Došlo k němu na ulici plné muslimských věřících, kteří odcházeli z modliteb, konajících se v rámci ramadánu.

- Premiérka Theresa Mayová oznámila, že policie řeší incident ve Finsbury Parku jako "potenciální teroristický útok".




- Jeremy Corbyn, v jehož volebním okrsku se Finsbury Park nachází, vyjádřil, "absolutní šok".

- Londýnský primátor Sadiq Khan incident odsoudil jako "strašlivý teroristický útok" proti "nevinným Londýňanům" a uvedl, že policie byla posílena, aby ujistila komunity, zejména ty, dodržující ramadán.

- Řidič dodávky, osmačtyřicetiletý muž, byl na scéně zatčen poté, co ho zadrželi chodci.  Byl odvezen do nemocnice a podrobí se psychologickým zkouškám.

- Bílá dodávka narazila  do lidí před Muslim Welfare House na Seven Sisters Road. Svědek uvedl, že řidič vykřikl: "Chci zabíjet muslimy."

- Muslimská rada Británie uvedla, že útok byl "motivován islamofobií". Muslim Welfare House vyzval lidi ke klidu.

- Konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd uvedla, že jsou k dispozici fondy na ochranu bezpečí mešit.

Z prohlášení Muslim Welfare House:

"Všichni z nás v Muslim Welfare House posíláme své myšlenky a modlitby obětem a zraněným při vážném incidentu ve Finsbury Park. Muslimská komunita v této oblasti je zděšena tímto incidentem a je znepokojena a šokována těmito událostmi.

Po mnoho desetiletí pracujeme velmi usilovně s cílem budovat pokojnou a tolerantní komunitu zde ve Finsbury Parku a naprosto odsuzujeme veškeré činyu nenávisti, jejichž cílem je vyvolat v naší nádherné komunitě konflikty. Apelujeme v tuto chvíli na klid. Není nápomocné spekulovat o tomto incidentu. Veškeré naše úsilí musí být zaměřeno pro získání spravedlnosti pro oběti a na cíl zajistit, aby naše komunita zůstala tak rozrůzněnou, tolerantní a vstřícnou, jak ji známe. Apelujeme na všechny, včetně médií, aby se v tuto chvíli chovali odpovědně."


Finsbury Park je typická multikulturní londýnská čtvrť. Žijí tam desítky nejrůznějších národností. Je sídlem fotbalového klubu Arsenal. Místním poslancem je Jeremy Corbyn, který tu v nedávných volbách získal obrovskou většinu 33 000 hlasů. V tzv. "malém Alžírsku" tu žije i množství Alžířanů:

Předtím tu sídlili imigranti z Irska, kteří tady zanechali irské hospody a irské lidové písně. Ve zdejším bývalém Rainbow Theatre hráli The Who, Pink Floyd, David Bowie a Bob Marley.

Problém české politiky

19. 6. 2017 / Petr Fiala

čas čtení 2 minuty


Myslím, že hlavní problém české politiky spočívá v tom, že tu nejsou standardní politické strany. Toto tvrzení se může zdát poněkud překvapivé, zvláště proto, že pouhým nahlédnutím do Parlamentu se lze přesvědčit o existenci několika velkých politických stran. Potíž je v tom, že věci bývají jinak než vypadají a myslím, že to je i tento případ.

Doprava, doleva nebo cikcak?

19. 6. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Doprava je velké téma. Hýbe společností, poškozováním ovzduší a klimatu, investiční činností - zaměstnaností a spoustou dalších důležitých věcí. Je to tedy výrazné politikum. Jak výrazné je vidět i na kontinuálních škatulatech ve funkci ministra dopravy.

Na to, jakým fenoménem doprava je, se ale o ní příliš málo diskutuje ve slámu-nemlátícím tónu. V tónu, který je důležitý pro obyčejné lidi nikoli pro pány (jak tituloval honoraci napříč režimy můj dědeček). Pokud už se někdo dnes o dopravě baví, většinou kňučí nad pomalou výstavbou dálnic či okruhu pro Pražáky, chorobným výběrovým řízením na mýtné nebo pomalou přípravou rychlovlaků. Při vší úctě k těmto tématům a jejich nositelům, obyčejné lidi v naší zemi zajímají v prvním plánu úplně jiné věci!

Většinu teroristických útoků v Británii připravují irští teroristé

19. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


V roce 2016 registrovala britská policie  v Británii 76 teroristických útoků nebo pokusů o teroristický útok v Británii.  Všech  76 pokusů o teroristické útoky v Británii v roce 2016, ať úspěšných anebo policií překažených, zorganizovali irští republikánští teroristé. (Statistika nezaznamenává tři útoky v Londýně a v Manchesteru, k nimž došlo v roce 2017.)

O dalších 66 teroristických útoků se pokusili pachatelé ve všech ostatních zemích Evropské unie dohromady. Celkem bylo úspěšných v Evropě i v Británii celkem  47 útoků, při nichž zahynulo celkem 142 osob, informuje odborný britský policejní věstník Police Professional.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

19634