Přestože ve středu zveřejní Mayová svůj vládní program, se severoirskými fundamentalisty nedosáhla dohody

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová zveřejní ve středu v rámci tzv. "Královnina projevu" program své vlády na nadcházející parlamentní období (vládní program tradičně čte královna). Programu bude dominovat brexit, dosud nikdo z britských politiků nemá odvahu vystoupit a rozumně říci, že brexit je nesmysl, přestože se program odchodu Británie z Evropské unie stává každým dalším dnem šílenějším a nerealističtějším.


Mayová má také vážný problém, protože po volbách z 8. června nemá v Dolní sněmovně většinu a snažila se pro uchování své vlády vytvořit neformální koalici se severoirskými fundamentalistickými protestanty ze strany "Demokratických unionistů", kteří popírají globální oteplování, zakazují potraty a nenávidí homosexuály.

Dosud se však nepodařilo konzervativcům s DUP dosáhnout dohody. Činitelé DUP oznámili, že jejich strana nemůže být brána "automaticky" a že jí konzervativci "musejí projevit určitou míru respektu".

I pokud nedojde k dosažení dohody, DUP však zřejmě Mayovou podpoří, protože by se jinak k moci dostali britští labouristé, které severoirští protestanté obviňují ze sympatií s prorepublikánskou katolickou stranou Sinn Féin, která je v Severním Irsku jejich úhlavním nepřítelem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8383

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2017