Babiš vítězí díky neschopné pravici

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Demokracie stojí na tom, že umíte oslovit voliče a získat je, že je prostě vezmete nebezpečným lidem. Pokud toto selže, pak demokracie pomalu nebo i rychle zahyne

Dovolte mi pár poznámek k nejnovějšímu průzkumu stranických preferencí (CVVM). Bohuslav Sobotka se před časem nechal vtáhnout pravicovou opozicí do souboje s Andrejem Babišem – a od počátku věděl, že to je dost beznadějné, proto vytáhl zoufalý krok: demisi celé, tehdy poměrně populární vlády.

Došlo k tzv. vládní krizi a vzpomínám si, jak se tehdy říkalo, že Sobotka je chytrý, že to má v rukou, že Babiše porazí. U mnoha lidí, zejména příznivců pravice, to vyvolávalo nadšení. Ano, Sobotka podle mne celkem obstál ve střetu s prezidentem Zemanem, ve střetu s Babišem ale nikoli. Bylo to zoufalství za zoufalstvím, které pod krutou realitou průzkumů stranických preferencí vedlo až k rozpadu vedení celé strany.


Pozitivní stránka nezvládnutých emocí Miloše Zemana

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už jen málokdo si dneska vzpomene, jak důstojně se snažil Miloš Zeman vystupovat před minulými prezidentskými volbami. To byl ale už dlouho mimo politiku a snažil se nasednout na vlnu protinečasovské nálady v zemi jako slušný protipól nestoudné pravice. Věděl velmi dobře, že i když si český lid rád sprostě zanadává v hospodách, na Hradě vulgárnost nechce. Dnes je tomu jinak, dnes je už Miloš Zeman ve vleku sebedestrukce.

Rozhovor Britských listů 115:

Slovanská zádumčivost je překážkou úspěchu Čechů v Americe

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Josef Švéda, Země zaslíbená, země zlořečená.  Příbram: Pistorius & Olšanská, 2016. 435 stran. ISBN 78-80-87855-40-9 

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Josefem Švédou, autorem knížky Země zaslíbená, země zlořečená, která se zabývá tím, jak píší od devatenáctého století až do současnosti čeští autoři o Spojených státech a jaké mýty si v souvislosti s vlastní českou identitou o USA konstruují. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Německé kurvy, homosexuální tiskaři, Rakušan, jemuž způsobili infarkt, a důchodci, kteří kvůli pokročilému věku nemají nárok na odškodné

26. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Fotografie: "Smrt nepřátelům vlasti!" Nápis na uniformě některých polských policistů.


"Nová éra vznikla v Evropě. Toto je éra bezostyšných zrádců, 'německých kurev', pátých kolon, totalitářů, zkorumpovaných alkoholiků, levičáckých a fašistických polovojenských oddílů, ztracených kosmopolitů bez vlasti, otců a matek, věřících v 'kulturní pohlaví', erotomaniaků, sexuálních patologií a politické korektnosti, vrahů dětí a rodičů, homosexuálů v těsných kalhotách, růžových balerín, lidí, kteří adoptují včely, stromy a opice, politických vyděračů a milovníků islámů a koz, satanistů, vrahů Boha a feťáků, gendristického terorismu, hráčů politického baseballu, lhářů, politiků bez vlastností a bez cti. To je zločin, páchaný na naší Evropě. Jedině katolické Polsko zůstává pevné a brání se. Maďarsko také," napsala na Facebooku Krystyna Pawłowiczová, poněkud známá poslankyně strany Právo a spravedlnost.

Terorismus a islám, aneb co v Českém rozhlase nezaznělo

26. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Minulý týden jsem se spolu s Jiřím Pehe, Erikem Bestem a Romanem Jochem na stanici Český rozhlas Plus zúčastnil komentátorské debaty, kterou moderoval Tomáš Procházka. Hovořilo se o postbrexitovém směřování Velké Británie a souvislostech mezi terorismem a islámem. Ač převládl názor, že islámská víra není hnacím motorem teroristických útoků v Evropě, za nimiž stojí džihádisté či kvazi-džihádisté, v diskusi nezazněla některá zásadní fakta, jež mohou osvětlit nejedno nedorozumění.    

Theresa Mayová a svatý grál

26. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Sžíravou parodii britské premiérky Theresy Mayové  na motivy filmu Monty Python a svatý Grál vytvořila australské televize ABC:


Od zákazu kouření ve veřejných místnostech v Anglii před deseti lety poklesl počet úmrtí na srdeční choroby o více než 20 procent

25. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Kuřáci mladší 35  let nyní méně častěji umírají na infarkty od té doby, co se v Anglii před deseti lety přestalo kouřit v hostincích a restauracích


Počty úmrtí na infarkty a mrtvice způsobené kouřením dramaticky poklesly od té doby, kdy bylo v Anglii v roce 2007 zakázáno kouřit ve veřejných místnostech.

Z nově zveřejněných statistick vyplývá, že počet kuřáků starších 35 let, kteří umírají na infarkty a další srdeční choroby od roku 2007 poklesl o více než 20 procent a počet úmrtí na mrtvice poklesl o téměř 14 procent.

Většinu teroristických útoků v USA nepáchají muslimové, ale ultrapravicoví teroristé

25. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Investigative Fund z Nation Institute a server Reveal z Centra pro investigativní zpravodajství zkoumaly 201 oficiálně uznaných teroristických incidentů, k nimž došlo v USA od roku 2008 do roku 2016.

Studie zjistila, že pravicoví extremisté zorganizovali téměř dvakrát tolik teroristických incidentů než domácí islamističtí teroristé.

Zpráva identifikovala 63 incidentů, ispirovaných politickou ideologií, kterou prosazují takové organizace jako Islámský stát.

Pravicoví extremisté, často bělošští supremacisté, však za totéž období zorganizovali a spáchali 115 teroristických incidentů.

V Pákistánu vybuchla cisterna a usmrtila 150 lidí

25. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


V pákistánském Bahawalpuru havarovala cisterna s benzínem. Převrátila se a benzín vytekl. Na místo okamžitě přispěchali místní chudí vesničané a začali rozlitý benzín sbírat do kanistrů. Bylo jich tolik, že policie jim nedokázala zabránit v přístupu na místo nehody. Benzín vybuchl, proměnil se v ohnivou kouli a na místě uhořelo 150 lidí. 

K obdobným případům v minulosti několikrát došlo v Africe. Záběrů uhořelých lidí při těchto incidentech zneužívají často islamofobové, kteří lživě tvrdí, že jde o oběti muslimských útoků. Naleznete je například na stránkách Konvičkovy organizace  IVČRN.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

 

"Oh, Jeremy Corbyn!!" Šéfu Labouristické strany se dostalo nadšených ovací na festivalu v Glastonbury

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


"Rád bych tu ocitoval jednoho svého oblíbeného básníka, Percy Bysshe Shelleyho, který napsal začátkem 19. století velmi mnoho básní a široce cestoval po Evropě. Ale verš, který se mi líbí nejvíc, je tento:

'Povstaňte jako lvi po spánku
v neporazitelném počtu
Setřeste své řetězy
k zemi jak rosu
která na vás ve spánku spadla -
Vás je mnoho -
jich je pár.'

Cituju Shelleyho, protože inspiroval, stejně jako nás inspiruje tolik jiných lidí.
Jsem hrdý, že jsem v Glastonbury,
protože inspiruje tolik hudebních festivalů po celé zemi.
Spojme se a uznejme,
že jiný svět je možný,
pokud se spojíme -
a pochopíme, pochopíme moc, kterou máme,
a dokážeme vytvořit tu slušnou lepší společnost,
kde na každém záleží a chudí lidé jsou ve svých životech obohaceni,
a ostatním z nás je tak zajištěno jejich obohacením bezpečí.
Děkuji vám mnohokrát, Glastonbury. Děkuji, že jste mě sem dnes pozvali. Jsem hrdý, že tu mohu být. Děkuji vám, Glastonbury."

(Obrovské ovace)

Dav skanduje:

"Oh, Jeremy Corbyn! Oh, Jeremy Corbyn!"



Londýnská Dolní sněmovna se stala terčem hackerského útoku

24. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



V pátek se londýnská Dolní sněmovna stala terčem "dlouhodobého a rozhodného" hackerského útoku. Hackeři se snažili získat přístup k emailům poslanců a jejich zaměstnanců. Poslanci v důsledku útoku a akcí poslaneckého IT teamu proti němu ztratili přístup ke svým emailovým účtům.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Obama dostal závažnou informaci o Putinově hackerství amerických voleb, nejednal

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Loni v srpnu obdržel Barack Obama "výzvědnou   bombu" od CIA. Ta ho varovala, že ruský prezident Vladimír Putin přímo řídí hackerskou kampaň, jejímž cílem je zmanipulovat americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Zjistil to deník Washington Post, který zároveň informuje o tom, že Obama uvažoval o zveřejnění výzvědných informací, které by Putina ztrapnily, a o umístění "kybernetických zbraní" v ruské infrastruktuře, ale nakonec se rozhodl udělat jen naprosté minimum.

Obkládací panely na 60 britských věžácích jsou hořlavé

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Obkládací panely na 60 obytných věžácích v různých komunálních okrscích v Británii neprošly hasičskými bezpečnostními testy, které na nich byly provedeny po nedávném požáru londýnského věžáku Grenfell Tower, při něž zahynulo nejméně 79 osob.

Usuzuje se, že obkládací panely, vyrobené z hliníku, které mají jádro z umělé hmoty, bylo příčinou dlouho nezvládnutelného požáru v Grenfell Tower.

V pátek večer evakuoval komunální úřad v londýnské čtvrti Camden asi 650 domácností ze čtyř obytných věžáků poté, co hasičští experti uvedli, že nemohou zaručit bezpečnost těchto obyvatel. Evakuace probíhala chaoticky. Lidé byli dočasně ubytováni v zábavním středisku na matracích a v blízkých hotelích. Evakuace vyvolala u občanů zmatek a hněv.


Britský konzervativní ministr pro komunity Sajid Javid informoval, že žádný věžák, jehož obložení bylo nyní podrobeno testu hořlavosti, tímto hasičským testem neprošel.

Labouristický poslanec za Tottenham v Londýně David Lammy se vyjádřil, že je to "upřímně řečeno šokující", že dosud není jasné, kolik lidí zahynulo v londýnském věžáku Grenfell Tower. Labouristický stínový ministr financí John McDonnell řekl, že 79 dosud identifikovaných obětí bylo "zavražděno politickými rozhodnutími". 

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Politikové z EU: Britská nabídka práv pro občany EU žijící v Británii je nedostatečná

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Vedoucí politikové z Evropské unie charakterizovali počáteční britskou nabídku na ochranu občanských práv občanů z EU žijících v Británii jako mlhavou a nedostatečnou. Poukázali na to, že Británie musí udělat víc.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, se v pátek vyjádřil: "Toto je první nabídka, ale tento krok nestačí." Na dotaz, zda je mu jasnější, jaký brexit Británie chce, odpověděl Juncker lakonicky: "Ne."

Saúdská Arábie chce donutit Katar, aby zrušil nezávislou televizní stanici Al Jazeera

23. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Saúdská Arábie a další státy v Perském zálivu především požadují, aby Katar umlčel svou silně sledovanou, nezávislou televizní stanici Al Jazeera. Je to mezi třinácti požadavky, které Saúdská Arábie a další státy v Perském zálivu vznesly na Katar, pokud mají zrušit svou blokádu této země. 

Stranící pučista se slovníkem dlaždiče jako arbitr?

23. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Prezident snaživě usiluje o podporu Babišova ANO v blížících se prezidentských volbách. Ty se musejí uskutečnit nejpozději 2. - 3. února 2018. Nejnověji vzkázal premiéru Sobotkovi, jenž opustil funkci předsedy ČSSD a po podzimních parlamentních volbách v čele vlády skončí, že se chová "jako svině" ZDE.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Proč neuspěl návrh zákona o sociálním bydlení

22. 6. 2017 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut


Česká republika je vázána Evropskou chartou místní samosprávy, která obsahuje pravidla, na nichž má být postavena místní samospráva. Charta zdůrazňuje dvě základní výchozí teze: místní společenství jsou jedním z hlavních základů demokratického systému a právo občanů podílet se na řízení veřejných záležitostí je jedním z demokratických principů, jež jsou uznávány všemi členskými státy Rady Evropy. Členské státy pak vycházejí z toho, že právě na místní úrovni může být toto právo nejsnáze vykonáváno a místní orgány, vybavené reálnou působností a odpovědností, mohou zajistit správu efektivní a blízkou občanům. Cílem je dosáhnout stavu, kdy se lidé budou podílet, v co největším rozsahu, na chodu věcí veřejných. Tohoto stavu lze dosáhnout tak, že právě na místní úrovni mohou odpovědná společenství občanů vést správu s přihlédnutím k nutnosti decentralizace státní moci.

"Nejde o trestný čin, ale o náhodnou souhru nepředvídatelných událostí"

22. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Policie trestní oznámení Dětí Země o sesuvu na D8 odložila

Tisková zpráva

Policie ČR v Praze 4 z Odboru obecné kriminality informovala Děti Země, že jejich trestní oznámení ze dne 6. června 2016 proti neznámým osobám, které mohly zavinit sesuv zeminy, jenž dne 7. června 2013 zničil 200 metrů železniční trati č. 097 a zasypal stejně dlouhou rozestavěnou část dálnice D8 v Českém středohoří, bylo odloženo, neboť nešlo o trestný čin. Podle ní projektování i výstavba dálnice proběhly odborným a zákonným způsobem, takže sesuv a miliardová škoda je jen náhodným přírodním úkazem.

Znovu od samého začátku: Proč je opravdu nepřijatelné šířit na webu rasistickou nenávist

22. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Určitou míru zájmu od čtenářů vyvolala moje glosa, že když zadáte do vyhledávače Google české slovo "muslimové", objeví se vám daleko nenávistnější obrázky a texty, než když zadáte anglické slovo "muslims". Čtenáři namítali, že Google jedná pasivně, podle algoritmů, a pouze odráží, co je ve společnosti. Bylo by tedy prý nesprávné nenávistné a lživé materiály cenzurovat.

Obávám se, že zvlášť v dnešní situaci jsou tito čtenáři opravdu mimo.

V noci z neděle na pondělí zaútočil nezaměstnaný Walesan dodávkou na skupinu muslimů v Londýně, vjel do nich na chodník a osm z nich zranil. Vykřikoval, že chce zabíjet muslimy. Byl samozřejmě na místě zatčen. Britská policie posílila bezpečnostní hlídky před anglickými mešitami.

Uprostřed týdne napsal na Twitteru syn majitele půjčovny automobilů a dodávek ve Walesu, kde si atentátník dodávku, s níž vjel do lidí, vypůjčil, že "je škoda, že půjčovna nepůjčuje veřejnosti tanky, protože 'konečné řešení' by v takovém případě bylo daleko efektivnější".

Nenechme se svést na scestí pištci z Rakká

22. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Teroristický útok v Londýně, při němž řidič dodávky najel do davu muslimů před mešitou, jako by vypadl z manuálu teroristů z Daeše, třebaže nešlo o rychlokvašeného džihádistu, ale o rozhořčeného islamofoba. Snaha přenést perverzní ideologii tohoto kultu ze syrské a irácké pouště do ulic západních velkoměst, a vytvořit tak zdání apokalyptického zápasu mezi nevěřícími a „pravými muslimy“, je vpravdě jedinou účinnou zbraní džihádistů, neboť dny jejich kvazichalífátu  jsou sečteny. Je teď čistě na nás, zda přistoupíme na tuto zvrácenou hru, či těmto svodům odoláme.  

Je důležité zdůrazňovat, protože do českého prostředí se to jaksi z důvodů záměrně lživé manipulace veřejnosti nedostává, že všechny nedávné atentáty v  Británii vedly ke vzniku obrovské vlny solidarity veřejnosti ze všech etnických, kulturních a náboženských skupin. Solidaritu s muslimy vyjádřili křesťané, židé, síkhové i ateisté. Při útoku dodávkou na muslimy u mešity ve Finsbury Park zasáhl místní imám a ubránil atentátníka před útoky napadených osob. Byl to právě tento muslimský duchovní, který je přesvědčil, aby se chovali pokojně a vyčkali příchodu policie.

Buranský sexismus v podání ČEZ

Stáž v Temelíně na základě "soutěže krásy"

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Státem vlastněná společnost ČEZ vyhlásila soutěž Maturantka energie. Stáž v jaderné elektrárně Temelín je podmíněna vítězstvím v soutěži krásy založené na digitálním hlasování. Připomeňme, že Univerzita Karlova se distancovala od podpory společenských stereotypů před třemi lety. V hlavách energetiků patrně však stále hoří, má panenko...

Antisemitismus v české kultuře je historický fakt

22. 6. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Jeden z největších českých historiků, Josef Pekař, píše v roce 1904 o situaci v Rusku takto:  

"[...] ruští revolucionáři jsou zrovna tak nástrojem, ano, výrobkem židovstva jako u nás sociální demokracie, židé mají všechno v rukou, z Berlína, Ženevy, Paříže, Londýna, New Yorku vycházejí povely. A stačilo nyní číst jen Neue Freie Presse a Berliner Tagblatt, aby člověk z radosti Izraele mohl soudit na vášnivý interes, jejž měli židi o smrti tohoto nenáviděného ruského nacionála [...]"  

Jen na vysvětlenou: dopis je adresován Jaroslavu Gollovi a oním nacionálem má pisatel na mysli carského ministra Vjačeslava von Pleve, ředitele hrůzné Ochranky, který byl 28. července 1904 zavražděn dvojicí eserů.  

Měli bychom si konečně my Češi přiznat, že antisemitismus tvoří daleko hlubší a stálejší komponentu naší kultury, než bychom si snad přáli vidět. Na ojedinělou úchylku je toho v české kultuře až příliš. Bohužel.

P.S. Mou snahou není Pekaře moralizovat, ale upozornit na fakt, že antisemitismus je prokazatelně součástí české kultury. Z dnešního pohledu je to nemilé a čte se to strašně, ale historicky je to fakt.

29713

Zrcadlení intelektuálního příšeří v narcistních billboardech pana Bernarda

Jsem ignorant a jsem na to pyšný

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Feministické hnutí bylo jedním z pilířů vývoje demokracie v našem státě. V minulosti nám mj. přineslo všeobecné volební právo pro ženy, zlepšení pracovních podmínek žen či legislativní i společenské změny v oblasti domácího násilí. K důležitým historickým osobnostem českého feministického hnutí patřili například i Františka Plamínková, T. G. Masaryk či Vojtěch Náprstek." Krom jiného i toto píšou zástupci iniciativy Stínová rada pro reklamu v otevřeném dopise majiteli pivovaru Bernard. Ten se - v reakci na sexistické reklamy jeho podniku - rozhodl opatřit idealizované postavy žen zobrazených v pozicích sexuálních objektů opatřit svým obličejem. Billboardy zároveň nesou posměšný podtitul "feminist edition". Produkt podnikatelského myšlení kvazi - liberálních 90. let, "divoch" z intelektuálně ochuzeného koncentračního tábora vytěsňujícího mnohá témata do oblasti tabu, jenž svůj úspěch, stejně jako řada jiných, pochopil jako oprávnění projikovat svou omezenost do veřejného prostoru a utvářet ho tak - v tomto případě doslova - k obrazu svému. Narcistní posedlost, s jakou pan Bernard doznává, že leccos nepochopil, je zajímavým mementem o tom, kterak vzniká sociální realita. Respektive kterak se její určité prvky, ukryté v intelektuálním příšeří politicky nekorektního humoru zrcadlí ve veřejném prostoru.

Třetí nejčastější příčinou dětské úmrtnosti v USA je střelba

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Máloco dokáže tak zlomit srdce jako příběhy dětí, které byly zraněny nebo zabity střelbou. Není těžké je najít: Jen v červnu v Jižní Karolíně šestiletý syn nešťastnou náhodou zastřelil čtyřletého, v Indianě otec náhodou zastřelil devítiletou dceru a osmiletý chlapec z Mississippi byl nešťastnou náhodou střelen do hrudi. Jeho prarodiče ho odvezli do nemocnice, ale o 45 později zemřel. Naneštěstí seznam zastřelených dětí pokračuje.

Jak firma Google prohlubuje v ČR islamofobii

20. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků český výraz "muslimové". Objeví se vám série nepřátelsky, nenávistně a cize vyhlížejících lidí. Google šokujícím způsobem dokonce najde i na stránkách islamofobního serveru IVČRN fotografii asi stovky mrtvol, které uhořely při katastrofě tankeru vezoucího benzín v Nigérii r. 2012, kdy se lidi po jeho havárii snažili nabírat do krajiny rozlitý benzín, a ten pak explodoval. IVČRN připisuje tuto katastrofu iracionálně muslimům.

Google nic nekoriguje - nechává islamofobní nesmysly fungovat.

Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků anglický výraz "muslims". Soubor fotografií, který se vám objeví, je daleko normálnější. Procento islamofobních obrázků, vyjadřujících nenávist je daleko menší. Objeví se vám množství fotografií, zdůrazňujících vstřícnost a přátelskost muslimů a islámské komunity.

Mezinárodně šíří tlak, aby velké digitální firmy jako Google konečně začaly zasahovat proti šíření nenávisti na svých sítích. Kdy to začne dělat Google v České republice a kdy vyloučí ze svého vyhledavače například IVČRN?

K tomu: Na Západě probíhá ostrá debata, v jejímž rámci jsou internetové firmy jako Google, Facebook a Twitter ostře kritizovány, že nezasahují proti nenávistným, lživým a rasistickým materiálům na svých sítích. Připravují se zákonná opatření, která donutí digitální firmy, aby nenávistný obsah odstraňovaly. Nejdále jsou tato opatření v Německu a v Británii.

Facebook a Twitter jsou zneužívány k rozsáhlé politické manipulaci občanů

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Studie ze sedmi zemí zjistila, že jednotlivci i vlády systematicky zneužívají sociálních sítí k šíření lží, dezinformací a propagandy


V Rusku je 45 procent vysoce aktivních účtů na Twitteru automatických, provozují je roboti. Na Tchajwanu vedly tisíce zkoordinovaných, i když nikoliv plně zautomatizovaných účtů šířících propagandu z komunistické Číny kampaň proti tchajwanské prezidentce Tsai Ing-wen. Sociální sítě jsou mezinárodním bojištěm pro špinavou politiku, zjistil soubor studií z Oxfordské univerzity.

Neposílejte mi časopis Naše Praha

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Již delší dobu dostávám jako jistě i spousta dalších Pražanů do schránky vydání občasníku Naše Praha, který v rámci sítě Český domov vydává společnost Strategic Consulting s.r.o., která se mimo vydavatelské činnosti zabývá například i lobbyingem, či PR. Obvykle již pohled na titulní stranu časopisu, vyznačující se mnohdy až urážlivým citátem (záměrně?) vytrženým z kontextu rozhovoru s kdovíjakou celebritou uvnitř listu, mě odradí abych ho vůbec otevřel, píše Svatopluk Nevrkla.

Sýrie: Ze země uprchlo pět milionů lidí a polovina z nich jsou děti

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Úterý je Světový den uprchlíků
 

Syrská uprchlická krize je snad největší humanitární krizí od ukončení druhé světové války. Ze Sýrii uprchlo více než 5 milionů lidí a více než 2,4 miliony z nich jsou děti. Dalších mnoho milionů lidí bylo vyhnáno ze svých domovů v Sýrii, ale setrvávají na území své země.

V prvním čtvrtletí roku 2017 se registrovalo jako uprchlíci dalších 250 000 Syřanů. Celkový počet syrských uprchlíků v zahraničí dosáhl 5,1 milionu lidí, uvádí Úřad OSN pro uprchlíky UNHCR.

Největší počet syrských uprchlíků, tři miliony, je v Turecku. Od února 2017 jejich počet vzrostl o dalších 47 000.




Uprchlíci jsou podle oficiální definice osoby, které byly nuceny uprchnout z domova a ze své země, protože je ohrožen jejich život a jejich svoboda.

Proud syrských uprchlíků vznil po začátku občanské války v Sýrii r. 2011. Arabské jaro v Tunisku, v Egyptě a v dalších arabských zemích vyvolalo v Sýrii protesty, které začala krutě potlačovat syrská armáda. V Sýrii vznikla občanská vláda a země propadla složité válce mezi vládou, vzbouřeneckými skupinami a zahraničními mocnostmi.

Největší počty uprchlíků přijaly Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt. Další státy v Perském zálivu, včetně Saúdské Arábie, Ománu, Sjednocených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrainu a Kataru, také přijaly statisíce uprchlíků, avšak neuznávají uprchlický status, protože nepodepsaly konvenci o poskytování azylu uprchlíkům.

Jsou všichni syrští uprchlíci v Evropě? ZDALEKA NE!


Více než 65 milionů lidí bylo nuceně vyhnáno v roce 2016 ze svých domovů. Je to největší počet, jaký kdy byl zaznamenánm:


Radujme se již z (po)volebních perspektiv?

20. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 


Agentura STEM podle svých posledních výsledků (jak mnozí z nás buďto vědí, anebo tuší) přiřkla hnutí ANO již takové procento příznivců, že by to již v počtu poslanců do Parlamentu ČR vydalo skoro na jejich polovičku; tj. 92 mandátů z 200 (a 32,8 %). Pro ČSSD – až na třetím místě – jenom těch procent je nyní pouze 11,4 %! Pouhá třetina voličů vůči novému pretendentu na příští vládní trůn; o zakřiknutém postavení v poslanecké sněmovně taky (ne)mluvě. Je za takových okolností vůbec ještě nějaký záchranný pás pro ČSSD jako teoreticky potenciálního pretendenta na vládní trůn? (Ne že by byla čáka na možné vítězství pro ČSSD v těch volbách na blízký a viditelný dohled!)

Teroristu zachránil hrdinný imám

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Teroristu, na něhož se vrhli rozzuření přítomní, poté, co do nich najel v noci na neděli na pondělí v londýnské čtvrti Finsbury Park, zachránil "hrdinný imám", jak píše britský deník Metro. Přesvědčil lidi, aby na teroristu neútočili a aby byl předán policii.




Bulvární pravicový The Sun: Imám zachránil maniaka útočícího na mešitu:





Daily Mirror: Hrdina z mešity:




Útočník byl sedmačtyřicetiletý Darren Osborne z velšského Cardiffu. Policie zaznamenala nárůst pravicového extremismu:





V pátek večer se konala ve Finsbury Park obrovská vigilie, kterou navštívili občané všech ras a vyznání:





Britská vláda konstatovala, že nebude tolerovat hate speech a islamofobii. Mnoho lidí na sociálních sítích poukazuje na to, že nenávist a islamofobii systematicky šíří protibritské ultrapravicové listy Daily Express a Daily Mail, vlastněné oligarchy, žijícími v daňových rájích:




Ministr britské konzervativní vlády Sajid Javid, sám muslim, zdůraznil, že vláda nebude tolerovat vyjadřování nenávisti vůči muslimům. Začněte zásahem proti ultrapravicovému tisku, apelují na něho občané:


Průzkum veřejného mínění: Nejvstřícnější jsou Evropané vůči muslimům v Británii a ve Španělsku

20. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Dvě třetiny Evropanů zastávají názor, že Evropská unie by měla vůči Británii zaujmout ohledně brexitu tvrdý postoj. 65 procent dotazovaných osob v Belgii, v Německu, v Řecku, ve Španělsku, ve Francii, v Itálii, v Rakousku a v Polsku vyjádřilo názor, že zatímco by EU měla udržovat s Británii dobrý vztah, neměla by slevit ze svých základních principů.

Zvolení proevropského centristy Emmanuela Macrona ve Francii vedlo k podstatnému nárůstu popularity Evropské unie. Ekonomika eurozóny nyní také roste rychleji než ekonomika Británie či USA.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22683