Brexit: Britští konzervativci to tvrdě odnesou

14. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Theresa Mayová slibovala sílu a stabilitu. Vytvořila přesný opak. Bylo by to komické, kdyby to nebylo tak vážné. Donald Trump je posedlý myšlenkou, že se celý svět Spojeným státům směje. V případě Británie je to pravda. David Cameron uspořádal nepotřebné referendum o členství Británie v EU, Theresa Mayová následovala tím, že zničila své politické postavení. Británie se stala vtipem. V důsledku všeobecných voleb je nyní pravděpodobnější, že Británie s EU neuzavře žádnou dohodu. To by byla katastrofa pro obě strany, píše Martin Wollf v deníku Financial Times.



Britská premiérka přišla o svou parlamentní většinu a o svou autoritu. Závisí nyní na hádavé severoirské straně Demokratických unionistů. Vyplýtvala také v nečinnosti už osminu času po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU. Zjistí, že je v podstatě nemožné vyjednat a pak uvést v zákon včas, jestli vůbec kdy., všechny nutné kompromisy s Evropskou unií. Prvním kompromisem musí být platba obrovského množství peněz do EU a dohoda zaručit existující práva evropských občanů v Británii. Británie je v spektakulárním průšvihu.

Posedlost části britské pravice členstvím v EU, spolu s neodpovědností Davida Camerona, zřejmě nejhoršího premiéra v britské historii, vyvolala v zemi krizi. Pravděpodobnost, že nedojde k dohodě, je teď ještě vyšší než před volbami, protože dohoda závisí na přijetí podmínek EU pro rozvod. Není důvodu předpokládat, že po takovém chaotickém odchodu budou dál létat do Británie letadla a bude fungovat obchod zboží a služeb. Pokud nebude dosaženo dohody, Británie nemůže od EU očekávat nic, protože EU ji bude považovat za zemi mimo zákon - zemi, která odmítla splnit své povinnosti.

Dostat celou zemi do takového vztahu se svými sousedy a hlavními obchodními partnery by bylo šílené. Ale to referendum riskovalo - a stále ještě riskuje. Je demokraticky legitimní požadovat nové referendum mezi setrváním v EU a vyjednanou verzí  brexitu (pokud nějaká bude). Bohužel bude zřejmě obtížné pro Británii zrušit svou žádost o odchod z EU.

Tento proces nyní dostal Británii na cestu k chaotickému odchodu. Británie chtěla vždycky rozdělovat Evropu. Teď se Evropa proti Británii sjednocuje. To je strategická katastrofa. Kromě toho, samotná Británie nemá žádný vliv. Už teď je ochromena ve svém vztahu vůči Trumpovým Spojeným státům, bojí se odvety. Ve snaze vyjednat obchodní dohody s USA, s Čínou, s Indií či s EU bude Británie jen slabým prosebníkem.

Nejlepší alternativou pro Británii je stále zůstat v Evropské unii. Všechny ostatní alternativy jsou daleko horší.

Neuvěřitelná idiocie vedla k tomu, že se Británie octla mezi skálou EU a ultratvrdým brexitem. Zrušení brexitu je pořád ještě lepší než všechny alternativy. Status párii, pokud by nedošlo k dohodě, by byl daleko horší než jakákoliv dohoda. Ale před Britániií stojí špatná dohoda, anebo žádná. Vinu za to nesou drtivou většinou konzervativci. Voliči budou zuřit, až si to uvědomí. Zúčtování nebude hezké.

Zdroj v angličtině (placený přístup) ZDE

 

0
Vytisknout
9642

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017