Babiš vítězí díky neschopné pravici

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Demokracie stojí na tom, že umíte oslovit voliče a získat je, že je prostě vezmete nebezpečným lidem. Pokud toto selže, pak demokracie pomalu nebo i rychle zahyne

Dovolte mi pár poznámek k nejnovějšímu průzkumu stranických preferencí (CVVM). Bohuslav Sobotka se před časem nechal vtáhnout pravicovou opozicí do souboje s Andrejem Babišem – a od počátku věděl, že to je dost beznadějné, proto vytáhl zoufalý krok: demisi celé, tehdy poměrně populární vlády.

Došlo k tzv. vládní krizi a vzpomínám si, jak se tehdy říkalo, že Sobotka je chytrý, že to má v rukou, že Babiše porazí. U mnoha lidí, zejména příznivců pravice, to vyvolávalo nadšení. Ano, Sobotka podle mne celkem obstál ve střetu s prezidentem Zemanem, ve střetu s Babišem ale nikoli. Bylo to zoufalství za zoufalstvím, které pod krutou realitou průzkumů stranických preferencí vedlo až k rozpadu vedení celé strany.



ČSSD postupně ale jistě přestává být tím hlavním konkurentem Hnutí ANO. Místo souboje dvou hlavních obrů tu máme souboj obra s trpaslíky: ANO má 34%, komunisté jako druzí nejsilnější 14,5%, ČSSD 12% a ODS jako nejsilnější pravicová opoziční strana jen 11%. KDU-ČSL a STAN by se v koalici nedostaly do Sněmovny a jejich propadlé hlasy by šly podle našeho systému voleb do Sněmovny především Andreji Babišovi.

Komunisté nejspíše v klidu čerpají z rozkladu ČSSD. Nevím, jestli z tohoto výsledku vládní krize mají radost velcí podporovatelé premiéra Sobotky z pravicové části spektra, kteří ho podporovali demonstracemi, ačkoli ho nikdy volit nebudou, nicméně zdá se mi jasné, že místo použití ČSSD jako zbraně proti Babišovi, zbraně která se rozpadá v rukou, měla pravicová opozice být dávno po téměř čtyřech letech vlády oligarchy a levice hlavním favoritem podzimních voleb do Sněmovny.

A není. Levice (ČSSD a KSČM) je dokonce stále výrazně silnější než ODS a TOP9 dohromady. To naznačuje, že ANO má stále takový elektorát, který je původně spíše pravicový. Co na to pravicoví politici? Demokracie stojí na tom, že umíte oslovit voliče a získat je, že je prostě vezmete nebezpečným lidem. Pokud toto selže, pak demokracie pomalu nebo i rychle zahyne. A jedním ze základních principů pro získání voličů je – jak ukazují dějiny západních demokracií – princip zodpovědnosti a obměny. Když nefungujete jako politik a neodejdete, nebo nejste odejit, pak příznivcům vaší strany nezbývá než frustrace a nadávání a moralizování.

Spousta bojovníků za pravicovou opozici nemá vůbec představivost, aby přemýšleli nad tím, že by se pravice měla nějak změnit, aby Babiše porazila a vzala mu jeho voliče, ale naopak se zoufale vyžívá v moralizování a nadřazených představách o tom, že Babišovi voliči jsou idioti a svině a zrádcové, stbáci atd. To samozřejmě k vzestupu pravice nevede. Podle těchto lidí není tento stav zodpovědnost lídrů české pravice, ale zodpovědnost voličů Andreje Babiše.

Ale co kdyby si aspoň dokázali představit, že by mohl být nějaký schopný pravicový politik, který by Babišovi vzal jeho voliče, tedy aspoň ty, kteří od ODS odešli po Nečasově vládě, a že by Babiš byl efektivně poslán pod 10%? Vadilo by jim, že ti voliči, které tak nenávidí, najednou volí stejně jako oni a že Babiš v politice přestává hrát hlavní roli? A to je přece jediná cesta, jak Babiše porazit.



ANO drtí strany, komunisté posilují a ČSSD stále třetí

https://www.novinky.cz/domaci/441885-ano-drti-strany-komuniste-posiluji-a-cssd-stale-treti.html



0
Vytisknout
14844

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2017