Jak firma Google prohlubuje v ČR islamofobii

20. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků český výraz "muslimové". Objeví se vám série nepřátelsky, nenávistně a cize vyhlížejících lidí. Google šokujícím způsobem dokonce najde i na stránkách islamofobního serveru IVČRN fotografii asi stovky mrtvol, které uhořely při katastrofě tankeru vezoucího benzín v Nigérii r. 2012, kdy se lidi po jeho havárii snažili nabírat do krajiny rozlitý benzín, a ten pak explodoval. IVČRN připisuje tuto katastrofu iracionálně muslimům.

Google nic nekoriguje - nechává islamofobní nesmysly fungovat.

Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků anglický výraz "muslims". Soubor fotografií, který se vám objeví, je daleko normálnější. Procento islamofobních obrázků, vyjadřujících nenávist je daleko menší. Objeví se vám množství fotografií, zdůrazňujících vstřícnost a přátelskost muslimů a islámské komunity.

Mezinárodně šíří tlak, aby velké digitální firmy jako Google konečně začaly zasahovat proti šíření nenávisti na svých sítích. Kdy to začne dělat Google v České republice a kdy vyloučí ze svého vyhledavače například IVČRN?

K tomu: Na Západě probíhá ostrá debata, v jejímž rámci jsou internetové firmy jako Google, Facebook a Twitter ostře kritizovány, že nezasahují proti nenávistným, lživým a rasistickým materiálům na svých sítích. Připravují se zákonná opatření, která donutí digitální firmy, aby nenávistný obsah odstraňovaly. Nejdále jsou tato opatření v Německu a v Británii.


22. 03. 2017 Google se omluvil až poté, co jeho šéfy seřvali na britské vládě
8. 03. 2017 Inzerenti budou mít větší kontrolu nad zobrazovaným obsahem
18. 03. 2017 Google vydělává na nenávisti, varují britští poslanci
17. 03. 2017 Google nechává antisemitská videa na YouTube
16. 03. 2017 Google bude označovat nenávistný a konspirační obsah
15. 03. 2017 Britský poslanec: Ředitelé firem Twitter, Google a Facebook jsou "k...

0
Vytisknout
11565

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017