Přestavba nádraží v Plzni. Vot perestrójka staljétia!

19. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Plzeňské Hlavní nádraží je v současnosti velkoryse přestavováno, ale nikoho naštěstí nenapadlo ho přemisťovat. Až budou hotova kolejiště a mosty, dojde i na secesní budovu z roku 1905, která přežila i noční nálet 17. dubna 1945. Z dosud hotových prací je zřejmé, že projektatnti zachovávají citlivě dobový ráz staveb této důležité železniční stanice. Staronové sloupoví i podhledy ze dřeva u přístřešků na hotových nástupištích jsou jako z doby císaře pána, taktéž i nádražní kantýna s výtečnou kuchyní.

 Plzeňané chodí okukovat a fotit stavbu století, jejíž nejatraktivnější část, přestavba mostů nad silnicí z centra na Petrohrad a Slovany, právě probíhá. Tramvajová doprava zůstává až na krátké výluky zachována, autobusy a trolejbusy jezdí přes most, který byl také navržen ve stylu stavebnictví přelomu 19. a 20. století, jen nýty nahradily šrouby. Plzeňské Hlavní nádraží zůstane tak krásné, na stejném místě, jak bylo kdysi postaveno.

Stavební provizorium maximálně respektuje potřeby obyvatel Plzně i cestujících vlakem. Tramvaj jezdí odnedávna ochranným tunelem z ocelové konstrukce, aby práce na stavbě nového mostu mohly bezpečně pokračovat.

Nedávno jsme četli glosu pana Dokulila o situaci na brněnském hlavním nádraží  https://blisty.cz/art/87124.html. Nevím jak kdo, ale já jsem z ní mnoho nepochopil. O co vlastně na tom nádraží v Brně z technického hlediska jde? Bude nádraží přemístěno či ne? V Brně jsem byl v minulosti mnohokrát a vždy se mi líbilo, že se člověk ocitl z nádraží uprostřed města. Tak jako v Plzni. Snad se to povede také v Brně zachovat.

Ruštinu v titulku věnuju kamarádovi z Rigy, který v našem hypermarketu Olympia přetahuje vozejky z parkoviště do haly a byl doma na dovolené - vlakem. Dneska jsem jel v popracovní době z nákupu na Borských polích a trolejbus byl plný zahraničních dělníků z tamní průmyslové zóny. Byli veselí a hluční. Proč ne, po šichtě? Co bychom si bez nich počali? I na té "perestrójce staljétia" plzeňského Hlavního nádraží? Dasvidánija!

0
Vytisknout
9217

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2017