Ve společném domě si pomáháme

Jsme v Evropě, dokonce uprostřed...

16. 6. 2017

čas čtení 4 minuty
I have a dream, píše Jiří Hlavenka na Facebooku, že česká vláda a její premiér k věci kvót přistoupí nějak takto. "Milá Evropská unie. Víme, že máš problém s nečekanou uprchlickou vlnou. Částečně jsi to zavinila sama - signály, že se něco velkého blíží, byly, přesto jsi to nechala dlouho na nepříliš schopných Italech a Řecích, moc jsi jim nepomohla, financování Frontexu mizerné, všecko pozdě, s křížkem po funuse. Ano, částečně to byla věc, která by byla hodně obtížná i pro velmi dobře připraveného; někdy jsou problémy, které spadnou shora a musí se především hned řešit a ne hledat viník. A taky musíme přiznat, že jsme v řešení problému taky nějak superaktivní nebyli, takže ukazovat prstem na jiné je trochu pokrytecké.

Myslíme si, že rozdělovací kvóty nejsou nějak extra dobrý nápad a nejspíš nebudou fungovat, protože když se příchozí rozkoukají a zjistí, že číšník u nás dostává 8 000 Kč na ruku a zbytek ať si nakrade nebo vybere na dýškách, a na druhé straně hranice je to 2 500 eur, tak že se asi stejně zvednou a odejdou. 


A taky nás s těma přikázanýma kvótama trochu nasíráte, to je fakt. Ale jsme v Evropě, dokonce uprostřed ní. Takže když už ten problém, který se týká Evropy, nastal, pomůžeme - ne s velkou radostí, ale pomůžeme. Když něco nastane ve společném domě, pomůžeme, protože to je problém společný, i když jej třeba zavinil někdo jiný než my. 

Tisícovku příchozích zvládneme; počítejte s tím, že si je velmi pečlivě bezpečnostně prověříme a na základě prověrky sami rozhodneme kdo ano a kdo ne, že půjde o dočasný azyl, dokud bude v jejich zemi válka nebo jim jinak jde o život a zdraví. A dostanou možnost se naučit řemeslo či uchytit v praxi na dočasné pracovní povolení; ostatně sháníme marně stopadesát tisíc lidí do výroby i služeb všeho druhu. 

A jsme ochotní podílet se i na řešení uprchlického problému v místech jeho vzniku. Víme, že problémy Evropy jsou i problémy naše, a že problémy naše jsou i problémy Evropy. A že byste nám pomohli právě tak, pokud by to bylo potřeba; ostatně jste tak v minulosti už učinili. S pozdravem, vláda České republiky." 

Přemýšlím a neznám odpověď. Myslíte si, že by takové nějaké stanovisko skutečně vzbudilo masový lidový hněv, odpor a definitivní přesun voličských hlasů k okamuristům a podobným hyenám číhajícím na kořist? 

Je jedinou cestou, aby se vlády nad naší zemí nezmocnili regulérní gauneři to, že vláda bude postupovat v kombinaci sketismu (vy jste pomohli, na oplátku my nepomůžeme), kazišuctví (nic jsme nevymysleli, ale co jste vymysleli vy, to pokazíme), zbabělosti (hrozí pokles preferencí, to je samozřejmě víc než někomu zachránit život), a zbytečné provokace (vláda ostentativně "odhlasovala", že nebudeme plnit nařízení EU, aby jak ta gorila co se v kleci mlátí do prsou ukázala, že je svrchovaná)? 

Není tahle ustrašenost schovávající se za hrdost naopak důvodem, proč se dnes socdem (protože tohle je primárně dílo Chovance, ke kterému ale bohužel i Sobotka mlčel, a ostatní taky) jedním z důvodů  potácí na deseti procentech - tedy že nevystupuje jako strana-lídr společnosti, ale jako houf vyplašených králíčků, který jenom utíká doleva a hned zase doprava, sotva se po obloze mihne stín vrabčáka? Která je tak paralyzovaná strachem z voličské nepřízně, že provede rituální oběť svého předsedy (podobně jako pohanské národy obětovaly pannu v zoufalé touze, že tím přivolají déšť) místo aby ukázala v praxi, že je schopna konzistentně vést stát za dlouhodobými cíli, že ví co dělá, proč to dělá, kam nás vede a dovede si to srozumitelně obhájit?

0
Vytisknout
10179

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017