Obkládací panely na 60 britských věžácích jsou hořlavé

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Obkládací panely na 60 obytných věžácích v různých komunálních okrscích v Británii neprošly hasičskými bezpečnostními testy, které na nich byly provedeny po nedávném požáru londýnského věžáku Grenfell Tower, při něž zahynulo nejméně 79 osob.

Usuzuje se, že obkládací panely, vyrobené z hliníku, které mají jádro z umělé hmoty, bylo příčinou dlouho nezvládnutelného požáru v Grenfell Tower.

V pátek večer evakuoval komunální úřad v londýnské čtvrti Camden asi 650 domácností ze čtyř obytných věžáků poté, co hasičští experti uvedli, že nemohou zaručit bezpečnost těchto obyvatel. Evakuace probíhala chaoticky. Lidé byli dočasně ubytováni v zábavním středisku na matracích a v blízkých hotelích. Evakuace vyvolala u občanů zmatek a hněv.


Britský konzervativní ministr pro komunity Sajid Javid informoval, že žádný věžák, jehož obložení bylo nyní podrobeno testu hořlavosti, tímto hasičským testem neprošel.

Labouristický poslanec za Tottenham v Londýně David Lammy se vyjádřil, že je to "upřímně řečeno šokující", že dosud není jasné, kolik lidí zahynulo v londýnském věžáku Grenfell Tower. Labouristický stínový ministr financí John McDonnell řekl, že 79 dosud identifikovaných obětí bylo "zavražděno politickými rozhodnutími". 

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

0
Vytisknout
7527

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017