Rozhovor Britských listů 115:

Slovanská zádumčivost je překážkou úspěchu Čechů v Americe

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Josef Švéda, Země zaslíbená, země zlořečená.  Příbram: Pistorius & Olšanská, 2016. 435 stran. ISBN 78-80-87855-40-9 

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Josefem Švédou, autorem knížky Země zaslíbená, země zlořečená, která se zabývá tím, jak píší od devatenáctého století až do současnosti čeští autoři o Spojených státech a jaké mýty si v souvislosti s vlastní českou identitou o USA konstruují. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děsivé scény ve Středozemním moři

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Reportér Channel Four News Paraic O'Brien je na jedné záchranné lodi ve Středozemním moři nedaleko libyjských břehů. Záchranné lodě jsou naprosto zahlceny, nejsou schopny jednat. Přicházejí obrovské počty uprchlíků. V mnoha jejich očích je skutečné trauma:

Scéna, kterou jsem dosud nikdy nezažil: 2 patrové lodi (1400 osob přibližně), dva dřevěné čluny (600 osob), četné gumové čluny (?) a nevládní organizace: 



Hrozí skutečně vážný humanitární incident:

 Listening on radio to other NGOs - ships rapidly reaching capacity. Today: feeling of potential for major humanitarian incident #sea4news pic.twitter.com/vcDSsJWaUP



OSN: V roce 2017 dosud přišlo 84 000 uprchlíků. Podle toho, co vidím, bude nutno ty údaje dramaticky revidovat směrem nahoru:



Jak bude tenhle chlapeček vyprávět o tom, co vidí?



Na lodi není k hnutí. Lidi lezou přímo z vody:



Další děsivé podrobnosti ZDE
 

EU hrozí firmě Google rekordní pokutou 2,4 miliardy euro za manipulaci trhu

27. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Brusel tvrdí, že Google zneužíval své převahy na trh k manipulaci výsledků svého vyhledávání tak, aby to zvýhodňovalo jeho vlastní internetové nákupní služby   

Evropští regulátoři dali Googlu 90 dní na to, aby ukončil svou protizákonnu činnost, jinak bude muset zaplatit pokutu ve výši 5 procent každodenního obratu své firmy Alphabet.

Komisařka EU Margrethe Vestager, která odpovídá za dohled nad konkurenční politikou, uvedla: "Google zneužíval své převahy na trhu k prosazování svých vlastních služeb a informace o konkurenci umisťoval na nižší pozice.  To je podle protitrustových zákonů EU protizákonné.

Hrozba pokutou je důsledkem sedmiletého vyšetřování, vedeného proti firmě Google.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Právo dnes nepravdivě informuje, že Mayová nabídla občanům EU stejné podmínky, jako mají Britové

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Deník Právo přinesl v úterý nepravdivou informaci, že podle nabídky britské premiérky Theresy Mayové mají občané EU, žijící v Británii, získat tatáž práva jako samotní britští občané.

Není to pravda. Občané Evropské unie nebudou mít právo účastnit se voleb v Británii. Na rozdíl od britských občanů (v Británii neexistují občanské průkazy) se budou muset registrovat a nosit "občanské průkazy".

Sociální média zintenzivňují své úsilí proti extremistickému materiálu

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta




Facebook, YouTube, Twitter a Microsoft oznámily v pondělí, že ustavují globální pracovní skupinu, která bude společně usilovat o odstraňování extremistických a teroristických materiálů ze svých platforem.

V reakci na nátlak od vlád v Evropě i v USA po řadě extremistických útoků firmy uvedly, že budou sdílet technická řešení pro odstraňování teroristického materiálu, budou financovat výzkum jak bojovat proti nenávistnému materiálu na internetu a budou těsněji spolupracovat s experty na terorismus.

OSN: Útoky Theresy Mayové na lidská práva jsou darem pro despoty

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




Zeid Ra’ad al-Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, kritizoval britskou kulturu očerňování institucí mezinárodního práva, které jsou dnes vážně ohroženy

Šéf OSN pro lidská práva kritizoval britskou premiérku Theresu Mayovou za její výroky po nedávných teroristických útocích. Obvinil ji, že nabídla "dar" všem despotům, kteří "bezostyšně porušují lidská práva pod záminkou boje proti terorismu". V důrazném projevu v Londýně hovořil princ Zeid Ra’ad al-Hussein o svých obavách, že současná atmosféra v Británii a v USA ohrožuje zákony, zakořeněné v poválečném období naděje a smíření. 

Premiérka Mayová se nedávno šokujícím způsobem vyjádřila, že zákony hájící lidská práva musejí být zrušeny, pokud by byly "překážko" v boji proti terorismu. Tyto její výroky charakterizoval Hussein jako "vysoce politováníhodné" zejména proto, že vyvolávají úzkost ve veřejnosti. 

Babiš vítězí díky neschopné pravici

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Demokracie stojí na tom, že umíte oslovit voliče a získat je, že je prostě vezmete nebezpečným lidem. Pokud toto selže, pak demokracie pomalu nebo i rychle zahyne

Dovolte mi pár poznámek k nejnovějšímu průzkumu stranických preferencí (CVVM). Bohuslav Sobotka se před časem nechal vtáhnout pravicovou opozicí do souboje s Andrejem Babišem – a od počátku věděl, že to je dost beznadějné, proto vytáhl zoufalý krok: demisi celé, tehdy poměrně populární vlády.

Došlo k tzv. vládní krizi a vzpomínám si, jak se tehdy říkalo, že Sobotka je chytrý, že to má v rukou, že Babiše porazí. U mnoha lidí, zejména příznivců pravice, to vyvolávalo nadšení. Ano, Sobotka podle mne celkem obstál ve střetu s prezidentem Zemanem, ve střetu s Babišem ale nikoli. Bylo to zoufalství za zoufalstvím, které pod krutou realitou průzkumů stranických preferencí vedlo až k rozpadu vedení celé strany.


Básník Ben Okri: Chcete-li vidět, jak umírají chudí...

27. 6. 2017

čas čtení 2 minuty





Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte do Grenfell Tower.
Prohlédněte si ten věžák a ať sen o změně světa rozkvete.
Místní lidi mu říkají krematorium.
Odhalilo to skryté proudy naší doby.
Chudé, kteří si mysleli, že když budou hlasovat pro bohaté, tak je to zachrání.
Chudé, kteří věřili všemu, co se píše v novinách.
Chudé, kteří naslouchali se svými obavami.
Chudé, kteří žijí ve svých pokojích a snech o budoucnosti svých dětí.
Chudí jste vy a já.
Vy ve své květinové zahradě
a ve svém domě knih, kteří se díváte zdaleka na osud,
který se přibližuje s jiným jménem.
Někdy stačí záběr, aby se národ probudil ze své tajné hanby.
A tady je to každé jméno někoho upáleného.
Na schodech nebo ve svém pokoji. Netušili, za co umírají,
anebo jak byli zrazeni.
Nezemřeli, když zemřeli,
k jejich smrti došlo dávno předtím.
Došlo k ní v myslích lidí, kteří je nikdy neviděli.
Došlo k tomu v maržích zisku.
Došlo k tomu v zákonech.
Zemřeli, protože bylo možné šetřit a vydělávat peníze.
Ti, kteří žijí, jsou nyní mrtví.
Ti, kteří dýchali, nyní byli donuceni uprchnout z živoucí země.
Chcete-li vidět, jak umírají chudí, přijďte se podívat do Grenfell Tower.
Podívejte se na ten věžák a ať rozkvete sen, který změní svět.
Musíte porozumět těm číslům,
protože duch žije tam,
kde pravda nemůže zabíjet.
Deset milionů vydali na falešné obložení,
v ohni, kde stovky lidí přišly o všechno, co měly. 
Pět milionů bylo nabídnuto na pomoc.
To by mělo způsobit, že národ změní své přesvědčení.
Obraz rodí život
a obraz zabíjí.
Srdce se projevuje
mimo politickou manipulaci.
V tomto věku škrtů
umírají chudí za bohatství jiných.
Školky a knihovny mizí z této země.
Divná doba vzniká na pobřeží.
Meč osudu visí nad hluchotou moci.
Jděte se podívat do toho věžáku
a nechť rozkvete myšlenka o změně světa.

¡No pasarán! Brazilský prezident byl oficiálně obviněn z korupce

27. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta



Brazilský generální prokurátor Rodrigo Janot předložil Nejvyššímu soudu v pondělí obžalobu proti prezidentu Michelu Temerovi. V oficiálním prohlášení konstatoval Janot, že "bezpochyby" spáchal brazilský prezident nejrůznější korupční zločiny, včetně toho, že přijal úplatek ve výši 150 000 dolarů od Joesleyho Batisty, vlastníka maso zpracovávající firmy J&F. Avšak Temer se vyjádřil, že "nic ho nezničí".

Mayová poskytla severoirským fundamentalistům 30 miliard Kč, aby se udržela u moci

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta





Skotsko, Wales a anglické regiony zuří nad tím, že Theresa Mayová poskytla severoirským protestantským fundamentalistům ze strany Demokratických unionistů úplatek ve výši 1 miliardy liber (30 miliard Kč), aby umožnili její vládě fungovat.  Mayová po nedávných volbách nemá v parlamentě  většinu a musí spoléhat na irské protestantské fundamentalisty, kteří zakazují v Severním Irsku potraty, popírají globální oteplování a nenávidí homosexuály a zakazují jejich sňatky

Kritikové také poukazují na to, že tento úplatek je pouze začátek, neboť demokratičtí unionisté budou požadovat další a další peníze za svou podporu britských konzervativců. Zuří velšský premiér Carwyn Jones i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Ta se vyjádřila: "Uzavřením této ostudné, špinavé dohody ukázali toryové, že se nezastaví před ničím, aby se udrželi u moci - dokonce obětují i základní principy britské decentralizace." Úplatek totiž bude Severnímu Irsku vyplacen mimo tzv. Barnettovu formuli, která upravuje financování decentralizovaných vlád jednotlivých britských národů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Americký Nejvyšší soud částečně schválil Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany muslimských zemí

27. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Americký Nejvyšší soud rozhodl, že bude posuzovat legálnost Trumpova kontroverzního zákazu vstupu do USA pro občany muslimských zemí, avšak dočasně tento zákaz částečně povolil

Nejvyšší soud rozhodl, že devadesátidenní zákaz vstupu do USA pro občany Íránu, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu a 120 denní suspendování amerického programu přijímání uprchlíků může být uplatněn vůči osobám, "které nemají prokazatelný bona fide vztah s nějakou osobou či institucí v USA". 

Pozitivní stránka nezvládnutých emocí Miloše Zemana

26. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už jen málokdo si dneska vzpomene, jak důstojně se snažil Miloš Zeman vystupovat před minulými prezidentskými volbami. To byl ale už dlouho mimo politiku a snažil se nasednout na vlnu protinečasovské nálady v zemi jako slušný protipól nestoudné pravice. Věděl velmi dobře, že i když si český lid rád sprostě zanadává v hospodách, na Hradě vulgárnost nechce. Dnes je tomu jinak, dnes je už Miloš Zeman ve vleku sebedestrukce.

Theresa Mayová a svatý grál

26. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Sžíravou parodii britské premiérky Theresy Mayové  na motivy filmu Monty Python a svatý Grál vytvořila australské televize ABC:


Německé kurvy, homosexuální tiskaři, Rakušan, jemuž způsobili infarkt, a důchodci, kteří kvůli pokročilému věku nemají nárok na odškodné

26. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Fotografie: "Smrt nepřátelům vlasti!" Nápis na uniformě některých polských policistů.


"Nová éra vznikla v Evropě. Toto je éra bezostyšných zrádců, 'německých kurev', pátých kolon, totalitářů, zkorumpovaných alkoholiků, levičáckých a fašistických polovojenských oddílů, ztracených kosmopolitů bez vlasti, otců a matek, věřících v 'kulturní pohlaví', erotomaniaků, sexuálních patologií a politické korektnosti, vrahů dětí a rodičů, homosexuálů v těsných kalhotách, růžových balerín, lidí, kteří adoptují včely, stromy a opice, politických vyděračů a milovníků islámů a koz, satanistů, vrahů Boha a feťáků, gendristického terorismu, hráčů politického baseballu, lhářů, politiků bez vlastností a bez cti. To je zločin, páchaný na naší Evropě. Jedině katolické Polsko zůstává pevné a brání se. Maďarsko také," napsala na Facebooku Krystyna Pawłowiczová, poněkud známá poslankyně strany Právo a spravedlnost.

Terorismus a islám, aneb co v Českém rozhlase nezaznělo

26. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Minulý týden jsem se spolu s Jiřím Pehe, Erikem Bestem a Romanem Jochem na stanici Český rozhlas Plus zúčastnil komentátorské debaty, kterou moderoval Tomáš Procházka. Hovořilo se o postbrexitovém směřování Velké Británie a souvislostech mezi terorismem a islámem. Ač převládl názor, že islámská víra není hnacím motorem teroristických útoků v Evropě, za nimiž stojí džihádisté či kvazi-džihádisté, v diskusi nezazněla některá zásadní fakta, jež mohou osvětlit nejedno nedorozumění.    

Většinu teroristických útoků v USA nepáchají muslimové, ale ultrapravicoví teroristé

25. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Investigative Fund z Nation Institute a server Reveal z Centra pro investigativní zpravodajství zkoumaly 201 oficiálně uznaných teroristických incidentů, k nimž došlo v USA od roku 2008 do roku 2016.

Studie zjistila, že pravicoví extremisté zorganizovali téměř dvakrát tolik teroristických incidentů než domácí islamističtí teroristé.

Zpráva identifikovala 63 incidentů, ispirovaných politickou ideologií, kterou prosazují takové organizace jako Islámský stát.

Pravicoví extremisté, často bělošští supremacisté, však za totéž období zorganizovali a spáchali 115 teroristických incidentů.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Od zákazu kouření ve veřejných místnostech v Anglii před deseti lety poklesl počet úmrtí na srdeční choroby o více než 20 procent

25. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Kuřáci mladší 35  let nyní méně častěji umírají na infarkty od té doby, co se v Anglii před deseti lety přestalo kouřit v hostincích a restauracích


Počty úmrtí na infarkty a mrtvice způsobené kouřením dramaticky poklesly od té doby, kdy bylo v Anglii v roce 2007 zakázáno kouřit ve veřejných místnostech.

Z nově zveřejněných statistick vyplývá, že počet kuřáků starších 35 let, kteří umírají na infarkty a další srdeční choroby od roku 2007 poklesl o více než 20 procent a počet úmrtí na mrtvice poklesl o téměř 14 procent.

"Oh, Jeremy Corbyn!!" Šéfu Labouristické strany se dostalo nadšených ovací na festivalu v Glastonbury

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


"Rád bych tu ocitoval jednoho svého oblíbeného básníka, Percy Bysshe Shelleyho, který napsal začátkem 19. století velmi mnoho básní a široce cestoval po Evropě. Ale verš, který se mi líbí nejvíc, je tento:

'Povstaňte jako lvi po spánku
v neporazitelném počtu
Setřeste své řetězy
k zemi jak rosu
která na vás ve spánku spadla -
Vás je mnoho -
jich je pár.'

Cituju Shelleyho, protože inspiroval, stejně jako nás inspiruje tolik jiných lidí.
Jsem hrdý, že jsem v Glastonbury,
protože inspiruje tolik hudebních festivalů po celé zemi.
Spojme se a uznejme,
že jiný svět je možný,
pokud se spojíme -
a pochopíme, pochopíme moc, kterou máme,
a dokážeme vytvořit tu slušnou lepší společnost,
kde na každém záleží a chudí lidé jsou ve svých životech obohaceni,
a ostatním z nás je tak zajištěno jejich obohacením bezpečí.
Děkuji vám mnohokrát, Glastonbury. Děkuji, že jste mě sem dnes pozvali. Jsem hrdý, že tu mohu být. Děkuji vám, Glastonbury."

(Obrovské ovace)

Dav skanduje:

"Oh, Jeremy Corbyn! Oh, Jeremy Corbyn!"



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Obama dostal závažnou informaci o Putinově hackerství amerických voleb, nejednal

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Loni v srpnu obdržel Barack Obama "výzvědnou   bombu" od CIA. Ta ho varovala, že ruský prezident Vladimír Putin přímo řídí hackerskou kampaň, jejímž cílem je zmanipulovat americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Zjistil to deník Washington Post, který zároveň informuje o tom, že Obama uvažoval o zveřejnění výzvědných informací, které by Putina ztrapnily, a o umístění "kybernetických zbraní" v ruské infrastruktuře, ale nakonec se rozhodl udělat jen naprosté minimum.

Brexit po roce: "Buďte víc vlastenečtí!"

24. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Paul Mason: Podvodnice se setkala se skutečnou novinářkou:





Členka britské Konzervativní strany, zastánkyně brexitu a a předsedkyně Dolní sněmovni  Andera Leadsom reagovala na kritiku novinářky z BBC, že strategie britské vlády ohledně brexitu je nekompetentní chaos, požadavkem, aby se "chovala víc vlastenecky":

Novinářka: "Zastáváte vyjednávací pozici, která je naprosto nejasná. Upozornil vás na to předseda Evropského parlamentu. Máme politický systém, který je nestabilní. Mnoho lidí je přesvědčeno, že je náš ekonomický systém neférový. Životní úroveň klesá. Na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde dobře?"

Andrea Leadsom: No, vlastně, je to zajímavé. Ono se dá očekávat, že někdo, kdo stojí v jádru organizace EU, že bude bojovat proti Británii.

Novinářka: Ale na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde opravdu dobře?"

Andrea Leadsom: Ale evropští politikové mají velký zájem na tom, abychom spolu udrželi silné styky. A to my taky uděláme. A důležití jsou v tom ti volení politikové.

Novinářka: Ale vždyť vy ani nemáte dohodu se severoirskou stranou Demokratických unionistů. Vždyť se nám smějí a říkají, že jsou schopni naprosto ignorovat britské postoje, ať Mayová teď předloží cokoliv.

Andrea Leadsom: No, to zjevně vůbec není pravda, že. Angela Merkel se vyjádřila, že to je zajímavý začátek. Mark Rutte řekl, že se k tomu staví docela pozitivně a optimisticky. Různí evropští politikové, volení politikové, říkají, že je to dobrý začátek. Samozřejmě, je velmi brzo, ale bylo by velmi nápomocné...

Novinářka: Vždyť je to už rok...

Andrea Leadsom: Bylo by velmi nápomocné, kdyby byli novináři trochu víc vlastenečtí. Země udělala určité rozhodnutí. Vláda je rozhodnuta to rozhodnutí splnit.

Novinářka: Vy mě obviňujete, že se chovám nevlastenecky? Proto, že zpochybňuju, jak vám jde vyjednávání? A že se ptám, jestli vyjednáváte z pozice síly, kterou Mayová chtěla?

Andrea Leadsom: Já vás neobviňuju z ničeho, Emily. Prostě jen říkám, že se jako celá země všichni musíme stmelit. Před rokem jsme se rozhodli odejít z Evropské unie. Máme velmi silnou pozici. Jsme velmi dobře připraveni na vyjednávání. A musíme to teď dělat.

John Simpson, nestor britského televizního novinářství:

"Je deprimující, že Andrea Leadsomová napodobuje sovětský názor na televizní novinářství: že má povinnost být 'vlastenecké'- tedy podporovat názor vlády."


Odstupující šéf liberálnědemokratické strany Tim Farron: "Tohle je nebezpečná hrozba svobodným médiím. Jak si dovoluje Andrea Leadsomová nařizovat tisku, co si má myslet. Tohle není román od George Orwella. Musí se za tyhle výroky omluvit a uvědomit si, že to, co řekla, je upřímně řečeno stupidní." ZDE

Stranící pučista se slovníkem dlaždiče jako arbitr?

23. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Prezident snaživě usiluje o podporu Babišova ANO v blížících se prezidentských volbách. Ty se musejí uskutečnit nejpozději 2. - 3. února 2018. Nejnověji vzkázal premiéru Sobotkovi, jenž opustil funkci předsedy ČSSD a po podzimních parlamentních volbách v čele vlády skončí, že se chová "jako svině" ZDE.

Proč neuspěl návrh zákona o sociálním bydlení

22. 6. 2017 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut


Česká republika je vázána Evropskou chartou místní samosprávy, která obsahuje pravidla, na nichž má být postavena místní samospráva. Charta zdůrazňuje dvě základní výchozí teze: místní společenství jsou jedním z hlavních základů demokratického systému a právo občanů podílet se na řízení veřejných záležitostí je jedním z demokratických principů, jež jsou uznávány všemi členskými státy Rady Evropy. Členské státy pak vycházejí z toho, že právě na místní úrovni může být toto právo nejsnáze vykonáváno a místní orgány, vybavené reálnou působností a odpovědností, mohou zajistit správu efektivní a blízkou občanům. Cílem je dosáhnout stavu, kdy se lidé budou podílet, v co největším rozsahu, na chodu věcí veřejných. Tohoto stavu lze dosáhnout tak, že právě na místní úrovni mohou odpovědná společenství občanů vést správu s přihlédnutím k nutnosti decentralizace státní moci.

Znovu od samého začátku: Proč je opravdu nepřijatelné šířit na webu rasistickou nenávist

22. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Určitou míru zájmu od čtenářů vyvolala moje glosa, že když zadáte do vyhledávače Google české slovo "muslimové", objeví se vám daleko nenávistnější obrázky a texty, než když zadáte anglické slovo "muslims". Čtenáři namítali, že Google jedná pasivně, podle algoritmů, a pouze odráží, co je ve společnosti. Bylo by tedy prý nesprávné nenávistné a lživé materiály cenzurovat.

Obávám se, že zvlášť v dnešní situaci jsou tito čtenáři opravdu mimo.

V noci z neděle na pondělí zaútočil nezaměstnaný Walesan dodávkou na skupinu muslimů v Londýně, vjel do nich na chodník a osm z nich zranil. Vykřikoval, že chce zabíjet muslimy. Byl samozřejmě na místě zatčen. Britská policie posílila bezpečnostní hlídky před anglickými mešitami.

Uprostřed týdne napsal na Twitteru syn majitele půjčovny automobilů a dodávek ve Walesu, kde si atentátník dodávku, s níž vjel do lidí, vypůjčil, že "je škoda, že půjčovna nepůjčuje veřejnosti tanky, protože 'konečné řešení' by v takovém případě bylo daleko efektivnější".

Nenechme se svést na scestí pištci z Rakká

22. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Teroristický útok v Londýně, při němž řidič dodávky najel do davu muslimů před mešitou, jako by vypadl z manuálu teroristů z Daeše, třebaže nešlo o rychlokvašeného džihádistu, ale o rozhořčeného islamofoba. Snaha přenést perverzní ideologii tohoto kultu ze syrské a irácké pouště do ulic západních velkoměst, a vytvořit tak zdání apokalyptického zápasu mezi nevěřícími a „pravými muslimy“, je vpravdě jedinou účinnou zbraní džihádistů, neboť dny jejich kvazichalífátu  jsou sečteny. Je teď čistě na nás, zda přistoupíme na tuto zvrácenou hru, či těmto svodům odoláme.  

Je důležité zdůrazňovat, protože do českého prostředí se to jaksi z důvodů záměrně lživé manipulace veřejnosti nedostává, že všechny nedávné atentáty v  Británii vedly ke vzniku obrovské vlny solidarity veřejnosti ze všech etnických, kulturních a náboženských skupin. Solidaritu s muslimy vyjádřili křesťané, židé, síkhové i ateisté. Při útoku dodávkou na muslimy u mešity ve Finsbury Park zasáhl místní imám a ubránil atentátníka před útoky napadených osob. Byl to právě tento muslimský duchovní, který je přesvědčil, aby se chovali pokojně a vyčkali příchodu policie.

Buranský sexismus v podání ČEZ

Stáž v Temelíně na základě "soutěže krásy"

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Státem vlastněná společnost ČEZ vyhlásila soutěž Maturantka energie. Stáž v jaderné elektrárně Temelín je podmíněna vítězstvím v soutěži krásy založené na digitálním hlasování. Připomeňme, že Univerzita Karlova se distancovala od podpory společenských stereotypů před třemi lety. V hlavách energetiků patrně však stále hoří, má panenko...

Antisemitismus v české kultuře je historický fakt

22. 6. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Jeden z největších českých historiků, Josef Pekař, píše v roce 1904 o situaci v Rusku takto:  

"[...] ruští revolucionáři jsou zrovna tak nástrojem, ano, výrobkem židovstva jako u nás sociální demokracie, židé mají všechno v rukou, z Berlína, Ženevy, Paříže, Londýna, New Yorku vycházejí povely. A stačilo nyní číst jen Neue Freie Presse a Berliner Tagblatt, aby člověk z radosti Izraele mohl soudit na vášnivý interes, jejž měli židi o smrti tohoto nenáviděného ruského nacionála [...]"  

Jen na vysvětlenou: dopis je adresován Jaroslavu Gollovi a oním nacionálem má pisatel na mysli carského ministra Vjačeslava von Pleve, ředitele hrůzné Ochranky, který byl 28. července 1904 zavražděn dvojicí eserů.  

Měli bychom si konečně my Češi přiznat, že antisemitismus tvoří daleko hlubší a stálejší komponentu naší kultury, než bychom si snad přáli vidět. Na ojedinělou úchylku je toho v české kultuře až příliš. Bohužel.

P.S. Mou snahou není Pekaře moralizovat, ale upozornit na fakt, že antisemitismus je prokazatelně součástí české kultury. Z dnešního pohledu je to nemilé a čte se to strašně, ale historicky je to fakt.

29713

Zrcadlení intelektuálního příšeří v narcistních billboardech pana Bernarda

Jsem ignorant a jsem na to pyšný

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Feministické hnutí bylo jedním z pilířů vývoje demokracie v našem státě. V minulosti nám mj. přineslo všeobecné volební právo pro ženy, zlepšení pracovních podmínek žen či legislativní i společenské změny v oblasti domácího násilí. K důležitým historickým osobnostem českého feministického hnutí patřili například i Františka Plamínková, T. G. Masaryk či Vojtěch Náprstek." Krom jiného i toto píšou zástupci iniciativy Stínová rada pro reklamu v otevřeném dopise majiteli pivovaru Bernard. Ten se - v reakci na sexistické reklamy jeho podniku - rozhodl opatřit idealizované postavy žen zobrazených v pozicích sexuálních objektů opatřit svým obličejem. Billboardy zároveň nesou posměšný podtitul "feminist edition". Produkt podnikatelského myšlení kvazi - liberálních 90. let, "divoch" z intelektuálně ochuzeného koncentračního tábora vytěsňujícího mnohá témata do oblasti tabu, jenž svůj úspěch, stejně jako řada jiných, pochopil jako oprávnění projikovat svou omezenost do veřejného prostoru a utvářet ho tak - v tomto případě doslova - k obrazu svému. Narcistní posedlost, s jakou pan Bernard doznává, že leccos nepochopil, je zajímavým mementem o tom, kterak vzniká sociální realita. Respektive kterak se její určité prvky, ukryté v intelektuálním příšeří politicky nekorektního humoru zrcadlí ve veřejném prostoru.

Třetí nejčastější příčinou dětské úmrtnosti v USA je střelba

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Máloco dokáže tak zlomit srdce jako příběhy dětí, které byly zraněny nebo zabity střelbou. Není těžké je najít: Jen v červnu v Jižní Karolíně šestiletý syn nešťastnou náhodou zastřelil čtyřletého, v Indianě otec náhodou zastřelil devítiletou dceru a osmiletý chlapec z Mississippi byl nešťastnou náhodou střelen do hrudi. Jeho prarodiče ho odvezli do nemocnice, ale o 45 později zemřel. Naneštěstí seznam zastřelených dětí pokračuje.

Jak firma Google prohlubuje v ČR islamofobii

20. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků český výraz "muslimové". Objeví se vám série nepřátelsky, nenávistně a cize vyhlížejících lidí. Google šokujícím způsobem dokonce najde i na stránkách islamofobního serveru IVČRN fotografii asi stovky mrtvol, které uhořely při katastrofě tankeru vezoucího benzín v Nigérii r. 2012, kdy se lidi po jeho havárii snažili nabírat do krajiny rozlitý benzín, a ten pak explodoval. IVČRN připisuje tuto katastrofu iracionálně muslimům.

Google nic nekoriguje - nechává islamofobní nesmysly fungovat.

Zadejte si do Googlu pro vyhledávání obrázků anglický výraz "muslims". Soubor fotografií, který se vám objeví, je daleko normálnější. Procento islamofobních obrázků, vyjadřujících nenávist je daleko menší. Objeví se vám množství fotografií, zdůrazňujících vstřícnost a přátelskost muslimů a islámské komunity.

Mezinárodně šíří tlak, aby velké digitální firmy jako Google konečně začaly zasahovat proti šíření nenávisti na svých sítích. Kdy to začne dělat Google v České republice a kdy vyloučí ze svého vyhledavače například IVČRN?

K tomu: Na Západě probíhá ostrá debata, v jejímž rámci jsou internetové firmy jako Google, Facebook a Twitter ostře kritizovány, že nezasahují proti nenávistným, lživým a rasistickým materiálům na svých sítích. Připravují se zákonná opatření, která donutí digitální firmy, aby nenávistný obsah odstraňovaly. Nejdále jsou tato opatření v Německu a v Británii.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20923